ΓΔ: 785.79 0.78% Τζίρος: 42.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 12 δισ. κεφαλαίων προσέλκυσαν το 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έκθεση της PwC το 2021 πραγματοποιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις με την συνολική τους αξία να ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ. Σε πάνω από 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις που θα ολοκληρωθούν το 2022.

Χρονιά ρεκόρ αποτέλεσε το 2021 για την προσέλκυση κεφαλαίων στις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αποκρατικοποιήσεις το 2021 κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ, θέτοντας τη βάση για ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 2022.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC Ελλάδας, το 2021 πραγματοποιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η συνολική τους αξία ανήλθε σε 4,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών ήταν κατά 29% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος ωστόσο η μέση αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των εκδόσεων ομολόγων ύψους 4,2 δισ. ευρώ αλλά και των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια που άγγιξαν τα 9 δισ. ευρώ το 2021.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη μελέτη, εστιάστηκε στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Τεχνολογίας (ΤΜΤ), καθώς οι σχετικές συναλλαγές αντιστοιχούν στο 26,8% της αξίας. Όπως αναφέρει η μελέτη της PwC, οι εν λόγω συναλλαγές καινοτομίας είχαν αρκετά υψηλό τίμημα, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, λόγω των ψηφιακών αναγκών που υπάρχουν στην μετά πανδημική εποχή.

Δεύτερος επικρατέστερος ήταν ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών με τις συναλλαγές να αντιστοιχούν στο 15,5% της αξίας, ακολουθούμενος από τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (15,2%) και τις Υπηρεσίες (14%). Έντονη ήταν η δραστηριότητα και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, η συνολική αξία των οποίων ανήλθε σε 4,22 εκατ. ευρώ μέσω 14 εκδόσεων το 2021, έναντι 1,73 δισ. ευρώ και 6 εκδόσεων ομολόγων το 2020, υποδεικνύοντας τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία.

Αντίστοιχα αυξημένη ήταν η αξία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, το 2021 η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, δημιούργησε σημαντικά έσοδα από την ολοκλήρωση αποκρατικοποιήσεων που είχαν καθυστερήσει λόγω της πανδημικής κρίσης το 2020. Συνολικά, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ανήλθαν σε 3,02 δισ. ευρώ.

Εντός του 2021 μεταξύ άλλων εκταμιεύτηκε η πρώτη δόση για την πώληση του Ελληνικού, ύψους 300 εκατ. ευρώ εκ των 915 εκατ. ευρώ του συνολικού τιμήματος και υπεγράφη η σύμβαση για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι συνολικού τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Το 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση της παραχώρησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Management, έναντι 1,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρήθηκε τη χρονιά που μας πέρασε και ως προς τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συστημικές τράπεζες. Η αξία των σχετικών συναλλαγών ανήλθε σε 12,1 δισ. ευρώ ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Έτσι, επικουρούμενα από τη σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ολοκλήρωσαν την πώληση χαρτοφυλακίων συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας 38,2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το 2022, η μελέτη της PwC προβλέπει πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν εντός του έτους μπορούν να ξεπεράσουν τα 6,3 δισ. ευρώ, με επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ να προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις. Έτσι, το συνολικό ύψος αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό-ρεκόρ των 8,6 δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner, Advisory Leader, δήλωσε πως «το 2021 αποτέλεσε ιδιαίτερα δυναμική χρονιά για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ανεβάζοντας ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη σε σχέση με το 2020. Η ανάκαμψης της οικονομίας έδωσε ώθηση για νέες συμφωνίες και επέτρεψε να ολοκληρωθούν εκείνες που είχαν 'παγώσει' λόγω πανδημίας. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος αριθμός των συναλλαγών αλλά και αποκρατικοποιήσεων που δρομολογήθηκαν το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος έχει βάλει τις βάσεις ώστε το 2022 να αποτελέσει χρονιά- ρεκόρ παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία».

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε ότι «το 2021 μια χρονιά έντονης ανάκαμψης μετά την πανδημική ύφεση, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αγορά των Ε&Σ που κατέγραψαν σημαντική αύξηση, τόσο σε αριθμό όσο και σε συνολική αξία συναλλαγών. Ουσιαστικά, εντός του 2021 υλοποιήθηκε μια σειρά από συμφωνίες που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα μπήκαν οι βάσεις για μια σειρά από μελλοντικές συμφωνίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος. Στον τραπεζικό κλάδο, οι συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν σε 12,1 δισ. ευρώ, αλλάζοντας πλήρως το χάρτη τόσο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και των services. Η δυναμική αυτή, αλλά και οι συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει και προγραμματίζονται να υλοποιηθούν εντός του 2022 βάζουν τις βάσεις για μια ιδιαίτερα δυναμική χρονιά, σε πείσμα της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ: Μόνο το 27% των εταιρειών στην Ελλάδα θα επενδύσει σε μέτρα για το κλίμα

Το μερίδιο των εταιρειών οι οποίες επένδυσαν σε μέτρα για το κλίμα εντός του 2021 ήταν οριακά πιο χαμηλό από το 45% που καταγράφτηκε το 2020. Στο μέλλον, το 46% των επιχειρήσεων της ΕΕ σχεδιάζει να κάνει τέτοιες επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Ισχυρή παρουσία των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αμερικανικοί κολοσσοί εμπιστεύονται την Ελλάδα για να επενδύσουν και υπογράμμισε την στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την επίτευξη των κοινών στόχων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Σε καλή θέση η χώρα παρά την ενεργειακή αβεβαιότητα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως χάθηκε για πάντα το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης να προμηθεύεται σε χαμηλές τιμές το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον κλάδο ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Θα παραμείνει η ακρίβεια ακόμα και αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι υπάρχουν τρεις εκτιμώμενοι βραχυχρόνιοι και μακροχρόνιοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία: ο πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και η γεωπολιτική αστάθεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 50 εκατ. από το Υπερταμείο έως το 2024, οι στρατηγικοί στόχοι

«Επενδύουμε στην ευημερία της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας αξία εξίσου για την οικονομία, τους πολίτες και το περιβάλλον», τόνισε ο επικεφαλής του Υπερταμείου, κ. Γ. Δημητριάδης
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο το «Ελλάδα 2.0»

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μετά την έναρξη του πολέμου έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί την καλύτερη οικονομική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή.