ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Τελειώνει η επιτήρηση στις 20 Αυγούστου, έρχεται νέα δόση για το χρέος

Η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα εφάρμοσε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, παρά τη δυσμενή συγκυρία. Εισηγείται να παραταθεί και τον επόμενο χρόνο η αναστολή των κανόνων για έλλειμμα και χρέος.

Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία από τις 20 Αυγούστου εισηγείται στο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την 14η και τελευταία Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, καθώς κρίνει ότι έχουν εφαρμοσθεί σε μεγάλο βαθμό οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και για την απενεργοποίησή της από το 2024, κάτι που σημαίνει ότι και το 2023 δεν θα ισχύσουν οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος.

Η θετική Έκθεση ανοίγει τον δρόμο προκειμένου το Eurogroup, στη συνεδρίαση του Ιουνίου, να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γεγονός που μεταφράζεται σε εκταμίευση μίας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά η έκθεση «θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για το Eurogroup για να να αποφασίσει για την αποδέσμευση της επόμενης δέσμης χρεών που εξαρτώνται από την πολιτική μέτρων».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχει προχωρήσει στις αναγκαίες συμφωνίες, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και από το νέο κύμα της πανδημίας.

Παρά τη θετική τελική γνωμοδότηση η Κομισιόν φροντίζει να επισημάνει τις βασικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να φροντίσει ώστε να εφαρμοστούν οι κατάλληλες πολιτικές στους εξής τομείς:

 • Τράπεζες
 • Πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη
 • Κτηματολόγιο
 • Νομοθετικές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας
 • Αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της Έκθεσης, όπως τα παρουσιάζει η Κομισιόν, είναι τα ακόλουθα:

 • Οι αρχές έχουν ολοκληρώσει ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών, στη φορολογία των ακινήτων, στα επιδόματα αναπηρίας, τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και τη Δικαιοσύνη, και συμφώνησαν για την παράταση της θητείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 • Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν την προσπάθεια στους τομείς των τραπεζών, της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 • Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και οι αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και έχουν ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη στη ζώνη του ευρώ, καλύπτοντας έτσι αποτελεσματικά τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων αποφασίστηκε η επιτήρηση. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να εισηγηθεί παράταση της ενισχυμένης επιτήρησης μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.

Η έκθεση Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Παράλληλα με τη δημοσίευση της έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, δόθηκε στη δημοσιότητα και η Έκθεση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, βάσει της οποίας παρακολουθούνται όλες οι οικονομίες στην Ευρώπη από την Κομισιόν.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εδάφιο της έκθεσης για την Ελλάδα, η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στις οικονομίες που αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες:

 • «Οι ευπάθειες σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση και τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα πλαίσιο χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.
 • Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ συνέχισε να υποχωρεί, τάση που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης.
 • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αντανακλά την ελλιπή ανάκαμψη από την απότομη πτώση του τουρισμού το 2020 και αναμένεται να παραμείνει σαφώς αρνητικό φέτος και το επόμενο έτος.
 • Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αρνητική, αντανακλώντας σε σημαντικό βαθμό το δημόσιο χρέος που κατέχουν κυρίως πιστωτές του επίσημου τομέα. Ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τις εισροές σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
 • Παρά τη σημαντική πρόοδο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της οικονομικής προσαρμογής και την εξάλειψη των τρωτών σημείων. Η επιτυχής εφαρμογή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας  αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές του 2023 εκταμιεύονται 3,6 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα. Στα 11,1 δισ. ευρώ φτάνει η συνολική απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο» από Κομισιόν για ελάφρυνση χρέους, τι λέει για τα προαπαιτούμενα

Η Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο για τα προαπαιτούμενα, προβλέπει μεγάλη μείωση του χρέους και εκτιμά ότι βελτιώνεται η εικόνα του τραπεζικού τομέα. Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών και μείωση τόκων του χρέους.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις, ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη

Άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς και επενδύσεις του Δημοσίου και από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν προσδώσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία, όπως τονίζει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.