ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Θα δοθεί επίδομα για το Πάσχα μόνο εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο νέο «κούρεμα» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο β' τρίμηνο.

Εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν το Πάσχα σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

«Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα».

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό στο 3%, που είναι από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη.  «Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι παροδικό, αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση», ανέφερε και επεσήμανε ότι ισχύει ακόμα η εκτίμηση για αποκλιμάκωση το δεύτερο τρίμηνο του 2022.  Επίσης, είπε ότι αν το πρόβλημα εξακολουθήσει και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι ηπιότερο.

Για τα περαιτέρω μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των νοικοκυριών ο υπουργός τόνισε ότι μειώθηκε σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ και μέχρι το 2023 θα έχει καταργηθεί για όλους η εισφορά αλληλεγγύης. Για τις επιχειρήσεις, από την άλλη, έκλεισε το παράθυρο για νέο κούρεμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή. «Θα πρέπει να έχουμε στην άκρη κάποιους πόρους για δυσμενή σενάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται τον Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ταχύτητα ανάπτυξης το 2021 που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και τον ελεύθερο χώρο που θα προκύψει από την μεγαλύτερη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται σφοδρά από το κύμα ανατιμήσεων, πράγμα που προϋποθέτει την καθιέρωση πλέγματος αντικειμενικών κριτηρίων μέσα από το οποίο θα «φιλτράρονται» οι δικαιούχοι με βάση όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές τους αλλά το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Το πιθανότερο είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Δίνοντας στίγμα κυβερνητικών προθέσεων ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι οι κοινωνικά ευάλωτοι που έχουν ανάγκη στήριξης είναι όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και όσοι είναι άνεργοι και συνταξιούχοι με δεδομένα βέβαια και τα περιουσιακά κριτήρια σημειώνοντας ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα για τον εντοπισμό των πραγματικών αδύναμων είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν τα εισοδήματα από την παράτυπη οικονομία.

Η ίδια πηγή ξεκαθάριζε ότι όποια εισοδηματική ενίσχυση θα είναι στοχευμένη σημειώνοντας την πάγια και κατηγορηματική αντίθεση των δανειστών σε οριζόντια μέτρα ενώ διευκρίνιζε ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ρίχνει την τιμή βενζίνης κάτω από 2 ευρώ το νέο Fuel Pass

Ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος τα 45.000 ευρώ. Ανεβαίνει στα 80 ευρώ για το τρίμηνο η επιδότηση από τα 45 ευρώ. Καλύπτονται από το επίδομα μετακινήσεις 600 χλμ. τον μήνα, όπως εκτιμά το υπ. Οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Τι αλλάζει για το ΤΧΣ, πώς θα πουληθούν οι μετοχές τραπεζών

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα υπάρξει ένα πιο ευέλικτο διοικητικό όργανο και το Ταμείο θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσει την απο-επένδυσή του από τις τράπεζες όπου διατηρεί ακόμα συμμετοχή.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικά έσοδα και τουρισμός καθορίζουν τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατες δηλώσεις, αν και τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για νέα παρέμβαση, εμφανίστηκε αισιόδοξος για αυτό το ενδεχόμενο.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Γιατί δεν πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Μιλώντας στη Βουλή ο υπ. Οικονομικών, τόνισε ότι μία μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο μέτρο, το οποίο θα φέρει τα ίδια έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Αισιοδοξία πως θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη καθώς είμαστε μια χώρα που πρέπει να προσέχει πολύ τα δημοσιονομικά της και θα υπάρχει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα ενώ το χρέος είναι βιώσιμο αλλά και το υψηλότερο στην Ευρώπη.