ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

Παρέμβαση ΕΚΤ: Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για την επενδυτική βαθμίδα

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας. Τι δηλώνει για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες.

Σε μια αρκετά αυστηρή παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στην αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών Θεσμών λίγο πριν ολοκληρωθεί η 13η αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Μάρτιν Βίστερμπος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει με έμφαση τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας από τους ευρωπαίους πιστωτές ώστε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. «Η διαδικασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις ανισορροπίες που έχουν απομείνει στην ελληνική οικονομία», τονίζει το στέλεχος της ΕΚΤ σε γραπτές απαντήσεις που έδωσε στο διεθνές πρακτορείο.

Όπως εξηγεί οι ανισορροπίες σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των τραπεζών ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το στέλεχος της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία και αυτό θα ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη ενώ καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας η οποία αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο.

Επίσης χαρακτηρίζει εξαιρετικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν σημαντικές και χρονίζουσες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας ενώ θα φέρει στη χώρα σημαντικά ποσά ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα τονίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση εξακολουθεί να προέρχεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στην μεταφορά προβληματικών δανείων εκτός των ισολογισμών τους ενώ και η πανδημία δεν φαίνεται να έχει ως τώρα σημαντική επίδραση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρόλα αυτά το στέλεχος της ΕΚΤ τονίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τον ρυθμό της αναδιάρθρωσης δανείων ή να βρουν άλλες λύσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τα δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί όπως επισημαίνει ακόμα και αν δεν βρίσκονται πλέον στους τραπεζικούς ισολογισμούς εξακολουθούν να αποτελούν ένα βάρος. Όσο η οικονομία ανακάμπτει γίνεται περισσότερο σημαντική προτεραιότητα η αύξηση των δανείων που ρυθμίζονται και επανέρχονται σε κανονική εξυπηρέτηση.

Σε παρατηρήσεις για τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα το στέλεχος της ΕΚΤ τονίζει ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι ένα βήμα προόδου όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το σχήμα που προβλέπει ο νόμος για την ίδρυση ειδικού φορέα που θα αποκτά τις κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών και θα τις επαναμισθώνει για 12 χρόνια. Επίσης περισσότερα θα πρέπει να γίνουν για την εκκαθάριση παλιών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα δικαστήρια αλλά και για την εκκαθάριση εκκρεμών πληρωμών κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Τέλος τονίζει ότι τα δάνεια που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει μεν να δοθούν με βάση αυστηρά οικονομικά κριτήρια όμως θα πρέπει να κατανεμηθεί χρηματοδότηση και στις μικρότερες αλλά υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Κίνδυνοι από τον πόλεμο, τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Χωρίς εφησυχασμό πρέπει να συνεχίσουν οι τράπεζες τη μείωση «κόκκινων» δανείων, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τονίζεται στη νέα Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργακόπουλος: Επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στην αγορά NPEs

Ο Μanaging Director της Intrum Ελλάδος σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από funds για την ελληνική αγορά και ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υπάρξουν σε ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορμάς: Κρίσιμη η διαχείριση ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια

Ο Executive General Manager και Ηead Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, περιορίζοντας και το ενδεχόμενο δημιουργίας «φούσκας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατέλης: Μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΤΧΣ

Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία του σχεδίου που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Οι τράπεζες πρέπει να δώσουν δάνεια, να παράγουν κέρδη και να διανείμουν μερίσματα, τονίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιωάννου (ΕΤΕ): Ποιοι 4 παραμέτροι θα καθορίσουν την πορεία των NPLs

Όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν υποχωρήσει στα 15 δισ.