ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

«Αποκαλυπτήρια» για τις 670 δράσεις εξωστρέφειας της χώρας το 2022

Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Enterprise Greece κ. Σμυρλής τον Μάρτιο, το 33,6% των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας θα είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των εξαγωγών.

Παρουσιάζεται σήμερα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022 (ΕΣΣΕ 2022), που αποτελεί τον οδικό χάρτη των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας. Κατά την παρουσίαση του ΕΣΣΕ 2022, θα απευθύνουν ομιλίες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) Ιωάννης Σμυρλής.

Yπενθυμίζεται ότι ο κ. Σμυρλής, τον Μάρτιο, είχε περιγράψει αναλυτικά το συγκεκριμένο σχέδιο. «Το Σχέδιο του 2022, περιλαμβάνει 670 δράσεις εξωστρέφειας, ενώ το 33,6% των δράσεων είναι προσανατολισμένο στην προώθηση των εξαγωγών. Περαιτέρω, οι δράσεις αφορούν 47 χώρες - στόχους, πολλές εκ των οποίων αποτελούν νέες, αναδυόμενες και δυναμικές αγορές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ινδία» είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι «η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει να δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» επισήμανε ότι «τους τελευταίους μήνες, μόνο, στο χαρτοφυλάκιο της  Enterprise Greece έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση 20 επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 7,915 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και καινοτομίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και του τουρισμού και των κτηματομεσιτικών. Ενώ «δυναμική είναι επίσης η παρουσία της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και των εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων».

Αναφορικά με την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση World Expo 2020 Dubai, από τον περασμένο Οκτώβριο, και τα οφέλη που αποκομίσαμε από αυτήν ο κ. Σμυρλής είπε ότι «μέσω της συμμετοχής της χώρας μας, η Ελλάδα επανατοποθετείται σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και προωθώντας ανερχόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας». Ανέδειξε δε τις εθνικές μας προτεραιότητες σε οκτώ κατηγορίες: (α) τουρισμός/πολιτισμός, (β) αγροδιατροφή, (γ) ενέργεια/περιβάλλον, (δ) ναυτιλία/εφοδιαστική αλυσίδα, (ε) ανθρώπινο δυναμικό, (στ) επιστήμες υγείας, (ζ) τεχνολογία/καινοτομία και (η) βιομηχανία. «Μέχρι στιγμής» όπως τόνισε «έχουν επισκεφθεί το περίπτερό μας περίπου μισό εκατομμύριο άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης στα τέλη Μαρτίου». «Tην έκθεση έχει επισκεφθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μέλη της Κυβέρνησης,  εκπρόσωποι ελληνικών Δήμων και Περιφερειών, καθώς επίσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Και είχε προσθέσει ότι: «Επιπρόσθετα, η χώρα μας θα  διοργανώσει εκδήλωση εντός της Expo για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις 22 Μαρτίου, ενώ προγραμματίζονται -μεταξύ άλλων- εκδηλώσεις των Υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και Περιφερειών».

Τέλος, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Σμυρλής είχε αναφέρει ότι, ήδη από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, όπως προέκυψε από στοιχεία των Ελλήνων εξαγωγέων, το ελληνικό ενδιαφέρον είχε προσανατολιστεί σε διαφορετικές αγορές. Ήδη από το 2021, είπε, «ο όγκος των εξαγωγών κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών για το 2021, με τη Ρωσία να λαμβάνει την 41η θέση με μερίδιο 0,52% και την Ουκρανία να βρίσκεται στην 30η θέση με μερίδιο 0,85%». Τόνισε όμως ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εξετάσει δυνατότητες στήριξης προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον από Σ. Αραβία για επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογία

Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σμυρλής σημείωσε πως στο κλάδο της ενέργειας υπάρχει συνεργασία όσον αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες και τη μεταφορά ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Ανάπτυξη με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

«Το Σχέδιο είναι εθνικό» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η εξωστρέφεια αφορά όλους και τα θετικά αποτελέσματα της άσκησής της αποτυπώνονται στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 413 εκατ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης τόνισε πως την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, των ΑΠΕ, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αεροπορική σύνδεση με Ρωσία στο επίκεντρο συνάντησης Δένδια - Παπαδόπουλου

Ο υφυπουργός Μεταφορών, πρότεινε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα και το ζήτημα των πτήσεων τσάρτερ, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής διασποράς στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στον Άλμπερτ Μπουλά επισήμανε πως είχε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Pfizer για την δημιουργία hub στη Θεσσαλονίκη. Οι ελπίδες για να αντιστραφεί το ελληνικό brain drain.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες οικονομικής διπλωματίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα οφέλη της τεχνικής βοήθειας που θα λάβει η χώρα μας από τον ολλανδικό οργανισμό RVO. Η σημερινή εκδήλωση, όπως επεσήμανε, σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της συνεργασίας.