ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, EKT
Φωτο: ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Δεν θα συγχρονιστούμε με τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων

Καθησυχαστική αναφορικά με το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να βρεθεί αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ζήτησε τα μέτρα στήριξης να είναι προσεκτικά και στοχευμένα.

Τη βεβαιότητα ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες που έχει για την ανάπτυξη, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ σε σημερινές της δηλώσεις. 

Παραδέχθηκε ότι ο πόλεμος έχει σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη, ενώ ενισχύει τον πληθωρισμό και τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με τη δύσκολη αποστολή να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών, χωρίς, όμως, να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα. 

Για μία ακόμη φορά, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ακολουθήσει νομισματική πολιτική ανάλογη με αυτήν της Fed, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, επαναλαμβάνοντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό σημείο του οικονομικού κύκλου σε σύγκριση με αυτή της ευρωζώνης. 

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό σύμπαν και σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου και ξεκινάμε από ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Στην ευρωζώνη τα επιτόκια είναι αρνητικά, ενώ στις ΗΠΑ δεν βρέθηκαν ποτέ σε αυτό το επίπεδο», σημείωσε η κα Λαγκάρντ

Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό βάσει 3 σεναρίων 

 

Αναφορικά με την οικονομία υποστήριξε ότι «ακόμη και στο ακραία αρνητικό σενάριο, όπου θα υπάρξει και μία δεύτερη φάση αρνητικών συνεπειών, ακόμη και με εμπάργκο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κα περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 2,3%. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη δεν θα σταματήσει». 

Προσέθεσε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον πόλεμο και τις συνέπειές του, καθώς αυτό γίνεται στα σύνορά της. Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι στοχευμένα προς τα λιγότερο πλούσια νοικοκυριά και να μην είναι οριζόντια, τονίζοντας ότι ορισμένες χώρες δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης 0,5% στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Προχωρούν οι εργασίες για νέο μέσο παρέμβασης στην αγορά ομολόγων.