ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα αγορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για διμερή συμβόλαια στο ρεύμα

Σε μελέτη για την προώθηση της διαπραγμάτευσης των διμερών συμβολαίων σε ειδική πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προχωράει η ΡΑΕ ώστε να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση στις τιμές.

Τη δημιουργία ειδικού τμήματος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μόνο για τη διαπραγμάτευση διμερών συμβολαίων εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο την προώθηση ενός νέου μηχανισμού που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ ενέκρινε τη δαπάνη ειδικής μελέτης για τον «Σχεδιασμό Διαγωνισμών ΑΠΕ για την προώθηση εμπορικών PPAs» και, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο στόχος είναι η διερεύνηση τρόπων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της δυνατότητας σύναψης PPAs για έργα που αναπτύσσονται εκτός του προγράμματος στήριξης και τη διερεύνηση ανάπτυξης μιας κεντρικά οργανωμένης «πλατφόρμας» PPAs για εταιρική χρήση προκειμένου να προωθηθεί η σύναψη εμπορικών PPAs εκτός στήριξης.

Σε αντίθεση με το πλαίσιο που διαμορφώνεται σε πιο ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, που έχουν διμερή συμβόλαια με τα οποία δίνεται σταθερή τιμή στους καταναλωτές και ταυτόχρονα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση τα οποία παρακάμπτουν τις χρηματιστηριακές αγορές και μόνο ένα 20% τελικά καταλήγει στο χρηματιστήριο, στην Ελλάδα το σύνολο των συναλλαγών περνούν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αποτέλεσμα όλες οι αγοροπωλησίες να κινούνται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των τιμών της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος το ελληνικό αυτό φαινόμενο οφείλεται στη δομή του ανταγωνισμού: Οι εταιρείες που είναι ανταγωνιστές της ΔΕΗ και οι περισσότερες δεν έχουν καν δική τους παραγωγή αγοράζουν ενέργεια από την οργανωμένη αγορά. Παράλληλα, και εκείνες που έχουν από μία μονάδα φυσικού αερίου δεν διαθέτουν ένα ικανό χαρτοφυλάκιο ώστε να χτίσουν το δικό τους διμερές συμβόλαιο με τους πελάτες τους και επομένως κάνουν δύο παράλληλες πράξεις: πουλάνε την ενέργεια της μονάδας τους στο χρηματιστήριο και αγοράζουν για τους πελάτες τους σαν να ήταν έμποροι από την οργανωμένη αγορά.

Η μόνη που διαθέτει ικανό χαρτοφυλάκιο ενέργειας για να μπορέσει να προχωρήσει σε τέτοιες διμερείς συμβάσεις είναι η ΔΕΗ, ωστόσο η νομοθεσία δεν της το επιτρέπει για λόγους ρευστότητας της Προημερήσιας Αγοράς. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση που να ξεπερνούν το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης των πελατών της. Όπως σημειώνει ο κ. Κάπρος, αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός και η ΔΕΗ μπορούσε να κλείνει τέτοια συμβόλαια με όλους τους πελάτες της, τότε στη χρηματιστηριακή αγορά θα έμενε μικρό κομμάτι των συναλλαγών και θα μειωνόταν η ρευστότητα.

Προώθηση των «πράσινων» PPAs για τη βιομηχανία

Εξάλλου, μετά και από σχετικές παρεμβάσεις της πλευράς των ενεργοβόρων καταναλωτών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ελαφρύνει τις βιομηχανίες από τα αυξημένα κόστη ενέργειας που οδηγούν σε ράλι και το κόστος παραγωγής.

Ήδη έχει προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση το σχήμα επιδότησης Green Pool, σύμφωνα με το οποίο οι βιομηχανίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πράσινο φθηνό ρεύμα σε σταθερές τιμές. Μέσω του μηχανισμού αυτού το ΥΠΕΝ επιχειρεί να πείσει τις DG Comp και DG Energy να εγκρίνουν τον τρόπο στήριξης «πράσινων» PPAs για τη βιομηχανία. Μέσω του σχήματος αυτού θα υπάρξει επιδότηση για τη στήριξη του shaping & balancing cost με το σκεπτικό της διευκόλυνσης «πρασινίσματος» των μεγάλων μονάδων βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.

Μιλώντας στο Businessdaily, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ)Αντώνης Κοντολέων, είχε σημειώσει ότι κλειδί στο να καταστεί το σχήμα των πράσινων PPAs βιώσιμο είναι η ενίσχυση από τις τράπεζες τέτοιων συμβάσεων. Όπως εξηγεί, με τις τιμές τις χονδρικής στα υψηλά των τελευταίων μηνών, οι παραγωγοί δεν θέλουν να δεσμευθούν μακροπρόθεσμα με κλειδωμένες τιμές αρκετά χαμηλότερες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι στην παράταση το κρίσιμο έργο της αποθήκης αερίου στην Καβάλα

Το ΤΑΙΠΕΔ προσανατολίζεται να μεταθέσει την υποβολή προσφορών στα τέλη Μαρτίου, καθώς οι δύο ενδιαφερόμενοι δεν αναμενόταν να υποβάλουν προσφορές. Ποια είναι τα προβλήματα που εμποδίζουν το στρατηγικής σημασίας έργο.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθαίνουν οι ρυθμίσεις για το ρεύμα για να αποτραπούν τα «φέσια»

Οι εταιρείες ζητούν να καθιερωθούν βασικοί κοινοί κανόνες για τους διακανονισμούς, που αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην αύξηση των οφειλών σε καθυστέρηση. Θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν οφειλή σε προηγούμενο πάροχο.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.