Φωτο: Shutterstock

Το θαύμα του τουρισμού: Ρεκόρ 17 ετών φέτος στα έσοδα

Μετά τη μεγάλη αύξηση εισπράξεων στο 9μηνο, που οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες ανά ταξίδι, οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν ότι θα καταγραφεί φέτος ρεκόρ 17 ετών.

Εκπλήσσει ευχάριστα η πορεία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, κόντρα στους αντίθετους ανέμους της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη, καθώς οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα καταγραφεί φέτος ρεκόρ 17 ετών στις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι η βελτίωση των εισπράξεων δεν είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών, η οποία επιβραδύνθηκε, αλλά πρωτίστως αποδίδεται στην αύξηση της δαπάνης που πραγματοποιούν οι τουρίστες στην Ελλάδα, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική ποιοτική βελτίωση για τον τουριστικό τομέα, η οποία αποδίδεται στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, χάρη και στις συνεχείς επενδύσεις για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών.

Μετά τη μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων του 9μήνου, οι αναλυτές της Eurobank προεξοφλούν ρεκόρ στο τέλος του έτους. Ειδικότερα, όπως σημειώνουν, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η περίοδος Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου συνεισφέρει κατά μέσο όρο (2002-2018) το 88,2% των συνολικών ετήσιων ταξιδιωτικών εισπράξεων, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για το σύνολο του έτους 2019 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των ταξιδιωτικών εισπράξεων θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους των τελευταίων 17 ετών, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ και στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μέσω της συνιστώσας των εξαγωγών υπηρεσιών».

Αύξηση εισπράξεων 14%

Τα στοιχεία για το 9μηνο ήταν εξαιρετικά, καθώς καταγράφηκε αύξηση 14% των ταξιδιωτικών εσόδων. Όπως σημειώνει η Eurobank,

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση 14,0% από 8,4% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • Η αύξηση του ρυθμού μεταβολής της δαπάνης ανά ταξίδι (από -1,4% στο 10,0%) αντιστάθμισε την επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης (από 10,3% στο 3,8%).
taxidiotikes_eispraxeis

Πόσο αυξήθηκε η μέση δαπάνη

Αναλύοντας το ενδιαφέρον φαινόμενο της μεγάλης αύξησης της δαπάνης ανά ταξίδι, που είναι φέτος το σημαντικότερο επίτευγμα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η Eurobank επισημαίνει ότι:

  • Η ενίσχυση της δαπάνης ανά ταξίδι προήλθε από όλα τα μεγάλα σύνολα οικονομιών. Επί παραδείγματι, η μέση δαπάνη των κατοίκων από την ευρωζώνη αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά €79,4 ή 12,4%, των κατοίκων από την ΕΕ-28 εκτός ευρωζώνης κατά €43,5 ή 10,8% και των κατοίκων του υπόλοιπου κόσμου εκτός ΕΕ-28 κατά €53,1 ή 9,9%.
  • Στις επί μέρους χώρες ξεχωρίζει η ενίσχυση της μέσης δαπάνης των κατοίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο (€105,0 ή 15,7%), τη Ρωσία (€99,9 ή 14,6%) και τη Γαλλία (€89,5 ή 14,1%).
dapani_tour

Μείωση Γερμανών επισκεπτών

Ο τουρισμός μας δεν έμεινε ανεπηρέαστος από την οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνει η Eurobank, σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, η επιβράδυνση που σημειώθηκε στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 προέρχεται από κατοίκους της ευρωζώνης και συγκεκριμένα από κατοίκους της Γερμανίας.

Η ετήσια μεταβολή των ταξιδιωτών από την προαναφερθείσα χώρα διαμορφώθηκε στο αρνητικό έδαφος των -334,3 χιλιάδων ατόμων ή -9,2% από υψηλή αύξηση 731,4 χιλιάδων ατόμων ή 25,1% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (συνεπώς οφείλεται σε έναν βαθμό σε αποτέλεσμα βάσης). Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο με ετήσια αύξηση κατά 529,2 χιλιάδες άτομα ή 20,3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλο και φθηνότερο χρήμα από τράπεζες σε επιχειρήσεις

Μεγάλες κερδισμένες οι επιχειρήσεις από την πολιτική χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Το κόστος δανεισμού τον Οκτώβριο μειώθηκε έως και κατά 0,36%. «Ψαλίδισμα» επιτοκίων κάτω από το 3% στα στεγαστικά δάνεια, ακριβά τα καταναλωτικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η... φυλή των κακοπληρωτών: Ποιοι είναι και γιατί δεν πληρώνουν

Ένας στους πέντε δανειολήπτες έγινε στρατηγικός κακοπληρωτής σε δάνειο κύριας κατοικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πιο επικίνδυνοι για «φέσια» οι οικονομολόγοι και οι νομικοί, οι φοροφυγάδες επαγγελματίες και οι μεγαλοσυνταξιούχοι.