ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άλμα 39% στις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων

Την ώρα που ο τζίρος του ελληνικού ενδύματος στην εγχώρια αγορά υποχωρεί, οι εξαγωγές σημειώνουν μεγάλη αύξηση στο 9μηνο, από 513 σε 720 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 12,9% και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας.

Συνεχίστηκε η θετική πορεία των εξαγωγών ελληνικών ενδυμάτων κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) η καλή πορεία των εξαγωγών ενισχύθηκε με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης.

Συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 η αξία των εξαγωγών έφτασε τα 720 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 39% έναντι του 2018 που ήταν 513 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της αθροιστικής αύξησης κατά 25% την διετία 2017/18. Σημειώνεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας. Έρχονται δε σε αντιδιαστολή με την κατάσταση στην εγχώρια αγορά όπου ο τζίρος εμφανίζει κάμψη 6,8% στην χονδρική και 2,9% στην λιανική το υπό εξέταση διάστημα.

Αύξηση 12,9% κατέγραψαν επίσης και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, διαμορφούμενες σε 330 εκ. ευρώ ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού, με την αξία τους να ανέρχεται σε 315 εκατ ευρώ, αυξημένη κατά 59%. Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής, κατέγραψαν αύξηση 36% το εννεάμηνο του 2019, με την αξία τους να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ του εννεαμήνου του 2018. 

Ανάλογη πορεία κατέγραψαν και οι εισαγωγές, στα ενδύματα κατά 30% και στην κλωστοϋφαντουργία κατά 9,5%, με την συνολική αξία τους να διαμορφώνεται σε 1,8 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι στην θετική πορεία των εισαγωγών ρούχων συμβάλλει η εκρηκτική αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, κατά 200% στο οκτάμηνο του 2019 και με την συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 430 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη ροή ενδυμάτων προς την Ιταλία, στοιχείο που καθιστά την χώρα μας πύλη εισόδου ολοένα και περισσότερων ρούχων που κατασκευάζονται στην Κίνα και στην συνέχεια διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά με ευρωπαϊκή πλέον χώρα προέλευσης. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικός ο Μάρτιος στις εξαγωγές ενδυμάτων, αυξήθηκαν κατά 57%

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), η συνολική αξία εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ανήλθε σε 492 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ανοδική τροχιά ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος μετά το δύσκολο 2020

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Α. Κεφάλας, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα το αρνητικό κύμα που έφερε η πανδημία και μειώθηκαν οι επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές.