ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Τελευταίο βήμα προς την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Αρχίζει η τελευταία αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα. Ποια είναι τα 12 ορόσημα που θα ελέγξουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, τι θα γίνει με τις δύο δόσεις επιστροφής κερδών από ομόλογα.

Σε τροχιά εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εισέρχεται η ελληνική οικονομία με την τελευταία, 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που αρχίζει μέσα στην εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί με εξπρές διαδικασίες στις 6 Απριλίου, με τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς στο τραπέζι θα τεθεί η πρόοδος της Ελλάδας σε μια σειρά από  ορόσημα και μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε  εκκρεμότητα και που η εκπλήρωση τους θα σημάνει την απαγκίστρωση από την εποπτεία.

Παράλληλα θα συζητηθεί ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την «συγχώνευση» των δύο δόσεων που απομένουν ύψους 1,5 δις. ευρώ και την καταβολή τους το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι μία δόση αφορά την 14η αξιολόγηση που θα εκταμιευθεί από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο ενώ η άλλη δόση εκκρεμεί από το 2019.

Η επιτυχής έκβαση της αξιολόγησης θεωρείται κρίσιμη, καθώς σε αυτή η δύσκολη διεθνή συγκυρία θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική εξυγίανση πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης οι θεσμοί θα εξετάσουν αν τηρούνται τα  χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της 13ης έκθεσης αξιολόγησης. Ειδικότερα, στο επίκεντρο θα βρεθούν 12 ορόσημα:

 1. Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με χρονοδιάγραμμα και η δημιουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης (gov.gr).
 2. Η  μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.
 3. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 4. Η  επικύρωση των δασικών χαρτών.
 5. Το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ «eispraksis».
 6. Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 7. Η ενεργοποίηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας.
 8. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του πλαισίου επιθεωρήσεων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών προϊόντων.
 9. Η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για αστικές και ποινικές υποθέσεις.
 10. Η υιοθέτηση του νέου Κώδικα για την οργάνωση της Δικαιοσύνης.
 11. Η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 12. Δράσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και κυρίως η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.

Επισημαίνεται ότι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει το τέλος των ελέγχων καθώς η χώρα μας όπως και άλλες χώρες θα αξιολογείται ανά εξάμηνο με βάση το καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει το δανειακό βάρος προχωρά στην αποπληρωμή του υπολοίπου των 1,9 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της πρώτης δόσης ύψους 2,65 δισ. ευρώ του διμερούς δανείου του πρώτου μνημονίου. Η αποπληρωμή της δεύτερης δόσης των 2,65 δισ. ευρώ που κανονικά είναι  προγραμματισμένη για το 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείσιμο - αστραπή στη νέα αξιολόγηση, έγκριση για δόση 747 εκατ. ευρώ

Σήμερα σε συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών κλείνει η 14η και τελευταία αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας. Τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι επόμενες δόσεις στην Αθήνα.
Ελλάδα, Σημαία, Ελληνική Οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ως τις 10 Μαρτίου οι κρίσιμες αποφάσεις για επίδομα στους ασθενέστερους

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού περιμένει το οικονομικό επιτελείο, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει την καταβολή έως 200 ευρώ σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «κάρτα ενέργειας» και ευκολίες για την πληρωμή των λογαριασμών

Νέα μορφή επιδότησης του κόστους ρεύματος στους ασθενέστερους και πολλές δόσεις στην πληρωμή λογαριασμών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τον Απρίλιο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήξη των μέτρων στήριξης στην Ευρώπη «σφυρίζει» σήμερα το Eurogroup

Από τις γενικές στις στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης περνά η Ευρώπη. Υπερδιπλάσιο των αρχικών προβλέψεων το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.