ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Τα κρίσιμα «ραντεβού» Φεβρουαρίου, Μαρτίου για φορολογικές υποχρεώσεις

Η σημερινή ημέρα, η 15η Φεβρουαρίου και η τελευταία ημέρα του μήνα είναι οι πιο σημαντικές για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Στις 31 Μαρτίου λήγει ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων και επιστρεπτέα προκαταβολή.

Με τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες «τρέχει» το ημερολόγιο πληρωμών και διεκπεραίωσης φορολογικών υποχρεώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μετά τις «ανάσες» που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Τα βασικά χρονικά ορόσημα είναι η σημερινή ημέρα, η 15η Φεβρουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου και η 31η Μαρτίου.

Αναλυτικότερα:

4 Φεβρουαρίου. Εκπνέει η προθεσμία για:

  • υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ και εξόφληση του φόρου ή καταβολή της πρώτης δόσης στην περίπτωση διακανονισμού.
  • υποβολή δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
  • άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. 

Τα παραπάνω ισχύουν για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που κατοικούν ή εδρεύουν στις περιφέρειες που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ή δεν έχουν την έδρα τους στις πληγείσες από την κακοκαιρία Ελπίδα περιοχές, αλλά έχουν εξουσιοδοτήσει λογιστές - φοροτεχνικούς, που εδρεύουν στις περιοχές αυτές.

15 Φεβρουαρίου. Τελειώνει ο χρόνος για τα νοικοκυριά που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να εισπράξουν την ενίσχυση που κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ.  Επίσης οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

28 Φεβρουαρίου. Τελευταία ημέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 και τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων των οχημάτων καθώς και για τη καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Σημειώνεται ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021 να εντάξουν στην ειδική ρύθμιση οφειλές που ήταν ρυθμισμένες έως 5 Νοεμβρίου 2021.

Επίσης λήγει η προθεσμία για την υποβολή:

  • τροποποιητικών δηλώσεων με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.
  • δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 από κληρονόμους.
  • δηλώσεων με αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή.
  • τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.
  • δηλώσεων που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

31 Μαρτίου. Εκπνέει η προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021.  Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Επίσης με τα σημερινά δεδομένα λήγει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, ανοικτό ενδεχόμενο παράτασης

Μόνο τέσσερις στους δέκα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος και εξετάζεται παράταση, αλλά χωρίς να παραταθεί αντίστοιχα και η προθεσμία για την πρώτη δόση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας σε τουριστικούς προορισμούς

Σε ποιες περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση στρέφονται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Έρχονται πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τους ελέγχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση στη ρύθμιση για κορονοχρέη, μόνο 6% των οφειλετών έκαναν αίτηση

Στο τέλος Φεβρουαρίου μετατίθεται η προθεσμία, αλλά με καταβολή δύο δόσεων. Αιτήσεις έχουν κάνει μόνο 50.000 οφειλέτες. «Ανοίγει η βεντάλια» του διακανονισμού για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια παράτασης για μεταβίβαση ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις χωρίς την αύξηση φόρου που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο ευκαιρίας μέχρι Μάρτιο για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, έρχονται πρόστιμα

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στην πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Μαρτίου κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.