Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Χρειάζονται και άλλες συστημικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα καλύψει το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα απαιτηθεί και άλλη παρέμβαση για τα υπόλοιπα NPL και την αναβαλλόμενη φορολογία, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.

Το 40% των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστούν με το σχέδιο «Ηρακλής», δήλωσε σήμερα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν και άλλες συστημικές λύσεις που θα καλύψουν και τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, επεξεργάζεται και άλλα σχέδια συστημικών λύσεων που θα καλύψουν όχι μόνο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων άλλα και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό των ιδίων ποσοστών των τραπεζών. 

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αποτελεί την μεγαλύτερη δυσμενή κληρονομιά της οικονομικής κρίσης, μεγαλύτερη και από το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, το οποίο έχει πλέον ρυθμιστεί με τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους να μην ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. 

Απατώντας σε ερώτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ αναγνώρισε ότι διεθνώς συντελείται μια κοσμογονία λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πρώτη προτεραιότητα των τραπεζών στην παρούσα φάση είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι και τα απαιτούμενα κεφάλαια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μαζικές ρυθμίσεις δανείων για τις υγιείς επιχειρήσεις

Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα - τραπεζιτών για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Βασικό εργαλείο η αναχρηματοδότηση δανείων σε υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της επιδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους θεσμούς παρουσιάζει το σχέδιο για bad bank η Τράπεζα της Ελλάδος

Τηλεδιάσκεψη εντός της εβδομάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τις παρουσιάσεις στις τράπεζες. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για μείωση «κόκκινων» δανείων, τονίζει ο Φ. Πανέτα της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπέμπει SOS η ακτοπλοΐα: Ζητούνται 4,5 δισ. ευρώ για νέα πλοία

Να ιδρυθεί με συμμετοχή του κράτους μια εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναζητήσει χρηματοδότηση της ανανέωσης του στόλου προτείνει μελέτη της PWC που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ναυτικού Επιμελητηρίου.