ΓΔ: 788.56 -2.11% Τζίρος: 45.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Recovery Fund, Tameio Anakampsis, EU, Evropaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Μετ' εμποδίων η πρόοδος στα έργα για το μισό Ταμείο Ανάκαμψης

Ο προγραμματισμός για έργα 6,5 δισ. ευρώ για το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το 51% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου 6,5 δισ. ευρώ, συνδέεται με έργα ή άλλα προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και έργα της λεγόμενης ψηφιακής μετάβασης. Τα τελευταία έχουν ως πυρήνα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά στην πραγματικότητα είναι διασκορπισμένα σε πλήθος υπουργείων και φορέων. Όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζουν πως ακριβώς γι’ αυτούς τους δύο τομείς υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανησυχίες.

Στην περίπτωση του ΥΠΕΝ η πολύμηνη ενεργειακή κρίση έχει στρέψει τον περιορισμένης δυναμικότητας μηχανισμό του υπουργείου προς την ακρίβεια. Έτσι καθυστερεί σημαντική προετοιμασία κρίσιμων προγραμμάτων που ξεκινούν από την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και φτάνουν μέχρι την ηλεκτροκίνηση. Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, «πρόκειται για δράσεις που εξαγγέλλονται ξανά και ξανά χωρίς να υλοποιούνται» αφού για να προχωρήσουν απαιτείται η ανάπτυξη τεχνολογικών συστημάτων (π.χ. για να υποδέχονται τις αιτήσεις ενδιαφερομένων), οδηγών προγραμμάτων, κ.λπ. Καθυστερήσεις καταγράφονται και σε έργα που έχουν ξεκινήσει όπως τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, το πρόγραμμα "Πράσινα Ταξί" για αντικατάσταση χιλιάδων παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων, κ.λπ».

Το ΥΠΕΝ έχει βέβαια και μερικές επιτυχίες όπως το σχέδιο προστασίας των δασών (καθαρισμός, ζώνες πυροπροστασίας, κ.λπ.) που έχει ανατεθεί στον μηχανισμό προώθησης έργων του ΤΑΙΠΕΔ και προχωρά γρήγορα. Σε γενικές γραμμές, όμως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν το υπουργείο μπορεί να ανταποκριθεί στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης όταν σχεδόν σύσσωμος ο επιτελικός μηχανισμός ασχολείται με την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια. Το ΥΠΕΝ καλείται να προχωρήσει και σε σειρά νομοθετημάτων, που επίσης αποτελούν δεσμεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, από το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που είναι σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τη νέα ρυθμιστική αρχή υδάτων και απορριμμάτων.

Στα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του Δημοσίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει συνεχείς αγώνες με πλήθος κρατικών φορέων προκειμένου να προετοιμάσουν τεχνικά δελτία (πρέπει να κατατεθούν στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενταχθούν και τυπικά τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης) και να προετοιμάσουν διαγωνισμούς. Τα περιθώρια σε κρίσιμα τεχνολογικά έργα, όπως η ψηφιοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων χάρτινων σελίδων (κτηματολόγιο, οικοδομικές άδειες, νοσοκομεία, κ.α.), είναι ασφυκτικά. Και ήδη κάποιοι διαγωνισμοί (όπως αυτός για τις οικοδομικές άδειες, ύψους 235 εκατ. ευρώ) έχουν εμπλακεί σε δικαστικές προσφυγές.

Στο υπουργείο έχουν επιστρατεύσει την κρατική Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) η οποία σχεδιάζει προγράμματα και προωθεί διαγωνισμούς για λογαριασμό υπουργείων. Όμως, πρέπει να πεισθούν οι υπουργοί πως αξίζει να αφιερώσουν χρόνο για έργα που έχουν διάρκεια πέραν της τετραετίας, εκτείνονται δηλαδή σε χρονικό διάστημα που ξεπερνά τη θητεία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επόμενες στάσεις μετρό - προαστιακού: Διαγωνισμοί για έργα 500 εκατ.

Προκηρύσσεται η γραμμή 2 του μετρό προς το Ίλιον ως το τέλος του έτους, στο Ταμείο Ανάκαμψης η γραμμή προαστιακού Άνω Λιόσια - Μέγαρα. Στο νέο ΕΣΠΑ μπαίνουν μελέτες για τις επεκτάσεις του μετρό.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμοί... χελώνας σε τρία υπουργεία για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας είναι ουραγοί στην προετοιμασία για τα έργα ψηφιοποίησης που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκφράζονται ότι θα προκληθούν εμπλοκές στη χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη καθυστέρηση στο σχέδιο για 21 φράγματα από ιδιώτες

Δύσκολο μέτωπο για τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η προώθηση των διαγωνισμών για φράγματα με ΣΔΙΤ. Οι συμβάσεις πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά ο στόχος φαίνεται ανέφικτος.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίζουν... καθυστέρηση κρατικές υπηρεσίες σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανησυχίες στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τους αργούς ρυθμούς υπουργείων στην υλοποίηση προγραμμάτων. Χωρίς πρόσθετες αμοιβές τα στελέχη που μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών.