ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας ηλιοβασίλεμα

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια της χώρας παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις ελληνικές εφεδρείες πέρα από τις αποθήκες ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, υπάρχουν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου, με καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ.

Νέες εξελίξεις στη διασφάλιση επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού της αγοράς και τη συγκράτηση της επιβάρυνσης των καταναλωτών αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση αλλά και η ΕΕ συνολικά προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου και του σεναρίου για διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό αέριο που δεν θεωρείται πάντως το πλέον πιθανό παρά μόνο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, «στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κόψει κάθε δεσμό με την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια, πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό σύστημα ανταποκρίθηκε στο αίτημα της βουλγαρικής εταιρείας διαχείρισης του δικτύου για παροχή αερίου με αντίστροφη ροή από το σημείο εισόδου του Σιδηρόκαστρου, ενώ σημαντικές (πάνω από 90 γιγαβατώρες) ήταν και οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το ελληνικό σύστημα προς τις διασυνδεδεμένες χώρες.

Επί του παρόντος οι εισαγωγές φυσικού αερίου από όλες τις διαθέσιμες πηγές -και από τη Ρωσία- συνεχίζεται κανονικά ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται η εκφόρτωση 140.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα. Ακολουθούν άλλα δύο φορτία, 70.000 και 40.000 κ.μ. την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Οι εφεδρείες του ελληνικού συστήματος πέρα από τις αποθήκες ΥΦΑ της Ρεβυθούσας περιλαμβάνουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ και την Τουρκία καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.800 μεγαβάτ, με καύσιμο πετρέλαιο ντίζελ. Αποφασιστικός θα είναι και ο ρόλος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες -όπως διευκρινίζουν πηγές της επιχείρησης- μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης καθώς δεν έχουν τεχνικά τη δυνατότητα, όπως οι μονάδες φυσικού αερίου, να αυξομειώνουν την παραγωγή τους για να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του δικτύου και τις διακυμάνσεις της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών (δυνατότητα ευελιξίας έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά). Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για βλάβες που θα έθεταν τις μονάδες επί αρκετές ημέρες εκτός λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της νέας εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις τιμών. Κατά τις πληροφορίες, η εργαλειοθήκη θα επαναλαμβάνει τις συστάσεις για επιδοτήσεις των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που απειλούνται από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ενώ δεν θα αποκλείει κρατική παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών.

Η τιμή του φυσικού αερίου άγγιξε την Πέμπτη στο ολλανδικό Χρηματιστήριο τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την Παρασκευή ξεπέρασε και αυτό το όριο φθάνοντας μέχρι και τα 212 ευρώ. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή για το ηλεκτρικό εκτοξεύθηκε την Παρασκευή στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι ιστορικά η δεύτερη υψηλότερη ενώ για το Σάββατο υποχώρησε κατά 5% στα 344,74 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος Ομλου AKTOR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξάρχου: Κομβική η συμβολή Γκίλφοϊλ στην προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου

Ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic SEE LNG Trade, Αλέξανδρος Εξάρχου, τόνισε πως ο Κάθετος Διάδρομος αποτελεί εθνική στρατηγική προτεραιότητα για Ελλάδα και ΗΠΑ, με διαρκή στήριξη της Αμερικανίδας πρέσβειρας Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ Ρεβυθούσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Πάνω από διπλάσιες οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο 9μηνο

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 168,77% στο εννεάμηνο του 2026, ενώ η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε ελαφρώς. Η συνολική ζήτηση ενισχύθηκε κατά 12,72%, εδραιώνοντας τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη μπαίνει στον χειμώνα με χαμηλά αποθέματα αερίου και αυξημένη κατανάλωση

Το έλλειμμα αερίου απαιτεί εισαγωγές με επιπλέον κόστος 3 δισ. ευρώ εκτιμά ο Ευρωπαίος διαχειριστής που προειδοποιεί ότι η κατανάλωση θα πρέπει να μειωθεί έως και 7% σε σχέση με πέρυσι.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν για πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη εν μέσω πολέμου

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ τους ο Κούσνερ και ο Ντμίτριεφ, είχαν συνομιλίες για συμμετοχή Αμερικανού επενδυτή στους αγωγούς Nord Stream πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθετος Διάδρομος: Η Κύπρος το «κλειδί» για τη σύνδεση με την Ανατολική Μεσόγειο

Διευρύνεται ο Κάθετος Διάδρομος, η Κύπρος το «κλειδί» για τη σύνδεση με την Ανατολική Μεσόγειο. Νέες αγορές προς τον Βορρά με την ένταξη της Σερβίας και σε μελλοντικά της Ουγγαρίας.