ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
revma
Πηγή: Shutterstock

«Ψαλίδι» 12% στις συνολικές επιδοτήσεις για την ενέργεια τον Φεβρουάριο

Στα 350 εκατ. από 400 εκατ. τον Ιανουάριο θα διαμορφωθεί το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Φεβρουάριο, καθώς υπήρξε μικρή αποκλιμάκωση στην τιμή χονδρικής του ρεύματος.

Θέμα ημερών –αν όχι ωρών – θεωρείται η ανακοίνωση των επιδοτήσεων για την ενέργεια καθώς στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν «κλειδώσει» το πακέτο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για τον Φεβρουάριο που θα είναι μικρότερο από εκείνο του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό πακέτο στήριξης θα ανέρχεται περί τα 350 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά περίπου 12% από τα 395 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου, καθώς υπήρξε μία ελαφρά αποκλιμάκωση των τιμών της χονδρικής. Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ήταν 3% χαμηλότερη από τον τελευταίο μήνα του 2021. Συγκεκριμένα η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στα 227,3 ευρώ/MWh, από 235,38 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο του 2021.

Με τις έως σήμερα πληροφορίες η επιδότηση στους λογαριασμούς καταναλωτών για την κύρια κατοικία τους έως 300 kWh θα διαμορφωθεί τον Φεβρουάριο στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα. Για το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι στο σύνολο 40 ευρώ ανά MWh (τόσο από την κρατική επιδότηση όσο και με την έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας).

Οριζόντια και στο 65€/ φαίνεται ότι θα παραμείνει η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, ενώ στο φυσικό αέριο η επιδότηση θα είναι δέκα ευρώ μικρότερη από τον περασμένο μήνα: από 30 ευρώ ανά θερμική MWh στα 20 ευρώ τον τρέχοντα μήνα.

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο τον Φεβρουάριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιωάννης Οικονόμου είπε χθες πως έχουν διατεθεί 1,35 δισ. ευρώ για  την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες το τελευταίο 4μηνο του 2021. Ειδικά για τον Ιανουάριο ανέφερε ότι διατέθηκαν  400 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε ότι αντίστοιχο ποσό θα διατεθεί και το Φεβρουάριο.

Μιλώντας στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δεσμεύθηκε πως θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ακόμα και για το σύνολο του 2022, εάν χρειαστεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας έναντι των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, φθάνει πλέον στα 2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, σε πρόσφατο συμβούλιο με τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε τη δημιουργία ειδικού ταμείου με προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» άνω του 50% στη λιανική τιμή του ρεύματος

Ενεργοποιείται τον Ιούλιο το νέο σύστημα για την αγορά ενέργειας που θα «κόβει» τα υπερκέρδη των παραγωγών και θα αξιοποιούνται για την επιδότηση των καταναλωτών. Στόχος, να πέσει η τιμή λιανικής από 0,23 στα 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πακέτο» 657 εκατ. από τις Βρυξέλλες για τη διασύνδεση με την Κύπρο

Με ταχύτητα προχωρούν οι μεγάλες διασυνδέσεις που θα διευκολύνουν και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Η επένδυση για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και το σχέδιο για την Αίγυπτο.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αντοχής στην αγορά του ρεύματος με 1.000 αποκοπές την ημέρα

Ανησυχητική αύξηση από τον Απρίλιο στον αριθμό των νοικοκυριών όπου κόβεται το ρεύμα με εντολές των παρόχων στον ΔΕΔΔΗΕ. Φόβοι ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο αρνητικού ρεκόρ του 2012. Πόσο μειώνουν τις επιβαρύνσεις οι επιδοτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το θρίλερ με φυσικό αέριο και... ρούβλια: Η Gazprom και το σχέδιο για LNG

Επιστολή των Ρώσων δίνει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας περιθώριο ως τις 25 Μαΐου για αλλαγή του τρόπου πληρωμής. Επιταχύνεται ο σχεδιασμός για νέα πλωτή πλατφόρμα LNG στη Ρεβυθούσα. Ψύχραιμη η ευρωπαϊκή αγορά, πέφτει η τιμή του αερίου.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απογειώνονται» οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχεται ενίσχυση για βενζίνη

Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθεί τον Απρίλιο η επιδότηση των λογαριασμών λόγω των ρεκόρ στην τιμή. Ενίσχυση σε ευάλωτους για τη βενζίνη εξετάζει η κυβέρνηση. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Αδειάζει ξαφνικά λόγω πολέμου το «πορτοφόλι» για επιδοτήσεις

Καταρρέουν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων από τα οποία χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Πτώση 30% μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Κίνδυνος να μεταφερθεί το κόστος στον προϋπολογισμό.