ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διψήφιος πληθωρισμός τον Απρίλιο, αναζητεί νέα μέτρα η κυβέρνηση

Το κύμα της ακρίβειας έχει ξεφύγει από τον χώρο της ενέργειας και επεκτείνεται απειλητικά στα τρόφιμα. Μειώσεις ΦΠΑ και νέα επιταγή για τους ευάλωτους εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό 5,6% φέτος.

Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το ξέφρενο ράλι των τιμών με τον πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να εκτοξεύεται σε διψήφια ποσοστά τον Απρίλιο χωρίς να διαφαίνεται «φως στο βάθος του τούνελ».

Η ανάφλεξη της ακρίβειας που καίει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων υποχρεώνει τη κυβέρνηση να προχωρήσει σε επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στις αρχές της εβδομάδας.

Η ανεξέλεγκτη ταχύτητα του πληθωρισμού που ξεπερνάει το 10% το Απρίλιο από 8,9% τον Μάρτιο καθίσταται πλέον το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς αποτελεί βόμβα διασποράς σε όλο το φάσμα της οικονομίας απειλώντας την ανάπτυξη και ασκώντας ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% που ήταν τον Μάρτιο. Το νέο πληθωριστικό άλμα προοιωνίζεται η εκτίναξη των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατά 46,2% το Μάρτιο σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 9,1% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Την ίδια ώρα ο ορίζοντας για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης παραμένει θολός με τις προβλέψεις να αναθεωρούνται επί τα χείρω σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέα δυσμενή εκτίμηση για τη πορεία του πληθωρισμού καθώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλλες βάζει πλέον το πήχη στο 5,6% έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για 1%.

inflation_staikour

Εκρηκτική η αύξηση των τιμών

Αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του φαινομένου θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βασικά είδη διατροφής, με τον σχετικό δείκτη να τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό πάνω από 8% όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν αρνητικός κατά 0,3%.

Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση με ετήσια αύξηση της τάξης του 30% έναντι μόλις 0,1% το 2021 και στις μεταφορές με πάνω από 15% έναντι αρνητικής μεταβολής των τιμών κατά 0,8% πέρυσι. Αυτές οι αυξήσεις οφείλονται στη μεγάλη άνοδο του κόστους των καυσίμων.

Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή εκ των πραγμάτων θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και να αναζητήσουμε νέα εργαλεία για την αντιστάθμιση των ζημιών, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις και παρεμβάσεις.

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν της επέκτασης του μέτρου της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και το Μάιο στο τραπέζι βρίσκονται η παράταση για ένα ακόμα μήνα της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, η ενεργοποίηση του φορολογικού μηχανισμού κατά της ακρίβειας με προσωρινές και στοχευμένες μειώσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα καθώς και η χορήγηση δεύτερου έκτακτου επιδόματος σε ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο πληθωρισμός, στο 9% η νέα πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023 στο 3%, με την παραδοχή ότι το κύμα ανατιμήσεων θα «πιάσει οροφή» φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη πληθωρισμού 2% υψηλότερα στο δυσμενές σενάριο του ΥΠΟΙΚ

Στο 7,6% θα ανέβει ο πληθωρισμός το 2022 και η ανάπτυξη θα πέσει μία μονάδα χαμηλότερα, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Τι αναφέρει για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.
bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στην αγορά ομολόγων με το βλέμμα σε νέα μέτρα στήριξης

Το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει ταμειακά διαθέσιμα από τη σημερινή έκδοση ομολόγων και τις αυξημένες εισπράξεις φόρων για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετη «δύναμη πυρός» 2,6 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών - επιχειρήσεων

Με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο μέτρων αναχαίτισης των πιέσεων από τον πληθωρισμό στα εισοδήματα των ασθενέστερων. Ποια μέτρα σχεδιάζονται.
war_ukraine_economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στην ανάπτυξη, άλμα πληθωρισμού φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έως και δύο μονάδες μπορεί να κόψουν ο πόλεμος και οι κυρώσεις από το ΑΕΠ του 2022, ενώ ανεβάζουν κατά 1 - 2% τον πληθωρισμό. Πιέσεις στον προϋπολογισμό από την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης.