ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, Trapezes, Bank
Φωτο: Shutterstock

Τα κέρδη και οι ζημιές των τραπεζών από τις αυξήσεις στα επιτόκια

Μπόνους κερδοφορίας θα λάβουν οι τράπεζες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς τα περισσότερα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Όμως, θα αυξηθούν και τα κόστη για τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων.

Πολύ διαφορετικές θα ήταν οι συνθήκες της νομισματικής σύσφιξης για τις ελληνικές τράπεζες, εάν απουσίαζαν οι αβεβαιότητες της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Αυτό αναφέρουν στο BusinessDaily κορυφαία στελέχη του τραπεζικού κλάδου, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το περιβάλλον που διαμορφώνεται για την ελληνική επιχειρηματικότητα εν μέσω πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Υπό κανονικές συνθήκες, η επιστροφή σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων θα ευνοούσε τις τράπεζες και δη τις ελληνικές που διατηρούν στο ενεργητικό τους κυμαινόμενα δάνεια σε ποσοστό 90-95%.

«Η άνοδος επιτοκίων κάνει καλό στις τράπεζες, χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα το Δημόσιο, δεδομένης της μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας στο BD. Στην εξίσωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διατήρηση της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών ομολόγων για φθηνό δανεισμό από την ΕΚΤ. Πράγματι, τον περασμένο Φεβρουάριο -πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία- η JP Morgan προέβλεπε σημαντικά οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από την επερχόμενη άνοδο των επιτοκίων του ευρώ. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, εάν η ΕΚΤ προχωρούσε σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023, αυτό θα ισοδυναμούσε με επιπλέον 10% αύξηση κερδοφορίας για τον ελληνικό κλάδο.

Φυσικά, από τότε πολλά έχουν αλλάξει, με κυριότερη την αναδίπλωση της Φρανκφούρτης, που συγκρατεί σημαντικά τις προσδοκίες για άνοδο των επιτοκίων δεδομένης της γεωπολιτικής κρίσης. Η πρώτη «μικρή αύξηση» αναμένεται προς το τέλος του 2022, όπως προανήγγειλε εχθές Τετάρτη ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, με κύριο κίνητρο της συγκράτηση του πληθωρισμού. «Από τη μία πλευρά, η άνοδος των επιτοκίων ευνοεί τις τράπεζες -τα αρνητικά επιτόκια, εξ άλλου, ήταν μια παρέκκλιση που δύσκολα θεωρούσαμε πιθανό να συμβεί στο παρελθόν, πόσω δε μάλλον ότι θα είχαν τέτοια διάρκεια», δήλωσε κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του σε πάνελ εκδήλωσης του LSE ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καραβίας προειδοποίησε ότι θα πρέπει οι τράπεζες να παρακολουθούν στενά την ποιότητα του ενεργητικού τους, η οποία απειλείται εκτός από τα επιτόκια, και από τον πληθωρισμό. Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κατά πόσο οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα αποδειχθούν ανθεκτικοί, όπως συνέβη με την πανδημία που η αύξηση των «κόκκινων» δανείων ήταν απολύτως περιορισμένη και ελεγχόμενη.

Σε ανάλυσή της, πάντως, η HSBC χρωματίζει θετικά την εκτίμηση για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης εντός του ερχόμενου 12μήνου, εξηγώντας ότι το 60% των έντοκων στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών χρηματοδοτούνται από καταθέσεις οι οποίες έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος για τις ίδιες. Τα ελληνικά δάνεια, αντιθέτως, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ δεν φαίνεται πως οι τράπεζες θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν τα υψηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, δεδομένης της υπερβάλλουσας ρευστότητας που επέφερε στα ταμεία τους η διετής πανδημική κρίση (άνω των 40 δισ. ευρώ).

Το κόστος του χρήματος θα ακριβύνει

Αυτό που δεν μπορούμε, πάντως, να παραβλέπουμε είναι το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα το κόστος χρήματος θα ακριβύνει και αυτό δεν αφήνει εκτός τις τράπεζες. Για το 2022 έχουν ήδη εξαγγείλει ομολογιακές εκδόσεις 4 δισ. ευρώ και, όσο και αν τις καθυστερήσουν εν αναμονή της ομαλοποίησης της ρωσοουκρανικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι θα δανειστούν χρήματα από τις αγορές με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια. Τα επιτόκια της αγοράς, μάλιστα, θα είναι ακόμη υψηλότερα από τα επιτόκια του Ευρωσυστήματος.

Στο ερώτημα εάν το κόστος αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών από την άνοδο των επιτοκίων στα υφιστάμενα αλλά και τα νέα δάνεια που αναμένεται να χορηγήσουν τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της διαφαινόμενης πιστωτικής επέκτασης, η απάντηση είναι «εξαρτάται». Εξαρτάται από τη διάθεση των επιχειρήσεων για ανάληψη ρίσκου, η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το δίδυμο ακρίβεια/πολέμου. Στο τρέχον περιβάλλον, οι αποφάσεις για τα επενδυτικά πλάνα το επιχειρήσεων θα εξαρτηθούν δευτερευόντως από το κόστος χρηματοδότησης. Πρώτο λόγο στις αποφάσεις τους έχει το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο επηρεάζοντας δραματικά τόσο την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο «παζάρι» τραπεζών – επιχειρήσεων για τις αυξήσεις επιτοκίων

Δεν θα περάσει στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων το σύνολο των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ. Σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση οι εύρωστες επιχειρήσεις αλλά και περιορισμένες δυνατότητες πίεσης στις πιο αδύναμες. Τι γίνεται με τα νοικοκυριά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις πολλών ταχυτήτων στα επιτόκια δανείων, παγωμένες οι καταθέσεις

Πόσο αυξάνονται τα κόστη των στεγαστικών δανείων σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 1,25%. Περιθώρια ευελιξίας στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Γιατί δεν ανεβαίνουν τα επιτόκια καταθέσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι για τα μέσα πληρωμών, τι έχει αλλάξει στην Ελλάδα

Απλά και ασφαλή μέσα πληρωμών ζητούν οι καταναλωτές στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. Γιατί απέτυχε το σχέδιο για ευρωπαϊκή κάρτα κόντρα σε Visa - Mastercard. Αυξημένες συναλλαγές μέσω κινητών στην Ελλάδα.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστα τα στεγαστικά δάνεια, έρχονται αυξήσεις των επιτοκίων

Με ρυθμό 40% «τρέχουν» οι εκταμιεύσεις στεγαστικών και οι περισσότεροι προτιμούν να «κλειδώνουν» σταθερά επιτόκια, τα οποία όμως προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά. Κινητικότητα στα καταναλωτικά, «παγωμένα» τα δάνεια αυτοκινήτου.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα πληρώνει τόκους η ΕΚΤ στο Δημόσιο για καταθέσεις 33,5 δισ. ευρώ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση της ΕΚΤ να πληρώνει στο εξής τόκους στα κράτη της ευρωζώνης για τις καταθέσεις τους. Πώς τα έσοδα από αυτή την πηγή θα μπορούσαν να καλύψουν δύο φορές το επίδομα θέρμανσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάρουν τα δικαστήρια πλειστηριασμούς από εταιρείες διαχείρισης δανείων

Νομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις τιτλοποιήσεις οδηγεί σε αποφάσεις για «πάγωμα» πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για «κόκκινα» δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί. Τι λένε οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.