ΓΔ: 817.9 -0.52% Τζίρος: 1.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Η πρόκληση της ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ποια τα οφέλη

O Γενικός Διευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Γραμματικός ανέφερε επίσης ότι ο περιορισμός του δικτύου φυσικών καταστημάτων αντανακλά και τα νέα συναλλακτικά ήθη των πελατών. Πώς να προστατευτείτε από το phising.

Ο περιορισμός του δικτύου των φυσικών καταστημάτων συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια, αντανακλώντας την ανάγκη των τραπεζών να δουλεύουν αποδοτικότερα αλλά και τα νέα συναλλακτικά ήθη των πελατών, οι οποίοι απαιτούν ευκολία, ταχύτητα, ασφάλεια αλλά και διασφάλιση της υγείας τους, όπως είδαμε πρόσφατα με τον covid19, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Γιάννης Γραμματικός, στο Fin Forum 2022.

Ο κ. Γραμματικός εκτίμησε ότι η εγχώρια αγορά βρίσκεται κοντά στον κατάλληλο αριθμό τραπεζικών καταστημάτων ενώ το καίριο θέμα είναι όχι πόσα καταστήματα θα κλείσουν αλλά πως θα λειτουργούν αυτά που θα μείνουν. Το μέρος της επαφής με τον πελάτη, η οποία αλλάζει μέσω της ψηφιοποίησης, είναι η μικρότερη πρόκληση καθώς για παράδειγμα, ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει Web και mobile banking που δεν έχει να ζηλέψουν τίποτα από αυτά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμματικός, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η ψηφιοποιηση του μεσαίου και τελικού μέρους του supply chain, δηλαδή του λεγόμενου middle και back office. Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας που περιλαμβάνει αυτοματοποίηση διαδικασιών, μείωση του αριθμού των συστημάτων, υιοθέτηση τεχνολογιών cloud και ΑΙ, μεταξύ άλλων, θα απολαύσουν τόσο οι πελάτες όσο και οι υπάλληλοι της τράπεζας.

Όπως επισήμανε η ψηφιοποίηση των τραπεζών θα επιτρέψει στους εργαζομένους τους να γίνουν περισσότερο αποδοτικοί και να εστιάσουν στο σημαντικότερο άξονα του banking που δεν είναι ο διαχειριστικός, αλλά αυτός της συμβουλευτικής και της παροχής εξειδικευμένης γνώσης και προσωποποιημένων λύσεων, ενώ σημείωσε πως η ενίσχυση του digital δεν σημαίνει κατάργηση του banking καθώς το digital είναι ένας τρόπος λειτουργίας ενώ το banking είναι ένα σύνολο υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρονται μέσα από πλέγμα κανόνων, κανονιστικών & θεσμικών που ενισχύουν την ασφάλεια της οικονομίας και διασφαλίζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

To banking θα εξακολουθήσει να υπάρχει, όπως και τα καταστήματα των τραπεζών, η φυσική παρουσία του πελάτη όμως δεν θα είναι διαρκής, θα είναι επιλεκτική και προσανατολισμένη σε διαλόγους αξίας, με φυσική παρουσία ή με χρήση της τεχνολογίας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτρονικής απάτης, ο κ. Γραμματικός σημείωσε ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα, όπως κάθε είδος εγκληματικής δραστηριότητας, εξελίσσεται διαρκώς χωρίς να έχει πατρίδα ή ωράριο. Αυτό έρχεται να το διαχειριστεί η συνδυαστική δύναμη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο αναπτύσσει και ανταλλάσσει γνώση σε πραγματικό χρόνο και βέλτιστες πρακτικές, συνεπικουρούμενο από τις αντίστοιχες διωκτικές αρχές αλλά και άλλες εταιρείες εξειδικευμένης γνώσης στο τομέα της ασφάλειας.

«To πρόβλημα εντοπίζεται, για άλλη μια φορά στον ανθρώπινο παράγοντα, ειδικά από την πλευρά των χρηστών της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Όπως στα σπίτια μας, μια ακριβή, θωρακισμένη πόρτα, δεν επιτελεί το σκοπό της αν δεν την κλειδώνουμε, πόσο μάλλον αν αφήνουμε πάνω της τα κλειδιά, έτσι και η πρόσβαση στην ψηφιακή μας τράπεζα δεν είναι ασφαλής, αν δεν είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί με το πως, πότε και πού κάνουμε χρήση των προσωπικών μας κωδίκων πρόσβασης.

Η Τράπεζα μας, δεν θα μας ζητήσει ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική μας τραπεζική ούτε θα επικοινωνήσει με εμάς, με τρόπο που θα μας δημιουργήσει τεχνηέντως ένα άγχος ώστε να αντιδράσουμε βιαστικά, δίνοντάς τα. Στο βαθμό, που τηρούμε αυτό τον απλό κανόνα, ο τραπεζικός κόσμος στο Διαδίκτυο είναι καθόλα ασφαλής, τόσο για τα χρήματα μας όσο και για τα προσωπικά μας δεδομένα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η βελτίωση των τεχνολογιών πρόγνωσης της απάτης, όπως επίσης και η διαρκής εκπαίδευση που όλες οι τράπεζες προσφέρουν διαρκώς, ισχυροποιούν καθημερινά την κουλτούρα που κάνει τους πελάτες περισσότερο επιφυλακτικούς και άρα, ασφαλείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα

O Ηρακλής Μπαμπλέκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να είναι τα αμοιβαία κεφάλαια απλά και διαφανή ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τις χρεώσεις τους.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραμματικός (Πειραιώς): Μικρή ζημία στις συναλλαγές από τις ψηφιακές απάτες

Ο Γενικός Διευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Γιάννης Γραμματικός σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός τρέχει με γοργό ρυθμό και έχει δημιουργηθεί ένας διαφορετικός καταναλωτής.
Trapeza, trapeza peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης από τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Αν. Κατραούρας, Γενικό Διευθυντή, Head of Commercial Banking, της Τρ. Πειραιώς, η παρούσα συγκυρία, εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και ταυτόχρονα, δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορμάς: Κρίσιμη η διαχείριση ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια

Ο Executive General Manager και Ηead Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές, περιορίζοντας και το ενδεχόμενο δημιουργίας «φούσκας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Κορμάς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά real estate

Ο CEO της Piraeus Real Estate επεσήμανε ότι η διάθεση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έναντι της Ελλάδας είναι πολύ θετική και ότι το προφίλ των επενδυτών βελτιώνεται, όσο αλλάζει η ίδια η χώρα.