ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Χρειάζονται και άλλες συστημικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα καλύψει το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα απαιτηθεί και άλλη παρέμβαση για τα υπόλοιπα NPL και την αναβαλλόμενη φορολογία, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.

Το 40% των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστούν με το σχέδιο «Ηρακλής», δήλωσε σήμερα μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν και άλλες συστημικές λύσεις που θα καλύψουν και τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, επεξεργάζεται και άλλα σχέδια συστημικών λύσεων που θα καλύψουν όχι μόνο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων άλλα και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό των ιδίων ποσοστών των τραπεζών. 

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αποτελεί την μεγαλύτερη δυσμενή κληρονομιά της οικονομικής κρίσης, μεγαλύτερη και από το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, το οποίο έχει πλέον ρυθμιστεί με τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους να μην ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. 

Απατώντας σε ερώτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ αναγνώρισε ότι διεθνώς συντελείται μια κοσμογονία λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πρώτη προτεραιότητα των τραπεζών στην παρούσα φάση είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι και τα απαιτούμενα κεφάλαια για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Στουρνάρα για νέα NPL, ζητά λύση για αναβαλλόμενο φόρο

Οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει για τον πιστωτικό κίνδυνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση για να μειωθεί η συμμετοχή αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Στουρνάρα για νέο κύμα «κόκκινων» δανείων μέσα στο 2021

Αισιόδοξος για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ο διοικητής της ΤτΕ, αλλά τονίζει ότι το 2021 θα γίνουν περισσότερο ορατές οι «ουλές» από την πανδημία. Καλεί τις τράπεζες να αναγνωρίσουν γρήγορα τις πιστωτικές απώλειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επί θύραις το σχέδιο Κομισιόν για την ίδρυση bad banks

Την επόμενη εβδομάδα αποκαλύπτεται το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για τα «κόκκινα» δάνεια, υπό την πίεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Δεν πρέπει να σταματήσει ο δανεισμός», τονίζει η αρμόδια επίτροπος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μαζικές ρυθμίσεις δανείων για τις υγιείς επιχειρήσεις

Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα - τραπεζιτών για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Βασικό εργαλείο η αναχρηματοδότηση δανείων σε υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της επιδημίας.