ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Π. Ραβάνης. Πηγή: ΒΕΑ

ΒΕΑ: Αναγκαία η λήψη επιπλέον στοχευμένων μέτρων για το ενεργειακό κόστος

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας υποστηρίζει ότι η «οριζόντια» λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τη στήριξη για το ενεργειακό κόστος, δημιουργεί ανισότητες

Την παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο στις επιχειρήσεις, ανάλογα με τo ύψος του ενεργειακού κόστους που βαραίνει τον κάθε επαγγελματικό κλάδο, ζητάει και πάλι, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ).

Με αφορμή τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, για παροχή επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, η διοίκηση του ΒΕΑ επισημαίνει ότι -για άλλη μια φορά- το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, αντιμετωπίζεται οριζόντια. «Κανένας σχεδιασμός, καμία διαφοροποίηση, από τα ποσά και τον τρόπο που επιδοτήθηκαν μέχρι σήμερα, χιλιάδες επιχειρήσεις» όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπενθυμίζει ότι έχει επισημάνει πολλές φορές ότι τα μέτρα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους, για να μην δημιουργούνται αδικίες και ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων. Επίσης εκτιμά ότι χρειάζεται αξιολόγηση από το οικονομικό επιτελείο και προσεκτική προσέγγιση, για να αποδειχτεί στην πράξη, ότι τα μέτρα θα στηρίξουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις.

«Δυστυχώς, οι οριζόντιες επιδοτήσεις δεν επαρκούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων, οι οποίες προχωρούν μοιραία σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους, μεταφέροντας το κόστος στον τελικό καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω περιορισμού της αγοραστικής του δύναμης» όπως υπογραμμίζεται.

Η διοίκηση του ΒΕΑ και ο πρόεδρος του Παύλος Ραβάνης ζητούν για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση και το αρμόδιο το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν άμεσα στον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων στήριξης των παραγωγικών επιχειρήσεων όπως:

  • Να δοθεί στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις ποσοστό επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι έκπτωση στην τιμή ενέργειας.
  • Να δοθεί επιδότηση της αύξησης της ενέργειας που καταγράφεται στα τιμολόγια ενέργειας, με τη μορφή άτοκου δανείου ή επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, έχοντας σαν βάση τις τιμές ενέργειας του μηνός Ιουλίου 2021, να επιδοτηθεί αναδρομικά η αύξηση των τιμολογίων ενέργειας, για κάθε μήνα ή δίμηνο, σε κάθε βιοτεχνία, στην οποία αποδεδειγμένα (βάσει ΚΑΔ), η ενέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα, στη διαμόρφωση του κοστολογίου της.
  • Να δοθεί η δυνατότητα επιλογής σταθερού τιμολογίου στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας.
  • Να καταρτιστεί σχέδιο από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρηματοδοτικές ενισχύσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης, ή στην παραγωγή ΑΠΕ, για την κατασκευή των προϊόντων τους.
  • Να επιδοτηθεί η καταβολή των δημοτικών τελών στο 100% και μετά την λήξη της ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς.
  • Να μειωθούν όλοι οι ειδικοί φόροι στους λογαριασμούς ενέργειας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα πρέπει να είναι βασική πύλη εισόδου LNG στη Ν/Α Ευρώπη

Ο υπουργός σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική ανάπτυξη στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, με πολλαπλασιασμό των υπαρχόντων MW μέσα στα τελευταία χρόνια και προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του δικτύου των ΑΠΕ.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζήτημα βιωσιμότητας θέτει η βιομηχανία, ζητάει παρέμβαση για το ρεύμα

Για αδικαιολόγητες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος κάνουν λόγω εκπρόσωποι συνδέσμων της βιομηχανίας ζητώντας άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για να αποφευχθούν νέα λουκέτα.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορικό υψηλό για το φυσικό αέριο, στα κόκκινα οι τιμές στο ρεύμα

Έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, ενώ και οι χονδρικές τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα εν μέσω των πιέσεων που δημιουργεί στην αγορά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο τον Μάρτιο

Η τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια στο Χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται αύριο στα 281,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 11% σε σχέση με τη σημερινή αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.