ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Enria
Ο Αντρέα Ενρία. Πηγή: Shutterstock

Ενρία: Εντυπωσιακή η μείωση των NPLs από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) σε συνεντεύξεις του καλεί τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Ζητά ανδιάρθρωση του DTC.

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για την εντυπωσιακή μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) δίνει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Αντρέα Ενρία, με συνεντεύξεις του τόσο στην τηλεόραση της ΕΡΤ όσο και στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Όπως σημειώνει ο κ. Ενρία «πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την άποψη των «κόκκινων» δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή. Ανησύχησα, για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η πρόοδος αυτή θα ανακοπεί. Αντίθετα συνεχίστηκε και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα. Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής», προστασίας περιουσιακών στοιχείων, για στήριξης στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών. Ίσως και στην ομάδα Εποπτείας της Ελλάδος και της ΕΚΤ ώστε να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη πίεση των Εποπτών και την παροχή ευελιξίας». 

Προσέθεσε, όμως, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και εκσυγχρονισμός των δικαστικών διαδικασιών, υπονοώντας, φυσικά, το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Σημείωσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε αυτό το θέμα φυσικά. Βλέπουν τη «γραμμή τερματισμού» ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να εστιάσουν στην αποτελεσματική λειτουργία, σχέδιο πώλησης και ενοικίασης, το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής». Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αποτελέσματα όπως επίσης να εκσυγχρονιστούν οι δικαστικές διαδικασίες, ζήτημα το οποίο έχει πλέον καταστεί επείγον. Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κατόπιν θα πρέπει να εστιάσουν σε ζητήματα στα οποίες όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εστιάζουν. Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία κερδών, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στη ψηφιοποίηση, σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Μια σημαντική παραγωγή κεφαλαίου στο μέλλον»

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο του ελληνικού. Επεσήμανε ότι, βάσει των εκτιμήσεων της ΕΒΑ, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπο με επιθετική αύξηση νέων NPLs λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθων συνεπειών του στην οικονομία. 

«Η αύξηση του πληθωρισμού φυσικά έχει επίπτωση στην ικανότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ειδικά αυξηθούν τα επιτόκια. Ωστόσο πραγματοποιούμε κάποιες αναλύσεις και γενικά αυτό που λέμε είναι ότι μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών και μπορεί να είναι λίγο αρνητικά ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων», επεσήμανε ο κ. Ενρία

Στη συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρησή του, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί και από την ΕΚΤ. « Είναι σημαντικό να αναθεωρηθεί το ελληνικό πλαίσιο του DTC βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, για να δοθεί μια συνολική και διαρθρωτική λύση σε αυτό το ζήτημα, όπως ανέφερε η ΕΚΤ σε νομική γνωμοδότηση σχετικά με την αλλαγή στη σχετική νομοθεσία τον Ιούλιο του 2021. Ενίσχυση της ικανότητας απορρόφησης ζημιών θα χρειαστεί επίσης για να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), όπως έχει συμφωνηθεί στη νομοθεσία της ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΒΑ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ