ΓΔ: 878.81 0.38% Τζίρος: 6.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Charles-Dallara
Φωτο: ΑΠΕ, Delphi Forum

Τσ. Νταλάρα: Θετικό επενδυτικό momentum για την Ελλάδα σήμερα

Ο εταιρικός σύμβουλος επισήμανε πώς αυξάνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς η Advisory Partner σε συνεργασία με την Pharmathen θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στην Αττική.

Την περίοδο που έλαβε χώρα η κρίση χρέους της Ελλάδας, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη τόνισε ο Τσαρλς Νταλάρα, εταιρικός σύμβουλος (Advisory Partner) του επενδυτικού ομίλου Partners Group και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εκπροσώπησε τους επενδυτές κατά τη διαδικασία του PSI, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Όπως σημείωσε ο κ.Νταλάρα, «εκπροσωπώντας τις τράπεζες στη διαδικασία του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε να βρούμε μια βάση συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μια αναδιάρθρωση που θα δημιουργούσε μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Τα οφέλη από αυτή την ιστορική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δυστυχώς δεν ήταν πολύ σημαντικά, καθώς ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος πολιτικής αναταραχής, λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής που είχε υπογράψει η Ελλάδα (μνημόνια). Πιστεύω ότι το οικονομικό πρόγραμμα που είχε τότε υπογράψει η Ελλάδα με την λεγόμενη τρόικα (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ) δεν ήταν σωστά σχεδιασμένο, έδινε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να δίνει έμφαση σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν πριν από 10 χρόνια, ήταν μια επίπονη περίοδος για την Ελλάδα, ακόμα και τώρα η ανεργία διαμορφώνεται πάνω από το 10%, η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 30%. Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα και υπάρχει ένα θετικό momentum».
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και μόνο το γεγονός «ό,τι δε βρίσκομαι στην Ελλάδα για να μιλήσω για αναδιάρθρωση χρέους αλλά για επενδύσεις αποτυπώνει το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας».

Παράλληλα ο κ. Νταλάρα επεσήμανε πώς αυξάνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς η Advisory Partner σε συνεργασία με την Pharmathen θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στην Αττική, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης. Στη συνέχει ο κ. Νταλάρα τόνισε την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος την τελευταία διετία και το υψηλού επιπέδου κατάρτισης του ελληνικού εργατικού δυναμικού, ενώ αναφέρθηκε και στην αναζήτηση περαιτέρω επενδύσεων σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Dallara εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα «με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται».
 
Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό ο κ. Νταλάρα σημείωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο που ζούμε, δήλωσε ανήσυχος για τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε πως οι Κεντρικές Τράπεζες βοήθησαν πολύ τις οικονομίες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αλλά περίμεναν αρκετό καιρό μέχρι να αρχίσουν να άρουν τα μέτρα στήριξης και να ξεκινήσουν τη σύσφιξη της  νομισματικής πολιτικής ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Τόνισε πως πρέπει η να ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαφορετική φάση από την υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, νομοθετεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, υπάρχει ένα θετικό επενδυτικό momentum,  το ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις.
 
Για τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της θεσμοθέτησης μέτρων από την Ελληνική Πολιτεία, ο κ. Νταλάρα, σημείωσε πως κινούνται  προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κλείνοντας ο κ. Νταλάρα σημείωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, είναι πάρα πολύ σκληρές, σίγουρα θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία ωστόσο ήταν απαραίτητο να επιβληθούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Δημοκρατία είναι ακριβή για να διατηρηθεί και εσείς στην Ελλάδα το γνωρίζετε πολύ καλά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

votanikos, gipedo, dipli, anaplasi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης τα έργα 100 εκατ. στον Βοτανικό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση του μεγάλου και πολυσύνθετου πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ένταξη πραγματοποιήθηκε μετά από αντίστοιχη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελκυστικό HUB νέων επενδύσεων μετατρέπεται η Θεσσαλονίκη

Η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στην Μακεδονία προχωρά στην πιστοποίηση σημαντικού αριθμού επενδυτικών σχεδίων ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 47 εκατ. ευρώ ενώ το ύψος των προβλεπόμενων ενισχύσεων να ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιές εταιρείες υπέγραψαν τις 16 συμφωνίες με σαουδαραβικούς ομίλους

Η Ελλάδα με τη στρατηγική σχέση που "χτίζει" με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τις επενδύσεις που φέρνει από τον αραβικό κόσμο γυρίζει σελίδα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνίες 4 δισ. κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σ. Αραβίας

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε το μεσημέρι σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρίγκιπα Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από την Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες επενδύσεις φέρνει η επίσκεψη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα

Μεταξύ των συμφωνιών, που θα υπογραφούν ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους είναι συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό.
deutsche telecom-ote-germania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Telekom: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με κέντρο Πληροφορικής

Η εταιρεία είχε δηλώσει την πίστη της στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψη του CEO της εταιρείας, Tim Höttges, στον Πρωθυπουργό. Μαζί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, ανακοίνωσαν επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ.