ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ypourgeio Perivallontos kai Energeias, Skrekas
Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκας. Πηγή: ΥΠΕΝ

Κ. Σκρέκας: Eπιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με ρεαλιστικούς όρους

«Η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πράσινη μετάβαση η οποία είναι η μόνη λύση για αυτό που βιώνουμε σήμερα», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Την ανάγκη να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση αλλά με ρεαλιστικούς όρους επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Κλιματικοί στόχοι και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

«Στη ρευστότητα των σημερινών συνθηκών και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο που είναι να προστατεύσουμε τον πλανήτη από την κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πράσινη μετάβαση η οποία είναι η μόνη λύση για αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν είχε υλοποιηθεί μερικά χρόνια πριν, αν οι ΑΠΕ συμμετείχαν σήμερα κατά 60 - 70% στην ηλεκτροπαραγωγή που είναι ο στόχος για το 2030, σήμερα θα είχαμε πολύ χαμηλότερες τιμές ενέργειας», τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τεχνολογίες που δεν είναι σε κλίμακα εφαρμογής ενέχουν επισφάλειες κατά την περίοδο της μετάβασης, γι’ αυτό χρειάζεται ρεαλισμός ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση υπογράμμισε τις επιδοτήσεις πάνω από 2 δισ., που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, τα κίνητρα για «πράσινη» ενέργεια στη βιομηχανία και την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ με νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση της διάρκειας της διαδικασίας, από 5 χρόνια σε 14 μήνες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισορροπημένη, δηλαδή να λαμβάνει υπόψη τόσο την κλιματική επίδοση όσο και την οικονομική ανάπτυξη. «Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει γείτονες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν έχουν την ίδια ευαισθησία σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη και αυτό στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν», σημείωσε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ για τις επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία με έμφαση στον Κανονισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα που προωθείται για την προστασία της εσωτερικής αγοράς από εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν επιβαρύνουν την παραγωγή με φόρο άνθρακα. Δεδομένου ότι προωθείται παράλληλα η σταδιακή κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις η οποία σύμφωνα με τη μελέτη κλιμακώνεται από 197 εκατ. ευρώ το 2023 στο 1,1-1,3 δισ. το 2035, με επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές και την απασχόληση.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, σημείωσε ότι «Με τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) και την πρόταση για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM), η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας. Είναι θετικό ότι στο ETS συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι και η ναυτιλία. Το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία και η Ένωση καλείται να διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία, δίχως να ρισκάρει την ανταγωνιστικότητά της. Για το σκοπό αυτό, ο «ξαφνικός θάνατος» των δωρεάν δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι αποδεκτός. Θα κινδυνεύσουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και θα υπονομευθεί η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε ότι «η δημιουργία ενός μηχανισμού άνθρακα στα σύνορα της Ένωσης θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την νομιμότητα της, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία των θέσεων εργασίας και της βιομηχανίας της. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία που δημιουργείται με τη σύνδεση μεταξύ της πραγματικής προστασίας του κλίματος, της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού και του ντάμπινγκ για το κλίμα, και της βιομηχανικής καινοτομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η δυναμική μπορεί να συμβάλει στην επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας του αύριο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχει ο σχεδιασμός για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Β. Ελλάδα

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης άναψε το «πράσινο φως» επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, σε δύο διαφορετικά γήπεδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια με ορίζοντα το 2030

Οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίνων υστερούν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τους τομέα διαθέτοντας ανεπαρκείς και «γερασμένες» υποδομές, μεγάλη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και καθυστερημένη υιοθέτηση των ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα ξεπεράσει τα 10 GWh η διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα

Το δελτίο του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών (ΔΑΠΕΕΠ) για τους πρώτους μήνες του έτους, περιλαμβάνει εκτιμήσεις για πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ύψους 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Αυτοί είναι οι τρεις στόχοι της ενεργειακής μας πολιτικής

Στην εθνική ενεργειακή στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχει τρεις βασικούς στόχους αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ σημείωσε ότι με σταθερά βήματα αλλάζει ο ενεργειακός κλάδος.
lignitis-dei-apolignitopoiisi-ilektriko-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η παραγωγή λιγνίτη τον Απρίλιο

Σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο του 2022 οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 51,2% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 22,4%, οι καθαρές εισαγωγές το 21,5%, ενώ ο λιγνίτης περιορίστηκε μόλις στο 4,8%.