Φωτο: Shutterstock

Το θαύμα του τουρισμού: Ρεκόρ 17 ετών φέτος στα έσοδα

Μετά τη μεγάλη αύξηση εισπράξεων στο 9μηνο, που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες ανά ταξίδι, οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι θα καταγραφεί φέτος ρεκόρ 17 ετών.

Εκπλήσσει ευχάριστα η πορεία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, κόντρα στους αντίθετους ανέμους της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη, καθώς οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα καταγραφεί φέτος ρεκόρ 17 ετών στις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι η βελτίωση των εισπράξεων δεν είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών, η οποία επιβραδύνθηκε, αλλά πρωτίστως αποδίδεται στην αύξηση της δαπάνης που πραγματοποιούν οι τουρίστες στην Ελλάδα, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική ποιοτική βελτίωση για τον τουριστικό τομέα, η οποία αποδίδεται στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, χάρη και στις συνεχείς επενδύσεις για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών.

Μετά τη μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 9μήνου, οι αναλυτές της Eurobank προεξοφλούν ρεκόρ στο τέλος του έτους. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η περίοδος Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου συνεισφέρει κατά μέσο όρο (2002-2018) το 88,2% των συνολικών ετήσιων ταξιδιωτικών εισπράξεων, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για το σύνολο του έτους 2019 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των ταξιδιωτικών εισπράξεων θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους των τελευταίων 17 ετών, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ και στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μέσω της συνιστώσας των εξαγωγών υπηρεσιών».

Αύξηση εισπράξεων 14%

Τα στοιχεία για το 9μηνο ήταν εξαιρετικά, καθώς καταγράφηκε αύξηση 14% των ταξιδιωτικών εσόδων. Όπως σημειώνει η Eurobank,

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση 14,0% από 8,4% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • Η αύξηση του ρυθμού μεταβολής της δαπάνης ανά ταξίδι (από -1,4% στο 10,0%) αντιστάθμισε την επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης (από 10,3% στο 3,8%).
taxidiotikes_eispraxeis

Πόσο αυξήθηκε η μέση δαπάνη

Αναλύοντας το ενδιαφέρον φαινόμενο της μεγάλης αύξησης της δαπάνης ανά ταξίδι, που είναι φέτος το σημαντικότερο επίτευγμα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η Eurobank επισημαίνει ότι:

  • Η ενίσχυση της δαπάνης ανά ταξίδι προήλθε από όλα τα μεγάλα σύνολα οικονομιών. Επί παραδείγματι, η μέση δαπάνη των κατοίκων από την ευρωζώνη αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά €79,4 ή 12,4%, των κατοίκων από την ΕΕ-28 εκτός ευρωζώνης κατά €43,5 ή 10,8% και των κατοίκων του υπόλοιπου κόσμου εκτός ΕΕ-28 κατά €53,1 ή 9,9%.
  • Στις επί μέρους χώρες ξεχωρίζει η ενίσχυση της μέσης δαπάνης των κατοίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο (€105,0 ή 15,7%), τη Ρωσία (€99,9 ή 14,6%) και τη Γαλλία (€89,5 ή 14,1%).
dapani_tour

Μείωση Γερμανών επισκεπτών

Ο τουρισμός μας δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνει η Eurobank, σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, η επιβράδυνση που σημειώθηκε στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 προέρχεται από κατοίκους της ευρωζώνης και συγκεκριμένα από κατοίκους της Γερμανίας.

Η ετήσια μεταβολή των ταξιδιωτών από την προαναφερθείσα χώρα διαμορφώθηκε στο αρνητικό έδαφος των -334,3 χιλιάδων ατόμων ή -9,2% από υψηλή αύξηση 731,4 χιλιάδων ατόμων ή 25,1% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (συνεπώς οφείλεται σε έναν βαθμό σε αποτέλεσμα βάσης). Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο με ετήσια αύξηση κατά 529,2 χιλιάδες άτομα ή 20,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανοίγει» ο τουρισμός τον Ιούλιο, σε δύο μήνες κρίνεται το βάθος της ύφεσης

Το κατά παράδοση «χρυσό δίμηνο» του ελληνικού τουρισμού καλείται φέτος να σηκώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην προσέλκυση επισκεπτών και εσόδων για αποτραπεί ένα διψήφιο ποσοστό ύφεσης στη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμμαχία κατά της Airbnb από 11 πόλεις της Ευρώπης

Εντάσσεται και η Πράγα στην ομάδα πόλεων που ζητούν ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και προωθεί περιοριστικά μέτρα. Η δικαίωση της Airbnb από το Ευρωδικαστήριο. Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.
tourists_akropoli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός έσωσε την Ελλάδα: αύξηση εσόδων 90% στα χρόνια της κρίσης

Το εντυπωσιακό ράλι των τουριστικών εισπράξεων από το 2010, η ευχάριστη έκπληξη του 2019 και η νέα στρατηγική ανάπτυξης μακριά από το μαζικό τουρισμό και με κύριο μοχλό την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης.