ΓΔ: 1424.92 0.18% Τζίρος: 5.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:59:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

«Φρενάρει» τις προσδοκίες η ΕΚΤ για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Βέβαιη θεωρείται η μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να τονίζει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, σχεδιασμός για συνεχείς περικοπές στα επιτόκια.

«Κλειδωμένη» θεωρείται η μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, αλλά καλό θα ήταν αγορές και αναλυτές να μην περιμένουν μπαράζ μειώσεων το επόμενο διάστημα. 

Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στους «Financial Times», απηχώντας ανάλογες απόψεις που έχει εκφράσει και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γ. Νάγκελ, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε ότι η επόμενη μείωση δεν πρόκειται να έρθει πριν από τον Σεπτέμβριο. 

«Εκτός από μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να μετακινήσουμε (μειώσουμε) το ανώτατο επίπεδο περιορισμού. Ο καλύτερος τρόπος για να πλαισιώσουμε τη συζήτηση φέτος, είναι ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε να είμαστε περιοριστικοί όλο το χρόνο. Αλλά εντός της ζώνης περιοριστικότητας, μπορούμε να κινηθούμε κάπως προς τα κάτω», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Λέιν. Ανέφερε επίσης ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και δεν θα κολλήσει πάνω από τον στόχο της τράπεζας, για πληθωρισμό 2%, κάτι που «θα ήταν πολύ προβληματικό και πιθανώς αρκετά επώδυνο να εξαλειφθεί».

Ένας από τους παράγοντες που εξετάζει προσεκτικά η ΕΚΤ είναι η πορεία των μισθών στην ευρωζώνη, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί ένα πυλώνα που μπορεί να ωθήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό, με τον αντίστοιχο δείκτη που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, να κινείται ανοδικά και να δημιουργεί αρκετές ανησυχίες. 

«Η επιβράδυνση δεν σημαίνει απαραίτητα άμεση επιστροφή στη σταθερή κατάσταση. Ως εκ τούτου η προσαρμογή (σ.σ.: των επιτοκίων) θα πρέπει να είναι σταδιακή», προσέθεσε ο κ. Λέιν. 

Υπέρ της μείωσης επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα τάχθηκε και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν. Υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά στην ευρωζώνη -είχε διαμορφωθεί στο 2,4% τον Απρίλιο, παραμένοντας για έβδομο μήνα κάτω από το 3%- σημειώνοντας ότι «χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας του 2% με διατηρήσιμο τρόπο και έτσι είναι ώριμη η στιγμή τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη στάση νομισματικής πολιτικής και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια. Αυτό προϋποθέτει προφανώς ότι η αποπληθωριστική τάση θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στη γεωπολιτική κατάσταση και στις τιμές της ενέργειας»

Πρόκειται για μία ακόμη ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί πιο γρήγορα από τη Fed στις μειώσεις, με την αμερικανική τράπεζα να εμφανίζεται απρόθυμη για μία μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

«Η Fed και η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα αποσυνδεθούν, με μια μείωση της ΕΚΤ να είναι πιθανή τον Ιούνιο, ενώ προετοιμάζονται για υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ», εκτιμά σε πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America, με τη Goldman Sachs να εκτιμά ότι η πρώτη μείωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο, ενώ πριν από μικρό χρονικό διάστημα την τοποθετούσε τον Ιούλιο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη χάνει τη μάχη με ΗΠΑ - Κίνα και αναζητεί νέες μεταρρυθμίσεις

Αντιμέτωπη με αρκετά αγκάθια η οικονομία της ευρωζώνης, από την αδύναμη παραγωγικότητα έως και τη γήρανση του πληθυσμού. Αναγκαίες βαθιές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Οι εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.
Interest Rates, Rates, Epitokia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια, τι θα κάνουν Fed και ΕΚΤ

Η υποχώρηση του πληθωρισμού κυρίως σε επίπεδο γενικού δείκτη δημιουργεί περιθώρια για τη Fed να εφαρμόσει μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, ενώ η ΕΚΤ αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις.
Epitokia, Rates
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα αποφασίσουν η Fed και η ΕΚΤ και οι ισορροπίες με τα «γεράκια»

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να «παγώσει» την Τετάρτη τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει με μια αύξηση κατά 0,25%. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη ζητούν αυστηρότερη πολιτική.