ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Korkidis-EBEP
Φωτο: ΑΠΕ

Προτάσεις του ΕΒΕΠ, για φοροελαφρύνσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο δηλώνει ότι προσπαθεί, διαχρονικά, μέσα από ρεαλιστικές και μετρήσιμες προτάσεις, να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.

Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το ΕΒΕΠ, προτείνει τα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», που κατατέθηκε στη Βουλή, να εφαρμοστούν και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση να επιλέξουν, ως φυσική και φορολογική έδρα, την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, βασικός στόχος της παροχής κινήτρων είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσα από μετασχηματισμούς πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και συνεργασίες προσώπων, για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, θα δίδεται ένα σημαντικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαλλαχθούν, κατά 30%, από την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών της νέας εταιρίας, ενώ, στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ' επάγγελμα αγροτών, η απαλλαγή αυτή θα ανέρχεται σε 50%.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τα κίνητρα του νομοσχεδίου αφορούν κάθε μορφής μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία, καθώς και συνεργασίες προσώπων, είτε με τη μορφή δεσμευτικών συμβάσεων - συμφωνιών, είτε με την από κοινού ίδρυση νέων εταιριών. Το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, σε διάστημα έως εννέα έτη από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από τον φόρο, ενώ υπάρχει μια σειρά από φορολογικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα συμπεριλαμβανομένου του τέλους χαρτοσήμου και του φόρου εισοδήματος της προκύπτουσας υπεραξίας κάθε πράξης σχετικής με το μετασχηματισμό. Σημειώνεται ότι, σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση - αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον όμως το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο των ως άνω συνεργασιών.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς δηλώνει ότι προσπαθεί, διαχρονικά, μέσα από ρεαλιστικές και μετρήσιμες προτάσεις, να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επιμελητήριο χαιρετίζει το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ζητεί την διεύρυνσή του με περαιτέρω κίνητρα, έτσι ώστε να ωφεληθούν, όσο το δυνατόν, περισσότερες επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, και με έμφαση στην εξωστρέφεια, εκτιμά ότι θα πρέπει, επίσης, να δοθούν κίνητρα για να συνενώσουν τις δυνάμεις τους πολύ μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές ημεδαπές με αλλοδαπές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανεξάρτητα με το μέγεθός τους.

Προτάσεις

Αναλυτικότερα, το ΕΒΕΠ προτείνει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε ποσοστό 30-50% για διάστημα 9 ετών σε όλες τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας και θα προκύψουν από τη συγχώνευση, τόσο μεταξύ ελληνικών, όσο και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δηλαδή, να δοθούν κίνητρα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν στην χώρα μας και να συνεργαστούν με ελληνικές. Δηλαδή, να φέρουν τα κεφάλαια και μέρος του κύκλου εργασιών τους στη χώρα μας, για τα οποία θα αποδίδονται οι αναλογούντες μειωμένοι φόροι στο ελληνικό κράτος. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να υπάρξουν κλίμακες μείωσης, αλλά και ρήτρες, ανάλογα με το ύψος των νέων επενδύσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εάν η Ελλάδα θέλει να έρθει νωρίτερα από άλλες χώρες πιο κοντά στο ευρωπαϊκό flat tax 15%, που σχεδιάζεται στην ΕΕ και να είναι σε συνδυασμό με τον φόρο μερισμάτων 5%, φορολογικά ανταγωνιστική και επιχειρηματικά ελκυστική, θα πρέπει να επεκτείνει τα κίνητρα στο νομοσχέδιο με τα εξής:

• Να δοθούν φοροαπαλλαγές σε ποσοστό μεταξύ 30-50%, για διάστημα 9 ετών, σε όλες τις εταιρείες που θα μετασχηματιστούν από την ενοποίηση εταιριών που θα εδρεύουν στην Ελλάδα με αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

• Να ενισχυθούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μετασχηματιστούν εταιρικά με θυγατρικές ελληνικών συμφερόντων σε χώρες της ευρωζώνης σε συγκεκριμένους, δυναμικούς, καινοτόμους και εξωστρεφείς κλάδους, που επιζητά η ελληνική Οικονομία

• Να συμπεριληφθούν στις εκπτώσεις φόρου ενδιάμεσες κλίμακες, ανάλογα με το ύψος του εταιρικού κεφαλαίου και των θέσεων εργασίας, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φυσική και φορολογική έδρα την Ελλάδα.

Δήλωση Β. Κορκίδη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, η αρχαία φράση «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι διαχρονική και επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε στο επιχειρείν. Τα φορολογικά κίνητρα για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να προωθήσουν αποτελεσματικότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτές οι συνεργασίες, συγχωνεύσεις και μετασχηματισμοί, όπως σημειώνει, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν «ελληνόκτητες» και άλλες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης για την επιστροφή εταιριών και κεφαλαίων στην έδρα τους.

«Στο ΕΒΕΠ πιστεύουμε, συνεχίζει ο ίδιος, ότι μετά το «business drain», ήρθε για την Ελλάδα η ώρα του «business gain». Οι επιχειρήσεις, εκτός από σταθερό οικονομικό περιβάλλον, επιζητούν και το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Τα φορολογικά κίνητρα, για συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να διευρυνθούν, με μοναδικό στόχο την, όσο μεγαλύτερη, προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντός Ελλάδος και Ευρωζώνης μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες «μικροεπενδύσεις» στη χώρα μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα κεφάλαια που «μετανάστευσαν» λόγω υπερφορολόγησης στα χρόνια των μνημονίων ήρθε η ώρα να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως τέλος του 2022 για μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και υπηρεσίες

Με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών θα παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ, που έληγε στο τέλος Ιουνίου, στα εισιτήρια κινηματογράφου, αθλητικών αγώνων καθώς σε σχολές χορού και γυμναστήρια.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο, ισχυρό φορολογικό κίνητρο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Διπλάσια έκπτωση για τις δαπάνες πράσινης οικονομίας, ενέργειας και ψηφιοποίησης παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις για την τριετία 2023 - 2025. Τι προβλέπει σχετική προτεινόμενη διάταξη.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα από την Ευρώπη

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η ελληνική οικονομία διαθέτει ισχυρές αντοχές και επιδεικνύει σταθερή δυναμική. Η νέα κρίση δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Γίνονται ανταγωνιστικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα κίνητρα που δίνονται έχουν ως στόχο την δημιουργία οικονομίας κλίμακος, «δίνοντας την ευκαιρία στην επιχείρηση, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις στηρίζεται και προάγεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους, ενθαρρύνονται οι συνέργειες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή τα φορολογικά κίνητρα σε συγχωνεύσεις και εξαγορές

Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η παροχή σημαντικών και καινοτόμων κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσα από μετασχηματισμούς πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, για όλους τους τομείς της οικονομίας.