ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Ρυθμοί... χελώνας σε τρία υπουργεία για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας είναι ουραγοί στην προετοιμασία για τα έργα ψηφιοποίησης που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκφράζονται ότι θα προκληθούν εμπλοκές στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στην προώθηση των μεγάλων έργων τεχνολογίας σε τρία υπουργεία, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι διοικήσεις εταιρειών πληροφορικής, που βλέπουν να πηγαίνουν από μήνα σε μήνα οι προκηρύξεις κρίσιμων διαγωνισμών.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως τους τελευταίους μήνες επενδύουν συνεχώς σε προσλήψεις για να αντιμετωπίσουν την ομοβροντία διαγωνισμών, ενώ κάποια υπουργεία δεν βιάζονται καθόλου, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω των οροσήμων που έχουν τεθεί για να εισπράξει η Ελλάδα τα κονδύλια σε δόσεις, είναι πολύ αυστηρά. Όμως στα συγκεκριμένα υπουργεία εμφανίζονται να θεωρούν πως, με βάση και το παράδειγμα του ΕΣΠΑ, οι κοινοτικές υπηρεσίες θα μας δώσουν σειρά αναβολών.

Τα δύο από τα τρία υπουργεία, το Δικαιοσύνης και το Υγείας, «είναι ούτως ή άλλως οι ουραγοί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για ψηφιοποίηση εδώ και πολλά χρόνια» επισημαίνουν οι εταιρείες. Παράγοντες των συγκεκριμένων υπουργείων πιθανώς να μην θέλουν την ψηφιοποίηση υπηρεσιών ή δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για να προχωρήσουν τα έργα με αποτέλεσμα να βάζουν συνεχώς εμπόδια. Στο τρίτο υπουργείο, το Εργασίας, καταβάλλεται προσπάθεια, αλλά η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι χαοτική.

Ειδικά για το υπουργείο Δικαιοσύνης στην αγορά επισημαίνουν πως οι συνεργάτες του κ. Τσιάρα επιμένουν εδώ και μήνες ώστε να ενταχθεί στο μεγάλο έργο του e-justice, ύψους γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, για ψηφιοποίηση των δικαστηρίων ολόκληρης της χώρας, η συντήρηση του προηγούμενου συστήματος που εν πολλοίς θα ξηλωθεί. Αυτό ανεβάζει το κόστος του έργου κατά τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ και δύσκολα θα περάσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως το θέμα τίθεται κάθε φορά με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός για το e-justice να εξαγγέλλεται χωρίς να προκηρύσσεται εδώ και μήνες.

Στο υπουργείο Υγείας, ο σημερινός υπουργός Θ. Πλεύρης θεωρείται πολύ πιο φιλικός απέναντι στην ψηφιακή τεχνολογία σε σχέση με το επιτελείο του προκατόχου του Βασίλη Κικίλια. Όμως, οι διοικήσεις των εταιρειών τεχνολογίας, υποστηρίζουν πως οι συνεργάτες του νέου υπουργού «δεν έχουν δει ποτέ έργο πληροφορικής» με αποτέλεσμα να τρέχει και να μη φτάνει ο ίδιος ο κ. Πλεύρης! Το συγκεκριμένο υπουργείο έχει αρκετά κρίσιμα έργα με σημαντικότερο την ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων (εξετάσεις, ακτινογραφίες, κλπ).

Στο υπουργείο Εργασίας, ο Κ. Χατζηδάκης και οι έμπειροι σύμβουλοί καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να ξετυλίξουν το κουβάρι που καθυστερεί την απονομή συντάξεων. Όμως κάποιοι παρομοιάζουν τον ΕΦΚΑ με λαβύρινθο και επισημαίνουν πως η προώθηση των έργων ψηφιοποίησης κινείται με αργούς ρυθμούς. Σε σχέση με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, που ενοποιήθηκαν, μόνο το πρώην ΙΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ έχουν στοιχειώδη τεχνολογική υποδομή. Στα υπόλοιπα επικρατεί χάος, λένε στην αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επόμενες στάσεις μετρό - προαστιακού: Διαγωνισμοί για έργα 500 εκατ.

Προκηρύσσεται η γραμμή 2 του μετρό προς το Ίλιον ως το τέλος του έτους, στο Ταμείο Ανάκαμψης η γραμμή προαστιακού Άνω Λιόσια - Μέγαρα. Στο νέο ΕΣΠΑ μπαίνουν μελέτες για τις επεκτάσεις του μετρό.
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετ' εμποδίων η πρόοδος στα έργα για το μισό Ταμείο Ανάκαμψης

Ο προγραμματισμός για έργα 6,5 δισ. ευρώ για το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη καθυστέρηση στο σχέδιο για 21 φράγματα από ιδιώτες

Δύσκολο μέτωπο για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η προώθηση των διαγωνισμών για φράγματα με ΣΔΙΤ. Οι συμβάσεις πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά ο στόχος φαίνεται ανέφικτος.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίζουν... καθυστέρηση κρατικές υπηρεσίες σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανησυχίες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τους αργούς ρυθμούς υπουργείων στην υλοποίηση προγραμμάτων. Χωρίς πρόσθετες αμοιβές τα στελέχη που μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών.