ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ioannis Chatzideodosiou

Χατζηθεοδοσίου: Οι ανατιμήσεις θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος, ενώ για τις ανατιμήσεις προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%.

Την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδος, ενώ για τις ανατιμήσεις προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%.

Σύμφωνα με σχετική σημερινή ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου, ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, εξηγώντας ωστόσο ότι απαιτείται χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι, ωστόσο, να επιτευχθεί η ψηφιακή τους αναβάθμιση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντέξουν, να παραμείνουν ζωντανές, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, θέτοντας το κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας, μέσω της δημιουργίας περισσότερων και πιο προσβάσιμων, για όλες τις επιχειρήσεις, χρηματοδοτικών εργαλείων. «Χρόνος και σχέδιο απαιτείται και για την συγχώνευση επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αναγνωρίζοντας ότι η συνένωση δυνάμεων θα έχει οφέλη.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και την οικονομία, ανέφερε ότι τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία, είναι η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις.

Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος, ενώ για τις ανατιμήσεις προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%. Η επιμελητηριακή κοινότητα, όπως είπε, έχει υποβάλει στην Πολιτεία μία σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που αφορούν μεταξύ άλλων στην αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια από το 50% στο 75%, καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%.

Σε ό,τι αφορά το βαρύ πλήγμα που δέχεται η εστίαση λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, επεσήμανε ότι από το 2019 έως σήμερα, ο κλάδος έχει χάσει 3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να πλήττεται, γεγονός που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξή του από την Πολιτεία.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου στάθηκε ακόμη στα ζητήματα του λαθρεμπορίου - παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής - εισφοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι πρόκειται για τις χειρότερες μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού και πως ο περιορισμός τους είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Εστίασε ακόμη στη σημασία της ανάπτυξης στην περιφέρεια, μέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

Τέλος, ο πρόεδρος, υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια αποτελούν θεσμικό σύμμαχο των επιχειρήσεων και σύμβουλο της Πολιτείας, αναφέροντας ενδεικτικά, ότι στη διάρκεια της πανδημίας, 22 προτάσεις των επιμελητηρίων και της ΚΕΕΕ έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, προς όφελος της επιχειρηματικότητας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, μέσω της πρότασης νομοθετικής ρύθμισης αυτοδίκαιης παράτασης μισθώσεων που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, προβάλλει τις θέσεις της Ένωσης.
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Στόχος η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων

Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον τους και κατ΄επέκταση για την πορεία της οικονομίας μας, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις πάνω από 30%

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις, υπό το βάρος της πανδημίας αλλά και της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους, δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων.
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Η μη εφαρμογή της τηλεργασίας πλήττει τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων δήλωσε ότι είναι κρίμα να μπαίνουν τέτοιου είδους οριζόντια μέτρα στη λειτουργία του επιχειρείν και ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να «μπαίνει στον πάγο».
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Να στηριχθούν ανάλογα οι επιχειρήσεις που πλήττονται

Όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης, τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.