ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ypourgeio-agrotikis-anaptyxhs
Φωτο: ΑΠΕ

Εκδόθηκαν από το ΥΠΑΑΤ δύο προσκλήσεις για μείωση της Νιτρορύπανσης

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκατ., ενώ η δράση εφαρμόζεται σε 30 περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (ΖΕΝ).

Στην έκδοση δυο προσκλήσεων της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα», συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι προσκλήσεις αφορούν:

  • Τις Δεσμεύσεις Α «Εφαρμογή Αγρανάπαυσης» και Β «Εφαρμογή Αμειψισποράς» για αρόσιμες εκτάσεις, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.
  • Τη Δέσμευση Γ «Εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες» με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) από τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου έως την Παρασκευή, 15 Απριλίου.

Η διάρκεια των δεσμεύσεων είναι δύο έτη, 2022-2023 και η εφαρμογή τους ξεκινά από την ημερομηνία δημοσίευσης των Προσκλήσεων, καθώς υπήρξε προδημοσίευση της Πρόσκλησης στις 06.10.2021.

Η Δράση εφαρμόζεται σε 30 περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ευπρόσβλητες από τη Νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (ΖΕΝ), καθώς και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Ενισχύσεις 3,8 δισ. το 2025 και στόχος διαφάνεια στις πληρωμές

Απολογισμό για το 2025 έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας τις δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα και τονίζοντας ότι καταβλήθηκαν συνολικά 3,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Κοπάδι προβάτων βοσκή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευλογιά: Στρατιωτικοί κτηνίατροι στις Περιφέρειες για ενίσχυση των ελέγχων

Με ρύθμιση του ν. 5251/2025 προβλέπεται διάθεση έως τριών στρατιωτικών κτηνιάτρων ανά Περιφερειακή Ενότητα, για έως έξι μήνες, μετά από αίτημα Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και την προστασία της κτηνοτροφίας.
Κώστας Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορίνθιοι αγρότες κατέθεσαν αιτήματα στον Κ. Τσιάρα και εξετάζονται

Οι αγρότες Κορινθίας παρέδωσαν φάκελο με τεκμηριωμένα αιτήματα στον Υπουργό Κώστα Τσιάρα. Το ΥΠΑΑΤ εξετάζει τις ρεαλιστικές προτάσεις για ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας
Τρακτέρ σε πορεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταβολή 35,1 εκατ. από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από Daniel, Elias και πυρκαγιές

Ολοκληρώθηκε η καταβολή προκαταβολών 35,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες Daniel και Elias και τις πυρκαγιές του 2023, με το 60% των αποζημιώσεων να έχει ήδη πιστωθεί στους δικαιούχους.
Κωνσταντίνος Τσιάρας προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Στήριξη στους αγρότες με μέτρα και ειλικρινή διάλογο

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για το αγροτικό εισόδημα και κάλεσε σε διάλογο, σημειώνοντας πως ορισμένα αιτήματα δεν συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.