ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:28:58 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Aeroplano, Airplane
Φωτο: Shutterstock

Χωρίς PLF από αύριο οι αφίξεις εξωτερικού, καλοί οιωνοί για τον τουρισμό

Ενώ η οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τους ταξιδιώτες θα ισχύσει κανονικά, τα πρώτα σημάδια για την πορεία του τουρισμού φαίνονται θετικά. Αύξηση του ρεύματος από Σαουδική Αραβία προβλέπει η Σ. Ζαχαράκη, επαναλειτουργία του γραφείου ΕΟΤ Ισπανίας ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας.

Σε ισχύ τίθεται από αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου η κατάργηση του PLF για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού, σύμφωνα με την ήδη εκδοθείσα covid-19 notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της αεροπορικής οδηγίας όλοι οι επιβάτες που καταφθάνουν στην χώρα μας από οποιαδήποτε προορισμό του εξωτερικού δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν πριν την άφιξη στην Ελλάδα την ηλεκτρονική φόρμα PLF.

Σε ό, τι αφορά τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού τα μηνύματα είναι θετικά με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη να μιλάει για αύξηση του τουριστικού κύματος από τη Σουηδική Αραβία και τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια να επενδύει στην επαναλειτουργία του γραφείου ΕΟΤ της Ισπανίας.
«Επαναλειτουργούμε το Γραφείο ΕΟΤ Ισπανίας! Μια σημαντική γέφυρα προς τις ανερχόμενες για την Ελλάδα οι αγορές της Ισπανίας και βεβαίως της Λατινικής Αμερικής. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το σκοπό». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του γραφείου του ΕΟΤ στην Ισπανία.

Ο ΕΟΤ ενισχύει την παρουσία της χώρας μας στο εξωτερικό με την επαναλειτουργία του γραφείου του στην Ισπανία, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του επί μία σχεδόν δεκαετία. Το γραφείο ΕΟΤ στη Μαδρίτη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ήδη τις τελευταίες εβδομάδες και στεγάζεται προς το παρόν στην ελληνική πρεσβεία. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του θα είναι και η αγορά της Λατινικής Αμερικής, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική και με πολλές προοπτικές ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες της Λατινικής Αμερικής για ταξίδια προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα προς την Ελλάδα.

Νέες απευθείας πτήσεις από Ριάντ

Αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Σαουδική Αραβία αναμένει η Ελλάδα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από το Ριάντ. «Φέτος θα έχουμε και νέες απευθείας πτήσεις από Ριαντ προς Μύκονο και Σαντορίνη, προστιθέμενες στις ήδη υπάρχουσες των αερογραμμών της Saudia και της Aegean προς Αθήνα» επισήμανε. Επίσης, τόνισε πως υπάρχουν συζητήσεις για την περαιτέρω αύξηση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων. «Είναι η βάση για να μπορούμε να συζητάμε για αύξηση του τουρισμού», όπως σημείωσε.

Η κυρία Ζαχαράκη, επίσης, εκτίμησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στην εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων: «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με συνέπεια και ψυχραιμία. Βρισκόμαστε στη Σαουδική Αραβία με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς καθώς και μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών για την ενίσχυση των επενδύσεων. Στο κομμάτι των διμερών σχέσεων είναι μια πολύ καλή στιγμή, μετά και την περσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, αλλά και το πλήθος επαφών μεταξύ των υπουργείων. Στόχος μας να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί η διμερής μας αυτή σχέση».

Αποτιμώντας τις επαφές που είχε στο Ριάντ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής αποστολής που συμμετέχει, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε: «Σήμερα θα συναντήσουμε τον Σαουδάραβα υπουργό Τουρισμού για να συζητήσουμε και για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης που ήδη έχει αποφασιστεί με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για πιο συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας».

Δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα

Αναφερόμενη στη συμμετοχή της σε πάνελ στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ, τόνισε πως συζήτησαν για τις διαφορετικές μορφές τουρισμού, πέραν του κομματιού του ήλιου και της θάλασσας, όλες τις ευκαιρίες τις οποίες μπορούν να έχουν επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία για να περάσουν ποιοτικές διακοπές με υψηλού επιπέδου εμπειρίες. Συγχρόνως, ανέδειξε και τις πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια με την αναβάθμιση των υποδομών της, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις ελληνικές καμπάνιες, οι οποίες πλέον «τρέχουν» όλο τον χρόνο αλλά και το γνωστό πλέον Greekend, το ελληνικό Σαββατοκύριακο, με βάση την αύξηση των απευθείας πτήσεων, που θα κάνουν και τη διαφορά, όπως επισήμανε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Αλ Ούλα κατά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών. «Επισκεφθήκαμε την Αλ Ούλα, αυτό το mega-πρότζεκτ το οποίο γίνεται στη Σαουδική Αραβία, και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς μπορούν να υπάρξουν συνέργειες σε ένα κομμάτι που υπερβαίνει και το κομμάτι των επενδύσεων, που μας ενδιαφέρει, αλλά και να συζητήσουμε συνεργασίες σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τουριστική εκπαίδευση και σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας στις ειδικές μορφές τουρισμού». Έκανε λόγο για θετική διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο, η υφυπουργός Τουρισμού εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για αύξηση των απευθείας αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας

«Στο πλαίσιο της παρουσίας μας εδώ συναντήθηκα με επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα στον τομέα της φιλοξενίας. Επίσης, βρεθήκαμε με tour operators και με influncers οι οποίοι ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα, έτσι ώστε να διαφημίσουν τους προορισμούς μας. Ξέρουν και αγαπούν ήδη κάποια μέρη. Στόχος μας είναι να τους δείξουμε όλα τα μέρη και τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας» σημείωσε καταληκτικά η υπουργός Τουρισμού.

Στο πάνελ για το μέλλον του τουρισμού στο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ συμμετείχε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου και έκανε παρουσίαση για τις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα για την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των τουριστικών λιμένων και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον σχετικό τομέα, για την ανάληψη αμοιβαία επωφελών πρωτοβουλιών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τα 320 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο υπουργείο Τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης, 160 εκατ. ευρώ αφορούν την αναδιαμόρφωση και ψηφιοποίηση των τουριστικών λιμένων, διανοίγοντας έτσι νέους δρόμους συνεργασιών.

Σε συνέχεια της παρουσίασης διεξήχθη συνάντηση με το μέλος του ΔΣ της εταιρείας-κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας στον χώρο των κατασκευών Al Bawani Ελένα Ντε Φλάβις και την κ. Αναστασοπούλου, όπου συγκεκριμενοποίησαν το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας τους με την προοπτική να επενδύσει ως η άνω εταιρεία, για πρώτη φορά, στον ελλαδικό χώρο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Αύξηση αφίξεων έως και 40% από ορισμένες μεγάλες αγορές

Ο υπ. Τουρισμού, σε συνέντευξή του, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του κλάδου και στη μείωση της ανεργίας, καθώς τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 124.365 νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Επίσημη ημέρα έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου η 1η Μαρτίου

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπ. Τουρισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πορεία του τουριστικού κλάδου θα είναι φέτος πολύ καλή, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν διαθέσιμα.