ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup

Στη Σύνοδο αναμένεται ότι θα δοθεί και το «πράσινο φως» στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης του σημερινού Eurogroup, το οποίο πραγματοποιείται στο Παρίσι, με την αρχική ατζέντα να αλλάζει σημαντικά λόγω των πρόσφατων εξελίξεων. 

Στην «κανονική» ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει και η ελληνική οικονομία, καθώς θα τεθεί προς έγκριση το αίτημα του οικονομικού επιτελείου για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί. 

Το βασικό, όμως, ενδιαφέρον εστιάζεται στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, με την ΕΕ να έχει ανακοινώσει ένα νέο πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι άλλο από τον φόβο για νέα εκτίναξη των τιμών ενέργειας και ως εκ τούτου διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων στα τρέχοντα επίπεδα. 

Μετά το πέρας της Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κ. Μπρουνό Λεμέρ, η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις θα παραχωρήσουν συνέντευξη Tύπου.

Οι στόχοι της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σήμερα  θα λάβει μέρος στη σύνοδο του Eurogroup, η οποία θα έχει ως πρώτο θέμα συζήτησης τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει και την επισκόπηση της οικονομικής διακυβέρνησης, με έμφαση στη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη. Επίσης, θα εξεταστεί η πορεία των συζητήσεων σχετικά με το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας που θα παραθέσει στους ομολόγους του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα συζητηθεί ο τρόπος ενίσχυσης της οικονομικής ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι το μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν η ανάκτηση των προ πανδημίας ρυθμών ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη δίδυμη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση καθώς και από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, θα εξεταστεί ο ρόλος ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, ιδίως μέσα από την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών.

Επιπρόσθετα, αύριο Σάββατο, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει ο ρόλος της καινοτομίας ως βασικού μοχλού για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος, οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με ανταλλαγή απόψεων πάνω στις στοχευμένες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε η πράσινη μετάβαση να προχωρήσει με τρόπο δίκαιο και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες φοβούνται νέα ύφεση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ισχυρό το πλήγμα στην Ευρώπη από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων πλήττει βαθιά την κατανάλωση των νοικοκυριών και η οικονομική αβεβαιότητα είναι έτοιμη να περιορίσει τις επενδύσεις, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.