ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Eurobank

Κ. Βασιλείου: Τα κριτήρια ESG δεν είναι προαπαιτούμενο αλλά κοινός στόχος

Αναλύοντας τους στόχους της Eurobank ο αν. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank, Επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking είπε ότι είναι να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της και παράλληλα να είναι αρωγός της προσπάθειάς τους.

Για μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες έκανε λόγο μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank, Επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking Κωνσταντίνος Βασιλείου. «Η μετάβαση είναι η λέξη-κλειδί, είπε, αφού τόσο οι τράπεζες όσο και οι πελάτες βρίσκονται στη μεταβατική περίοδο».

Όπως υπογράμμισε σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, «τα κριτήρια ESG δεν αποτελούν προαπαιτούμενο αλλά κοινό στόχο, τον οποίο θέλουμε να επιτύχουμε σε συνεργασία με τους πελάτες μας».

Αναλύοντας τους στόχους της Eurobank είπε ότι είναι να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της και παράλληλα να είναι αρωγός της προσπάθειάς τους, παρέχοντας τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις για το de-carbonization. «Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, η Eurobank δεν θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τους πελάτες που ανήκουν σε κλάδους υψηλών εκπομπών, αλλά θα τους βοηθήσει και θα τους καθοδηγήσει ώστε να θέσουν την ESG μετάβαση ως προτεραιότητα της στρατηγικής τους».

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλείου έδωσε τους άξονες της στρατηγικής της Eurobank σε αυτή την μεταβατική περίοδο:

  • Πρέπει να τονίσουμε ότι οι προσδοκίες μας αυξάνονται. Συγκεκριμένα, προσδοκούμε ότι οι πελάτες μας θα αξιολογήσουν και θα καταγράψουν τις πρωτοβουλίες τους σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου και τις ESG επιδόσεις. Προσδοκούμε επίσης πως θα αντιληφθούν πού βρίσκονται σήμερα, θα αναπτύξουν ένα σχέδιο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και στη συνέχεια θα κάνουν επενδύσεις για να σημειώσουν πρόοδο στο σχέδιο αυτό.
  • Προκειμένου να δώσουμε κίνητρα στους πελάτες μας για τη μετάβαση στο net-zero (μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα), δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευσή και στην ευαισθητοποίησή τους, καθώς και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων/χρηματοδοτήσεων, που συχνά συνοδεύονται από κάποιο κίνητρο για να ενθαρρύνουμε τους πελάτες να επιταχύνουν τις ESG στρατηγικές τους.
  • Ωστόσο, το κίνητρο δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, καθώς οι περισσότεροι από τους πελάτες μας κατανοούν πλήρως τη σημασία της ενσωμάτωσης του ESG στις στρατηγικές τους. Συγκεκριμένα, αντιλαμβάνονται την επίδραση που θα έχει το ESG στη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους μακροπρόθεσμα, δεδομένης της ταχέως αυξανόμενης πίεσης των καταναλωτών και των επενδυτών καθώς και το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.
  • Έχουμε δει σημαντικό αριθμό ελληνικών εταιρειών να αντλούν κεφάλαια στην αγορά τη προηγούμενη χρονιά, μέσω εκδόσεων green bonds και sustainability linked  bonds, κάτι που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές εταιρείες αρχίζουν να δεσμεύονται σοβαρά από τις αρχές ESG.
  • Υπάρχει λόγος που το αποκαλούμε μετάβαση. Αποτελεί μια διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνο και επομένως απαιτείται συγκεκριμένο επίπεδο ευελιξίας από τους επενδυτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις ρυθμιστικές αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, το EU Taxonomy συμπεριλαμβάνει ορισμένες δραστηριότητες πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου ως μεταβατικές πράσινες δραστηριότητες, μια κίνηση που έχει σκοπό να μας εξασφαλίσει τον χρόνο που χρειαζόμαστε πριν μεταβούμε πλήρως στην πράσινη ενέργεια. Ωστόσο σίγουρα, η ευελιξία δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δικαιολογία για τη μη μετάβαση και τη μη επίτευξη του τελικού στόχου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ισχυρή ρευστότητα απέναντι στις νέες προκλήσεις οι τράπεζες

Παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι τράπεζες βλέπουν με αισιοδοξία το 2023 καθώς δεν περιμένουν να βρεθούν σε μια νέα φάση μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ έχουν απομακρύνει και τα προβληματικά δάνεια.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλο άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών παρά την «έκρηξη» του τουρισμού

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αναμένεται να παραμείνει υψηλό για τρίτο έτος στη σειρά, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον καθαρό εξωτερικό δανεισμό της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε ανάλυσή της η Eurobank.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι εκτιμούν για την οικονομία οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών

Κατά τις παρεμβάσεις τους από το βήμα των ετήσιων γενικών που πραγματοποιήθηκαν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας εκτίμησαν ότι η οικονομία αντέχει και διατηρεί τη δυναμική της παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράλληλοι βίοι Ιταλίας και Ελλάδας με δύο δεκαετίες στασιμότητας

Η Eurobank προχώρησε σε συγκριτική ανάλυση της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, την Ιταλία και την Ελλάδα από το 1995 μέχρι το 2021. Η Ιταλία είχε τον χαμηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης και ακολούθησε από κοντά η Ελλάδα.
Economy, Oikonomia, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντέχουν το εμπόριο και η βιομηχανία στην πίεση από τον πληθωρισμό

Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου και η παραγωγή της μεταποίησης κρατούν αντίσταση στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Μεγάλη πτώση, όμως, στους δείκτες εμπιστοσύνης, που δείχνει ότι θα επηρεαστούν αργότερα.