ΓΔ: 795.17 2.05% Τζίρος: 50.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:51:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Νέα σύμβαση στις τράπεζες: Ρήτρα για τις απολύσεις και αύξηση 5,5%

Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις στις αποδοχές σε ορίζοντα τριετίας 5,5% ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η θεσμική αξία του ενιαίου μισθολογίου και περιλαμβάνει ρήτρα για την προστασία από τις απολύσεις.

Υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και τους εκπροσώπους των τραπεζών, η νέα τριετής κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις στις αποδοχές σε ορίζοντα τριετίας 5,5% ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η θεσμική αξία του ενιαίου μισθολογίου και περιλαμβάνει ρήτρα για την προστασία από τις απολύσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΟΤΟΕ και οι τράπεζες κατέληξαν στις 31 Μαρτίου 2022, μετά από τρεις μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, σε συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας κλαδικής ΣΣΕ 2022-2024, το οποίο εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ την 1η Απριλίου 2022.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τη νέα κλαδική ΣΣΕ:

 • «Ισχυροποιείται σημαντικά η ρήτρα προστασίας για την απασχόληση: "Τα μέρη επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο. Οι εργοδότες του κλάδου λαμβάνουν εύλογα κατά τις περιστάσεις μέτρα, προκειμένου να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους».

Είναι η μοναδική ΣΣΕ που περιλαμβάνει ρήτρα για την προστασία από τις απολύσεις.

 • Βελτιώνονται, με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας, οι αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου συνολικά κατά 5,5%. Ταυτόχρονα, προστατεύεται η θεσμική αξία του ενιαίου μισθολογίου.
 • Για πρώτη φορά, σε κλαδική ΣΣΕ τέτοιας ευρύτητας στη χώρα ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) του ενιαίου μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
 • Θεσπίζονται πρώτη φορά σε κλαδική ΣΣΕ στην Ελλάδα 15 σημεία ρυθμίσεις–πλαίσιο για την τηλεργασία, με την υιοθέτηση μεγάλου μέρους του αντίστοιχου διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ: Προβλέπεται το δικαίωμα αποσύνδεσης με τη λήξη του ωραρίου. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί βάση για παραπέρα βελτιώσεις και εξειδικεύσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο.
 • Επεκτείνεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων και για την επόμενη τριετία.
 • Κωδικοποιούνται και βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας.
 • Διασφαλίζονται οι παροχές για τις κατασκηνώσεις.
 • Διατηρούνται οι ενισχύσεις για ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενισχύσεις για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, που απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου.
 • Ρυθμίζεται η κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων των κλαδικών ΣΣΕ, που ανέκυψε με τον ν. 4808/21, χωρίς αμφισβήτηση υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και της ακροτελεύτιας διάταξης της ΣΣΕ του κλάδου.

Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, αστάθειας, αμφισβήτησης και απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων, σε μια εποχή που οι κλαδικές ΣΣΕ αμφισβητούνται, σε μια εποχή που απομένουν ελάχιστες κλαδικές ΣΣΕ στη χώρα, ενώ οι προκλήσεις της ψηφιακής τραπεζικής και οι ανάγκες θεσμικής και συλλογικής προστασίας των εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, η ΟΤΟΕ, μέσα από συστηματικές, τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, κατάφερε και πέτυχε:

 • να προασπίσει αποφασιστικά τον θεσμό των κλαδικών ΣΣΕ, έτσι ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μια ικανοποιητική και αξιοπρεπή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,
 • να διασφαλίσει πλήρως όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματά τους, παρέχοντάς τους ασφάλεια και προοπτική για την επόμενη τριετία.
 • να διαμορφώσει μια νέα ΣΣΕ, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της νέας εποχής. Μια ΣΣΕ εφαλτήριο για νέες εργασιακές κατακτήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο» αναφέρει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι η νέα τριετής Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στέλνει ισχυρό θεσμικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. «Μήνυμα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και προοπτικής με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ υπογραμμίζει ότι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, «θα συνεχίσει τον αγώνα για τη βελτίωση και την προστασία των δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του θεσμού των ΣΣΕ, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, που σήμερα αναδεικνύεται ως κυρίαρχο και ευρύτερο πολιτικό ζήτημα και αποτελεί απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και όλων των εργαζομένων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άκαρπος ο διάλογος ΟΤΟΕ - τραπεζών για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

«Οι θέσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών για τα μισθολογικά και τα θεσμικά θέματα της κλαδικής ΣΣΕ απέχουν πολύ ακόμα από τις διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ και απερρίφθησαν», τόνισε η Ομοσπονδία.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πρόεδρος της ΟΤΟΕ εκλέχτηκε ο Γιώργος Μότσιος

Ο νέος πρόεδρος της ΟΤΟΕ ανέφερε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τραπεζικοί υπάλληλοι και τόνισε την ανάγκη για άμεση προετοιμασία για την διεκδίκηση της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Motsios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΟΤΟΕ: Δεν είναι ανεκτή άλλη συρρίκνωση των τραπεζών

Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, η συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21,2%, ανέφερε ο κ. Γ. Μότσιος στο 33ο  Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.
telergasia, Tilergasia, Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδική σύμβαση για την τηλεργασία διαπραγματεύονται ΟΤΟΕ - τράπεζες

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για τη σύναψη Ειδικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που θα ρυθμίζει την τηλεργασία στον κλάδο των τραπεζών, μεταξύ της ΟΤΟΕ και των διοικήσεων των τραπεζών.