ΓΔ: 1182.75 -0.76% Τζίρος: 34.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:11:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
Πηγή: Shutterstock

Τα κρίσιμα «ραντεβού» Φεβρουαρίου, Μαρτίου για φορολογικές υποχρεώσεις

Η σημερινή ημέρα, η 15η Φεβρουαρίου και η τελευταία ημέρα του μήνα είναι οι πιο σημαντικές για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Στις 31 Μαρτίου λήγει ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων και επιστρεπτέα προκαταβολή.

Με τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες «τρέχει» το ημερολόγιο πληρωμών και διεκπεραίωσης φορολογικών υποχρεώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μετά τις «ανάσες» που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Τα βασικά χρονικά ορόσημα είναι η σημερινή ημέρα, η 15η Φεβρουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου και η 31η Μαρτίου.

Αναλυτικότερα:

4 Φεβρουαρίου. Εκπνέει η προθεσμία για:

  • υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ και εξόφληση του φόρου ή καταβολή της πρώτης δόσης στην περίπτωση διακανονισμού.
  • υποβολή δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης.
  • άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. 

Τα παραπάνω ισχύουν για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που κατοικούν ή εδρεύουν στις περιφέρειες που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ή δεν έχουν την έδρα τους στις πληγείσες από την κακοκαιρία Ελπίδα περιοχές, αλλά έχουν εξουσιοδοτήσει λογιστές - φοροτεχνικούς, που εδρεύουν στις περιοχές αυτές.

15 Φεβρουαρίου. Τελειώνει ο χρόνος για τα νοικοκυριά που δεν είχαν υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να εισπράξουν την ενίσχυση που κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ.  Επίσης οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις τον φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

28 Φεβρουαρίου. Τελευταία ημέρα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 και τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων των οχημάτων καθώς και για τη καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Σημειώνεται ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι οφειλέτες στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021 να εντάξουν στην ειδική ρύθμιση οφειλές που ήταν ρυθμισμένες έως 5 Νοεμβρίου 2021.

Επίσης λήγει η προθεσμία για την υποβολή:

  • τροποποιητικών δηλώσεων με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.
  • δηλώσεων φορολογικού έτους 2020 από κληρονόμους.
  • δηλώσεων με αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή.
  • τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ.
  • δηλώσεων που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

31 Μαρτίου. Εκπνέει η προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2021.  Επίσης μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την υποχρέωση σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Επίσης με τα σημερινά δεδομένα λήγει η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με έκπτωση 15% επί της συνολικής οφειλής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμα «καρφώματα» φοροφυγάδων σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ημέρες και θα δέχεται επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο και διαφθορά. Τη σοβαρότητα των καταγγελιών θα εξετάζει ειδική επιτροπή.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν επιχειρήσεις το «πέναλτι» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που χαλαρώνει το κριτήριο διατήρησης προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός επιχειρήσεων που θα επιστρέψουν ολόκληρη και εντόκως την κρατική ενίσχυση.