ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:51:20 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Το νέο πακέτο μέτρων για την πανδημία που ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση

Μπαίνουν περισσότερες επιχειρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας στην «ομπρέλα» των αναστολών συμβάσεων με επιδότηση 534 ευρώ, αλλαγές για τις άδειες εργαζομένων με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό.

Επέκταση της κρατικής στήριξης σε εστίαση, ψυχαγωγία και πολιτισμό που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας αλλά με ημερομηνία λήξης, καθώς και «κόφτες» στις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων ανακοινώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο.

Παράλληλα στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται η παράταση των πληρωμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που λήγουν στο τέλος του μήνα συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης από τις 36 ή 72 δόσεις για την εξόφληση των πανδημικών χρεών, ενώ σε δεύτερη φάση και ανάλογα με τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» της επιστρεπτέας προκαταβολής και νέας επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος για την επιδότηση των παγίων δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των νέων παρεμβάσεων προβλέπει:

  • Εμπλουτισμό της λίστας με τους πληττόμενους ΚΑΔ από τους τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας με δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βγάλουν σε αναστολή για τις επόμενες δύο εβδομάδες έως το τέλος του μήνα το 25% των εργαζόμενων οι οποίοι από το μηναίο επίδομα των 534 ευρώ θα λάβουν το ποσό που αναλογεί στο διάστημα που η σύμβαση τους θα είναι σε αναστολή.
  • «Πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου.
  • Παράταση της προθεσμίας για την ένταξη στη ρύθμιση των κορονοχρεών με ταυτόχρονη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης για πάνω από ένα μήνα. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2022 αλλά μέχρι στιγμής η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Από τους περίπου 820.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα φορολογικά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας σε έως και 6 χρόνια, λιγότεροι από 40.000 έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι στιγμής, ενώ σε 15 ημέρες εκπνέει η προθεσμία. Με βάση τη ρύθμιση οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν την αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. 
  • Νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του πλαισίου που αφορά στις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό η οποία αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ για να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα. Με την νέα ρύθμιση θα αλλάξει το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα και οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε περίπτωση που το κύμα της πανδημίας δεν κοπάσει έως το Μάρτιο θα τεθεί στο τραπέζι η αύξηση των συντελεστών «κουρέματος» στα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής ανάλογα με την έκταση των ζημιών που θα υποστούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μεγαλύτερη από 15% έκπτωση επί του ποσού της επιστροφής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης και παράταση της προθεσμίας πέραν της 31ης Μαρτίου του 2022.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το «κούρεμα» φθάνει το 75% καθώς το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% των κρατικών δανείων. Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 33,3% της ενίσχυσης και το 33% θα επιστρέψει το 50%. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης από τις 60 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των δανείων έχει μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου του 2022 αντί τις 31 Ιανουαρίου που προβλέπονταν αρχικά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στη ρύθμιση για κορονοχρέη, μόνο 6% των οφειλετών έκαναν αίτηση

Στο τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται η προθεσμία, αλλά με καταβολή δύο δόσεων. Αιτήσεις έχουν κάνει μόνο 50.000 οφειλέτες. «Ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΠΑ: Σε ποιες κατηγορίες θα μείνουν χαμηλά οι συντελεστές και το 2022

Καφές, εισιτήρια και τουριστικό πακέτο θα διατηρηθούν και φέτος σε μειωμένο συντελεστή, ενώ το οικονομικό επιτελείο αποκλείει αλλαγές στα είδη διατροφής. Δεν αλλάζουν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσμενή σενάρια για την οικονομία φέρνουν η Όμικρον και ο πληθωρισμός

Οι νέοι υπολογισμοί του υπ. Οικονομικών για το εύρος των ζημιών στην ανάπτυξη και τα κρατικά ταμεία με βάση εναλλακτικές παραδοχές για τη καμπύλη της πανδημίας και την ένταση των ανατιμήσεων.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός, πανδημία και Ταμείο Ανάκαμψης θα κρίνουν την ανάπτυξη το 2022

Το «στοίχημα» της κυβέρνησης για την διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Κλειδί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία μέτρα στήριξης για την πανδημία, ενώ αδειάζουν τα αποθεματικά

Επανέρχονται οι αναστολές συμβάσεων με επίδομα 535 ευρώ, οι ανάσες ρευστότητας στις επιχειρήσεις και επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Προβληματίζει η απότομη μείωση των ρευστών διαθεσίμων κατά 7 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο.