ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
υπεν-σκρέκας
Φώτο: ΥΠΕΝ

Τι αλλάζει για αποθήκευση Co2 και ενέργειας με νέα τροπολογία του ΥΠΕΝ

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες της ΕΔΕΥ για τις άδειες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Επενδυτικές και λειτουργικές ενισχύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Νέο τέλος υπέρ των δήμων.

Διεύρυνση του σκοπού και των πηγών εσόδων της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, άνοιγμα του δρόμου για την ενίσχυση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αναμόρφωση του λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο που αφορά στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΔΕΥ εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που φαίνεται ότι θα δώσουν το σήμα για την έναρξη των ερευνών για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.

Με την τροπολογία αυτή προβλέπεται ότι η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προβλέπεται, επίσης, η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΕΔΕΥ για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων και σκοπών, από πηγές και τρόπο που θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση. Όπως σημειώνεται, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι επιβεβλημένος, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα.

Ως ορόσημο στο ΤΑΑ έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του α' εξαμήνου του 2024. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Storage) έχει εκφράσει η Energean που ανέθεσε στην Halliburton τη σχετική μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης στη Λεκάνη του Πρίνου. Πρόκειται για μία επένδυση 390 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

Με την τροπολογία καθορίζεται το γενικό πλαίσιο χορήγησης επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιλεγούν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, καθώς και το πλαίσιο ενίσχυσης σταθμών αποθήκευσης που έχουν επιλεγεί για χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται ο τρόπος διενέργειας των ανταγωνιστικών διαδικασιών, ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά των διαγωνισμών αυτών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης, η διάρκεια χορήγησης της ενίσχυσης αυτής κ.α.

Με υπουργική απόφαση καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο και οι αρχές χορήγησης της λειτουργικής ενίσχυσης σε έργα που έχουν επιλεγεί να λάβουν μεμονωμένη ενίσχυση. Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών προκηρύσσεται με απόφαση της ΡΑΕ και θεσπίζεται, επίσης, η ρυθμιστική περίοδος υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης και η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ποσού της λειτουργικής ενίσχυσης που χορηγείται σε κάθε ενισχυόμενο σταθμό.

Αναμόρφωση του ΕΛΑΠΕ 

Με το άρθρο 2 της τροπολογίας του ΥΠΕΝ προβλέπονται διατάξεις για την αναμόρφωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως καθορίζεται από τα αντίστοιχα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο λογαριασμός μετονομάζεται σε «Ειδικό Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης». Δημιουργούνται δύο νέοι υπολογαριασμοί στον ΕΛΑΠΕ:

  • Υπολογαριασμός νέων έργων ΑΠΕ. Αφορά σε έργα που τέθηκαν σε λειτουργία από 01.01.2021. Ο υπολογαριασμός θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Υπολογαριασμός συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον υπολογαριασμό αυτόν αποζημιώνονται οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

Ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ Α’ βαθμού για το έτος 2021

Οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, σύμφωνα με την τροπολογία, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου.

Το τέλος καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία και οι όροι απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού. Η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.

Το άρθρο 3 προβλέπει πως ό,τι ισχύει για την αδειοδότηση υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ισχύει και για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Τουλάχιστον στα 5 δισ. η αξία του κοιτάσματος στα Ιωάννινα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για μια δεκαετία. Για την Κρήτη δήλωσε ότι το 2025 ίσως πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη από την ExxonMobil

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως το κοίτασμα που πιθανολογείται ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία.
petrelaio-ydrogonanthrakes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Επιστολές στις εταιρείες για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Στις άμεσες κινήσεις του της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, εν αναμονή και των σχετικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο τεστ για το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας Repsol - Energean από τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις των δύο εταιρειών μέσα στον Μάρτιο για τα Ιωάννινα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΒ: Οι ενεργειακές προκλήσεις ανησυχούν τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος τους ΣΕΒ επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων των επιχειρήσεων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροποποίηση του οδηγού του Προγράμματος «Ηλέκτρα» - Οι αλλαγές

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων ένταξης μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023. Το ανώτατο όριο για την επιλεξιμότητα από 1,50 ευρώ ανά εξοικονομούμενη πρωτογενή ενέργεια ετησίως (kWh/έτος), γίνεται 1,80 ευρώ.