ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται νέου τύπου διασταυρώσεις για πλασματικές δηλώσεις Ε9

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Θα ελέγχεται η ακρίβεια των δηλώσεων ακινήτων και θα εντοπίζονται όσοι κρύβουν στοιχεία για την περιουσία τους για να αποφεύγουν φόρους.

Ένα νέο όπλο για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας, ή ακόμη και να εισπράξουν παράνομα επιδόματα, θα αποκτήσει η εφορία εντός του 2022, καθώς μπαίνει στη τελική ευθεία η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο, οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να διαπιστώνουν αν φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΑΑΔΕ, υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν αποκρύψει από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κλπ) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ ή να καταβάλουν μικρότερο ποσό, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλυτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

  • Επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
  • Πρόσθετο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται ως τόκος εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων δέκα ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους τόσο στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ όσο και στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών. Όσοι διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων στο Ε9 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να μην επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ αλλά δεν θα αποφύγουν την πληρωμή του επιπλέον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις διορθώσεις των στοιχείων προκύψει αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία θα αντλούνται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες προγραμματίζει να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγιναν πιο πλούσιοι στα... χαρτιά κατά 117 δισ. οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φούσκωσε» κατά 18,2% η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με τις νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά μειώθηκε κατά 12,8% ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο πλήρωσαν τα περισσότερα.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια παράτασης για μεταβίβαση ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις χωρίς την αύξηση φόρου που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.