ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:17:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Χρ. Σταϊκούρας: Δυναμικά αναπτυσσόμενος ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας

Τι είπε στο συνέδριο για τις  προοπτικές και τις προκλήσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ο υπουργός Οικονομικών. Ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του κλάδου.

Για ένα από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους στον πρωτογενή τομέα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε έναν κλάδο με σημαντική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας μας και βασικό μοχλό εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αφού διαχρονικά σχεδόν το 80% της παραγωγής διατίθεται σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η ιχθυοκαλλιέργεια συμβάλλει στην επάρκεια τροφίμων και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές, ζήτημα κρίσιμο και επίκαιρο – συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και έσοδα σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, ενώ διαθέτει χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν κλάδο που συνδυάζει πρωτογενή παραγωγή, εξαγωγική δυναμική και καινοτομία. Πολύτιμα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν σημαντική συνιστώσα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και μετάβασης σε ένα πιο πράσινο, καινοτόμο και εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο».

Περίοδος αβεβαιότητας

Μιλώντας για την περίοδο ισχυρών αναταράξεων και υψηλής αβεβαιότητας που περνά η Ελλάδα όπως και ολόκληρος ο πλανήτης ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στις προκλήσεις:

«Λάβαμε άμεσα και γενναία μέτρα –  που μόνο στην περίπτωση της πανδημίας  ξεπερνούν τα 43 δισ. ευρώ – για να στηρίξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών.

Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, τον καίριο ρόλο των επιχειρήσεων και του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία, στηρίξαμε και στηρίζουμε σταθερά την επιχειρηματικότητα μέσα από:

  • μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών,
  • παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη,
  • κινητροδότηση και ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων,
  • ενίσχυση της εξωστρέφειας και διευκόλυνση του επιχειρείν,
  • ενίσχυση της ρευστότητας μέσα και από την ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως:
  • η επιστρεπτέα προκαταβολή,
  • τα προγράμματα επιδότησης δόσεων δανείων, «ΓΕΦΥΡΑ Ι» και «ΓΕΦΥΡΑ ΙI»,
  • τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Παράλληλα, με το βλέμμα στο αύριο, υλοποιούμε με συνέπεια μια σύγχρονη, αξιόπιστη και μεταρρυθμιστική οικονομική πολιτική, με στόχο να ενδυναμώσουμε ολόπλευρα τη χώρα μας, ώστε αφενός να αντέξει τις αναταράξεις της εποχής και αφετέρου να προοδεύσει εν μέσω αυτών, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό η χώρα στάθηκε όρθια και έθεσε ισχυρές βάσεις για το μέλλον. Συνεχίζει όμως να στηρίζει ενεργά την επιχειρηματικότητα.

«Ως Κυβέρνηση, συνέχισε, επιδιώκουμε την ενίσχυση και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, που μπορεί να συμβάλει δραστικά στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιχθυοκαλλιέργεια – ως ένας έντονα εξωστρεφής κλάδος – μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ενώ τα περιθώρια ανάπτυξης του ίδιου του κλάδου είναι σημαντικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η παγκόσμια ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και εκτιμάται ότι οι ετήσιες ανάγκες για αλιεύματα αυξάνονται με ρυθμό 3,2%, ξεπερνώντας τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη, ο οποίος εκτιμάται στο 1,6%.

Για να γίνει όμως πράξη η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας απαιτούνται βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Τραπεζικό Σύστημα και το ΕΣΠΑ 2021-2027».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: «Όπλο» κατά της φοροδιαφυγής η νέα εφαρμογή Appodixi

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθώς και την ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Απόλυτα κοστολογημένα τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπ. Οικονομικών αναφέρθηκε στα τρία βασικά δεδομένα που θα «μετρήσουν» για τις κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Δύο πακέτα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση και τη διακύμανση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, προκειμένου να διαπιστώσουν το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται.