ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον η ελληνική διαστημική βιομηχανία

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Αθανάσιος Πότσης τόνισε πως η ελληνική διαστημική βιομηχανία θα μπορούσε να έχει 4.000 εργαζόμενους στην επόμενη πενταετία.

Πάνω από 4.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους θα μπορούσε να απασχολεί σε μια πενταετία η ελληνική διαστημική βιομηχανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Αθανάσιο Πότση, που  σημειώνει ότι η διαστημική βιομηχανία κατάφερε εν μέσω της περιόδου της οικονομικής κρίσης να «κρατήσει» στη χώρα 2.000 μηχανικούς και επιστήμονες.

Μιλώντας στο έκτο κατά σειρά webinar του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τεχνολογία, με αντικείμενο αυτή τη φορά την ελληνική τεχνολογική και επιστημονική παρουσία στο Διάστημα, ο κ. Πότσης υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει και προσελκύει το ενδιαφέρον τεχνολογικών κολοσσών.

«Το γεγονός ότι οι primes (μεγάλες ξένες εταιρείες του χώρου του Διαστήματος) ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα και ψάχνουν εργαζόμενους, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων κι άλλα προγράμματα σε εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει στον διπλασιασμό των ανθρώπων που απασχολούνται στη διαστημική βιομηχανία σε βάθος πενταετίας» εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι ξένες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα για τρεις λόγους: «πρώτον, επειδή βλέπουν ότι υπάρχει πλέον δομημένο σύστημα και πλαίσιο, για να δραστηριοποιηθεί κάποιος στη χώρα στον τομέα του Διαστήματος, κάτι για το οποίο έχουν φροντίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η αρμόδια γενική γραμματεία. Δεύτερον, επειδή βρίσκουν εξαιρετικό επιστημονικά δυναμικό από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ανθρώπους που γνωρίζουν καλά αγγλικά, συνήθως έχουν δουλέψει και στο εξωτερικό και έχουν όρεξη για δουλειά. Τρίτον, διότι βλέπουν πως η χώρα έχει στρατηγική και πρόγραμμα για το Διάστημα».

Η ελληνική συμμετοχή στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 200% και τα χρήματα απορροφήθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι, ανταγωνιστικά, η ελληνική βιομηχανία εξελίσσεται. «Έχουμε επίσης το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, κάτι πολύ σημαντικό για τη διαστημική βιομηχανία. Γιατί όταν έχεις ένα εθνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργείς στοχευμένα hardware και software, μπορείς να προχωρήσεις στα επόμενα βήματα και να αναπτύξεις heritage (κληρονομιά) στη διαστημική τεχνολογία. Με το πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0", η κυβέρνηση μάς έδωσε τη γέφυρα για να "πετάξουμε", από το επίπεδο του σχεδιασμού στο επίπεδο των εξαρτημάτων, στο επίπεδο του ντιζάιν ολοκληρωμένων συστημάτων. Οι primes του εξωτερικού αντιλαμβάνονται πως έχουν πλέον στη διάθεσή τους το ιδανικό περιβάλλον. Έτσι έχουμε προσελκύσει στην Ελλάδα εταιρείες του κλάδου, όπως οι Sitael, Thales Alenia Space, OHB και η Amazon Web Services, που επενδύει και στο Διάστημα» τόνισε και πρόσθεσε πως το Return-of- Investment (δείκτης επενδυτικής απόδοσης) για επενδύσεις στο Διάστημα ξεπερνά το οκτώ, κάτι που σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ, που επενδύεται «εκεί πάνω», η οικονομία «εδώ κάτω» λαμβάνει οκτώ.

«Σε όλον τον κόσμο αυτή τη στιγμή συντελείται μια επανάσταση στον τομέα. Το Διάστημα περνά σταδιακά από το επίπεδο των κυβερνήσεων στο επίπεδο των εταιρειών και της εμπορικής αξιοποίησης. Ιδιώτες όπως ο Ίλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος επενδύουν τρελά ποσά στο Διάστημα. Μόνο πέρυσι, ο τζίρος της διαστημικής βιομηχανίας ξεπερνούσε τα 200 δισ. δολ. παγκοσμίως, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς υπερβαίνει το 10% ετησίως» είπε και πρόσθεσε ότι για μια χώρα όπως η Ελλάδα (όπου δραστηριοποιούνται στον κλάδο πάνω από 45, αμιγώς εξαγωγικές εταιρείες, με ετήσιο τζίρο 210 εκατ. ευρώ), «με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, ο χώρος του Διαστήματος διανοίγει εξαιρετικές οικονομικές προοπτικές», υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθεί καινοτομία και θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Η ελληνική διαστημική βιομηχανία, συμπλήρωσε, επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και την πανδημία, αλλά όχι σημαντικά, και γρήγορα κάλυψε το χαμένο έδαφος. «Έχουμε οργανώσει την υποδομή, για να στήσουμε σωστά τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το Διάστημα» σημείωσε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επιχειρηματική θερμοκοιτίδα του ESA στην Ελλάδα, την οποία διαχειρίζεται η Μονάδα Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia», αλλά και στο «si-Cluster», που φέρνει κοντά τον ερευνητικό και βιομηχανικό κόσμο και αναμένεται να περάσει στη δεύτερη φάση ανάπτυξής του πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέσα στον Μάιο.

Ωστόσο, για μια ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει διαστημική τεχνολογία, η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη διαστημική τεχνολογία και την προοπτική της, όπως αναφέρει ο Χρήστος Γιορδαμλής«Η επένδυση σε διαστημική τεχνολογία είναι ένας άλλος κόσμος για τις τράπεζες, που δεν μπορούν να τον καταλάβουν, να τον αξιολογήσουν ή να τον "καλουπώσουν" με οικονομικά κριτήρια του παρελθόντος και ως εκ τούτου ...απλά δεν τον χρηματοδοτούν» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι τεράστιο εμπόδιο για τη βιομηχανία, η οποία μπορεί να προσβλέπει κυρίως σε κεφάλαια από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

«Η ανάπτυξη προϊόντων για το Διάστημα είναι έτσι και αλλιώς κάτι ιδιαίτερα επίπονο και μοναχικό» συμπλήρωσε, λέγοντας πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ειδικευμένοι μηχανισμοί χρηματοδότησης στην Ελλάδα, διαφοροποιημένοι ανά τομείς τεχνολογίας όπως το Διάστημα, ώστε οι ιδέες που χρηματοδοτούνται από την ESA για να δημιουργηθούν εργαστηριακά πρωτότυπα, να μπορούν να εξελίσσονται και να χρηματοδοτούνται ώστε στο σύντομο μέλλον να δούμε διαστημικές κατασκευές με ελληνικά υποσυστήματα και λογισμικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπορούν να ανοίξουν 30.000 θέσεις εργασίας σε τρεις περιφέρειες

Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία θα μπορούσε να στοιχίσει μέχρι και 54 εκατ. ευρώ δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Ισχυρή παρουσία των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως αμερικανικοί κολοσσοί εμπιστεύονται την Ελλάδα για να επενδύσουν και υπογράμμισε την στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την επίτευξη των κοινών στόχων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Emirates: Αναζητεί προσωπικό στην Ελλάδα και οργανώνει Open Day

Η αεροπορική εταιρεία αναζητά άτομα που ενδιαφέρονται για την παροχή απλών, αλλά εξατομικευμένων και ανώτατου επιπέδου, υπηρεσιών φιλοξενίας. Πού θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα τα Open Days και τί πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι.