ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Aristoteleia Peloni, Kyvernisi
Φωτο: ΑΠΕ

Πελώνη: Ανάγκη ύπαρξης λύσεων σε επίπεδο Ευρώπης για ενεργειακή κρίση

Όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος η κυβέρνηση έχει φροντίσει να δημιουργήσει εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, άρχισε να γράφεται η 1η παράγραφος, της 1ης σελίδας, του 1ου κεφαλαίου της Ιστορίας του νέου κόσμου, ο οποίος θα είναι πιο περίπλοκος και μάλλον πολύπλοκος, ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Αριστοτελία Πελώνη, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Η κα Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα πήρε θέση κατά της ρωσικής εισβολής, όχι μόνο γιατί είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επειδή είναι κράτος που ακολουθεί πολιτική αρχών, το οποίο τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου και βάσει αυτού πορεύεται η συνολική της πολιτική. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι υπήρξε θετικό κλίμα στην πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών και το επόμενο διάστημα θα δείξει αν θα εμπεδωθεί. Αναφερόμενη στη στάση της Τουρκίας, η κα Πελώνη σημείωσε ότι η γειτονική χώρα φαίνεται ότι επιχειρεί να κλείσει μέτωπα και να κάνει μετατόπιση προς τη Δύση. Η μετατόπιση αυτή είναι προς όφελος της Ελλάδας, αρκεί να μην θίγονται τα εθνικά της συμφέροντα. 
 
Σχετικά με τα ενεργειακά συμβόλαια και την περίπτωση πληρωμής τους σε ρούβλια, η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρη ότι οι συμβάσεις αυτές είναι και πληρώνονται σε ευρώ ή σε δολάρια και ότι σε αυτό το θέμα η Ε.Ε. έχει ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση.

Σε σχετική ερώτηση για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η κυρία Πελώνη διέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης και τα εναλλακτικά σχέδια για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης της επάρκειας, από τα μακροπρόθεσμα. Ανέφερε ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος και ότι το κόστος αυτό είναι κοινό για τους Ευρωπαίους πολίτες, οπότε θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση σε επίπεδο Ε.Ε. Ταυτόχρονα, Ελλάδα και Ε.Ε. επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, βάσει τόσο κοινού όσο και εθνικού σχεδίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ράντεφ για την ανάληψη καθηκόντων του

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και τόνισε την προσδοκία του για στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μέσω ανάρτησης στο Χ.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πιθανή διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η ρωσική κυβέρνηση θα συνεδριάσει άμεσα για να εξετάσει τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νόβακ, μετά τις δηλώσεις Πούτιν για πιθανή διακοπή λόγω της κρίσης στο Ιράν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενάρει την πράσινη μετάβαση η Αθήνα, ανησυχία για το υψηλό κόστος

Μαζί με Πολωνία και Τσεχία η Ελλάδα μπλόκαρε το σχέδιο μείωσης των ρύπων κατά 90% έως το 2040. Στα 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου και αερίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δύσκολη η διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε δύσκολη τη διαπραγμάτευση για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως για την Ελλάδα η προστασία πόρων συνοχής και αγροτικής πολιτικής αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.
σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία αρνείται να στηρίξει κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας και Lukoil

Η Βουλγαρία δεν θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά του πατριάρχη Κύριλλου ή μέτρα που επηρεάζουν άμεσα τη Lukoil, δήλωσε η ΥΠΕΞ Πετρόβα, υπογραμμίζοντας πως στηρίζει μόνο κυρώσεις με ουσιαστικές και όχι συμβολικές συνέπειες.