ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πώς η Ελλάδα κατόρθωσε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο

Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρεται διεξοδικά και στα θέματα που συζητήθηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα θέματα ενέργειας αλλά και τη σημαασία που δόθηκε σε αυτά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα POLITICAL ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο για την Ευρώπη, στηριζόμενο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης που παρουσιάστηκε, παρουσίας του, στο Atlantic Council, στις 18 Μαΐου, επί του οποίου ακολούθησε «μια άκρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση».

Η προοπτική συμμετοχής αμερικανικών εταιριών στα έργα υποδομής για τη διασύνδεση του ενεργειακού συστήματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» επισημαίνει, «βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών, στις συναντήσεις που είχα τόσο με την Ένωση Επιχειρήσεων Αμερικής-Κεντρικής Ευρώπης (ACEBA) όσο και με το Αμερικανικό Επενδυτικό Ταμείο DFC. Και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». 

Όσον αφορά στον ρόλο «συνδέσμου» της χώρας μας στο ενεργειακό, ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η Ελλάδα ήδη αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη και είναι σε εξέλιξη πολλά εγχειρήματα προς ενίσχυση αυτού του ρόλου». Κάνει αναφορά στη νέα μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, «η οποία θα αποτελέσει την πηγή τροφοδότησης με υγροποιημένο αέριο της Βουλγαρίας καθώς και άλλων χωρών στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια». Και προσθέτει ότι «επιπλέον, εξετάζεται η προοπτική ανάπτυξης περισσότερων μονάδων FSRU ανά την Ελλάδα και η αύξηση των εισαγωγών LNG από βασικούς προμηθευτές, όπως οι ΗΠΑ».

«Με τις επιπλέον ιδιότητες του πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και του ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο κ. Φραγκογιάννης, «η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια ώστε να ηγηθεί της συλλογικής προσπάθειας, σε επίπεδο ΕΕ, να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες ενεργειακές προκλήσεις και οι σοβαρές επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, με τη στήριξη και των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, για την επίσημη ένταξη της Αμερικής στην τριμερή ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο σχήμα 3+1, για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο αυτό της χώρας μας».

Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος ότι, ως Ελλάδα, θα καταβάλουμε και στο πλαίσιο της ΕΕ κάθε δυνατή προσπάθεια να αμβλύνουμε όσο είναι εφικτό τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και ότι στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, θα ληφθούν «ακόμα πιο γενναίες» αποφάσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες «προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης των πηγών της, αλλά και της ανάσχεσης των αυξητικών τάσεων στις τιμές τους». 

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετώπισε η αμερικανική πλευρά τα ελληνικά επιχειρήματα για την κλιμάκωση εσχάτως της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των λεγομένων του», ότι «παρουσίασε στους Αμερικανούς αποδείξεις για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας -τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά- σε μια κίνηση που αιφνιδίασε πολλούς και σίγουρα αναστάτωσε την Τουρκία, αλλά που εκτιμώ ότι ήδη λειτούργησε υποστηρικτικά προς τις ελληνικές θέσεις και θα λειτουργήσει ακόμα περισσότερο σε βάθος χρόνου».

Απαντώντας σχετικά με τη θετική ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας, εξηγεί ότι συνεχίζεται η προώθηση της. «Μάλιστα» σημειώνει, «ο επόμενος γύρος των συζητήσεων επί των θεμάτων της θετικής ατζέντας έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην 'Αγκυρα, στις 24 Ιουνίου. Οι 25 θεματικές της θετικής ατζέντας αναπτύσσονται στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πχ για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, για την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις, δηλώνει «υπερήφανος για τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, κατά τα τελευταία δύο χρόνια», καθώς «οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση και ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις από ΗΠΑ, είναι ενδεικτική η παρουσία στη χώρα μας της Amazon, της Microsoft, της Pfizer, της Google». Και προσθέτει: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ και επεξεργαζόμαστε ιδέες και προτάσεις για σημαντικά νέα project με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα είμαστε σε ικανό στάδιο ωριμότητας ώστε να κάνουμε και σχετικές ανακοινώσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικές ευκαιρίες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο ανοίγοντας νέους δρόμους για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ισχυρό το ενδιαφέρον ισπανικών εταιρειών για συνεργασίες στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Φραγκογιάννης: Λύσεις στους εξαγωγείς δίνει η Export Credit Greece

Όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών η ECG προσφέρει αρκετά νέα προϊόντα στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Έως τις 15 Ιουλίου θα έχει καταβληθεί το Power Pass

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, αλλά σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.