ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αμελητέες εξαγωγές ενδυμάτων στη Ρωσία, έμμεσες απειλές από τον πόλεμο

Μόνο 3 εκατ. ευρώ η αξία των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία επί συνόλου 950 εκατ. Όμως, οι επιχειρήσεις του κλάδου ανησυχούν για αυξήσεις στα κόστη και πίεση στην κατανάλωση.

Αμελητέα συμμετοχή στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών ειδών ένδυσης έχει η ρωσική αγορά για τη χώρα μας, καθώς οι δαιδαλώδεις τελωνειακές διαδικασίες για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών συνιστούσαν ανέκαθεν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), οι ελληνικές εξαγωγές ρούχων προς την Ρωσία αγγίζουν σε αξία τα 3 εκατ ευρώ (στοιχεία του 2021), έχοντας ακολουθήσει φθίνουσα πορεία ήδη από το 2018. Το ποσό αυτό είναι αμελητέο συγκριτικά με το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών ρούχων, που την χρόνια που πέρασε έφθασε τα 950 εκατ. ευρώ, εν πολλοίς καλύπτοντας τις απώλειες που καταγράφηκαν το 2020 εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.

Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι διάχυτος στην αγορά, καθώς τα τύμπανα πολέμου που ηχούν στην Ευρώπη εκτιμάται ότι επηρεάζουν ευθέως την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να τίθεται εκ νέου σε κίνδυνο η δειλή ανάκαμψη που είχε αρχίσει να διαφαίνεται στην ψυχολογία του καταναλωτή μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Επιπλέον, οι εχθροπραξίες έρχονται να περιπλέξουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί  τους τελευταίους μήνες από τις πληθωριστικές πιέσεις, την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και κατά συνέπεια του μεταφορικού κόστους, καθώς και τα προβλήματα στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει πρωτίστως την ψυχολογία των καταναλωτών εγχώρια αλλά και διεθνώς, επιβαρύνοντας συνολικά το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών μέσα στο τρέχον έτος, εφόσον δεν επιλυθεί σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως η άμεση κινητοποίηση των μεγάλων ομίλων ένδυσης, στην απομόνωση της Ρωσίας, με σειρά μεγάλων ονομάτων του εμπορίου, από τα πλέον πολυτελή μέχρι τις αλυσίδες fast fashion αλλά και τους μεγάλους ομίλους online αγορών, να σπεύδουν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στην αγορά, ενισχύοντας παράλληλα το έργο ανθρωπιστικών οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο ηγέτης στις ηλεκτρονικές αγορές ειδών μόδας Yoox-Net-a-Porter, αλλά κι άλλες μεγάλες online πλατφόρμες ειδών μόδας, όπως οι MyTheresa, Farfetch και Matchesfashion ήδη σταμάτησαν τις αποστολές στην ρωσική αγορά, ενώ οι κολοσσοί των πολυτελών αγαθών LVMH, Kering, Hermes και Chanel, καθώς και οι όμιλοι γρήγορης μόδας Inditex, H&M, Asos και Boohoo είναι μερικά μόνο από τα διεθνή ονόματα που προστέθηκαν πρόσφατα στην λίστα των εταιρειών του κλάδου ένδυσης, μαζί με την Nike, την Adidas και την Puma που έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο και συμπαράστασης με την Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί το κάλεσμα της ουκρανικής έκδοσης του περιοδικού μόδας Vogue -εν μέσω μάλιστα των εβδομάδων μόδας σε Μιλάνο και Παρίσι- για την επιβολή εμπάργκο εκ μέρους του κλάδου πολυτελών αγαθών συνολικά προς την ρωσική αγορά, καλώντας τις εταιρείες «να θέσουν το καλό της ανθρωπότητας πάνω από τα εταιρικά κέρδη», ως μοναδική επιλογή στην παρούσα φάση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες φοβούνται νέα ύφεση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα και το κόστος της βενζίνης είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφει στο 2019 ο τζίρος του εμπορίου με ώθηση από τον τουρισμό

Οι τουριστικές ροές ενισχύουν τους τζίρους στα εμπορικά καταστήματα. Πιο διστακτικοί οι Έλληνες καταναλωτές, αναμένεται τόνωση της κίνησης μετά τις επιδοτήσεις για ενέργεια - καύσιμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά διυλιστήρια: Σταματήσαμε να εισάγουμε ρωσικό αργό πριν το εμπάργκο

Περιορισμένη - σύμφωνα με τους απολογισμούς των ελληνικών διυλιστηρίων και το 2021 - ήταν και η συμμετοχή της Ρωσίας στο «καλάθι» των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από την Ελλάδα.
trofima, pota, supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεφουσκώνει» τις εισπράξεις των σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ το 64% των στελεχών του κλάδου περιμένει πως θα μειωθούν οι πωλήσεις στο επόμενο εξάμηνο ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται έντονα η αρνητική επίδραση από τον πόλεμο στην Ουκρανία.