ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:37:49 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Ενισχύουμε στοχευμένα ευάλωτα νοικοκυριά και μεσαία τάξη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή για το αίτημα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα αναφέρθηκε στη δυνατότητα επιπλέον στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δίνουν στην κυβέρνηση τα υψηλά φορολογικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2022.

Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2022 μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με σύνεση στην ενίσχυση τόσο των ευάλωτων νοικοκυριών όσο και της μεσαίας τάξης, όπου είναι αυτό εφικτό, δήλωσε, σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Κάντε υπομονή, και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πολιτική της είπε ο κ. Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη διαφορά μεταξύ των στοχευμένων πολιτικών της κυβέρνησης και των οριζόντιων πολιτικών που προτείνει η αντιπολίτευση και οι οποίες –όπως σημείωσε- δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τις δημοσιονομικές δυνατότητες ούτε την κοινωνική πραγματικότητα για το πώς χρησιμοποιούνται τα καύσιμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για τα καύσιμα, διότι ήταν η τελευταία κυβέρνηση που αύξησε τον φόρο των καυσίμων την 1η/1/2017, είπε ο κ. Σκυλακάκης σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή δημοσιονομική πραγματικότητα είναι δύσκολη, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει όλες τις γεωπολιτικές ισορροπίες και έχει φέρει "θύελλα ανατιμήσεων" σε ενέργεια, τρόφιμα και άλλες πρώτες ύλες, που ήρθαν συμπληρωματικά με τις εισαγόμενες ανατιμήσεις που προκάλεσε η πανδημία.

«Από πλευράς δημοσιονομικής ευστάθειας, η αντιπολίτευση ζητούσε να ξοδέψουμε πολύ παραπάνω, δεκάδες δισεκατομμύρια, στην πρώτη φάση της πανδημίας. Ευτυχώς που δεν το κάναμε, και μπαίνουμε στη νέα θύελλα, έχοντας ταμειακά διαθέσιμα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη από πλευράς επιτοκίων, αλλά και από πλευράς πραγματικής αβεβαιότητας, που δεν επιτρέπει να έχουμε καθαρή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, επισήμανε ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών στην ενέργεια κάνουν τη χώρα φτωχότερη. Εμείς δεν παράγουμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, και όταν εισάγεις ένα ακριβότερο προϊόν, που είναι αναγκαστική η εισαγωγή του, τότε μειώνεται το ΑΕΠ και πρέπει να κάνουμε λογαριασμό με αυτό το δεδομένο, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «με την επιχειρηματολογία του κατέρριψε το "αεικίνητο". Η οικονομία πάει "άριστα" αλλά δεν έχει λεφτά να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης των καυσίμων». «Πώς γίνεται αυτό το μαγικό; Σας συγχαίρω που κρατήσατε αποθεματικό και προβλέψατε και τον πόλεμο, και δεν δώσατε λεφτά στη δημόσια υγεία να μην πεθάνουν 30.000 συμπολίτες μας» προσέθεσε ο κ. Σπίρτζης και ρώτησε: «Και πώς θα αντιμετωπίσετε την κρίση χωρίς μείωση φόρου κατανάλωσης; Αυτά τα μαγικά θα μας τα εξηγήσετε κάποια στιγμή;»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Η κυβέρνηση μελετά τη διεύρυνση των κριτηρίων για το Fuel Pass

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με την κάρτα καυσίμων δίνονται ευθέως τα χρήματα στο πορτοφόλι του καταναλωτή και τόνισε ότι το Fuel Pass χρησιμοποίησαν πάνω από 2 εκ. πολίτες.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα έσοδα του προϋπολογισμού, έλλειμμα πολύ κάτω από τον στόχο

Αχτίδα αισιοδοξίας η αύξηση των φορολογικών εσόδων τον Απρίλιο 14,5% πάνω από τον στόχο, τονίζει ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης. Πρωτογενές έλλειμμα 811 εκατ. στο τετράμηνο, έναντι στόχου για 2,45 δισ.