ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:48 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ποια εξοχικά «μαγνητίζουν» στην Ελλάδα τους επενδυτές από το εξωτερικό

Τι δείχνει η αναλυτική χαρτογράφηση σε περισσότερες από 50 περιοχές της χώρας. Τιμές για κάθε πορτοφόλι που ξεπερνούν ακόμη και τα 10.000 ευρώ/τ.μ. στη Σαντορίνη. Έντονο ενδιαφέρον από Αμερικανούς, κυρίως ομογενείς.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται σε τουριστικές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας από αγοραστές του εξωτερικού που αναζητούν τόσο εξοχικές κατοικίες για τους ίδιους, όσο και για επιχειρηματική αξιοποίηση. Έντονο είναι το ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές, κυρίως ομογενείς, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ε- Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, υψηλές αποδόσεις συνεχίζει να παρουσιάζει η Μύκονος.ενώ διατηρεί υψηλές τιμές το Πόρτο Χέλι που συγκεντρώνει αγοραστικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές το κόστος επένδυσης για αγορά εξοχικού 85 τμ - 100τμ δεν ξεπερνά τα 120.000 € -150.000 €. Οι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι Έλληνες σε χιλιομετρική ακτίνα έως 2-2,5 ωρών από τη μόνιμη κατοικίας τους, με στόχο τη δυνατότητα να επισκέπτονται την παραθεριστική κατοικία, αργίες, τριήμερα καθώς και τους καλοκαιρινούς μήνες το εξοχικό τους και παράλληλα λόγω της αυξημένης κινητικότητας που καταγράφεται τα τελευταία δύο έτη σε ηπειρωτικούς προορισμούς πλησίον της θάλασσας, να το εκμεταλλευτούν και μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι Βαλκάνιοι επενδυτές επιλέγουν ακίνητα σε χωριά ή σε συγκροτήματα παραθεριστικά που να μην ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. Οι περιοχές που κυρίως επιλέγουν είναι η Κασσάνδρα και η Σιθωνία, περιοχές όπου πλέον δεν υπάρχουν φθηνά διαμερίσματα μετά την εισβολή μαζικής αγοράς. Απούλητα στην αγορά είναι τα ακριβότερα ακίνητα και, ειδικότερα, μεζονέτες και μονοκατοικίες. Οι Σέρβοι επιλέγουν το Πευκοχώρι και οι Σκοπιανοί την Καλλικράτεια. Οι Βούλγαροι επιλέγουν κυρίως περιοχές όπως Χανιώτη, Σίβηρη, Νικήτη. Ελάχιστοι Δυτικοευρωπαίοι ζητούν να αγοράσουν στη περιοχή, ενώ μεγαλύτερα και ακριβότερα ακίνητα δεν προσελκύουν ούτε 5% του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Η κίνηση στις Κυκλάδες

 • Μύκονος: Το Νησί των Ανέμων εκτός από τους ομογενείς από ΗΠΑ και Αυστραλία αλλά και τους παραδοσιακούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή επιλέγουν τα τελευταία χρόνια πλούσιοι Τούρκοι που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας.Οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν κυρίως βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι. Αρκετά ξένα funds αγοράζουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως για να τα αξιοποιούσουν τουριστικά. Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται κυρίως μεταξύ 5.500 και 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, αν και μπορούν να βρεθούν και ευκαιρίες με χαμηλότερες τιμές. Αυτός, όμως, είναι ο μέσος όρος. Η τιμή για μια νεόδμητη βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει την αγορά ακινήτων της Μυκόνου στην πρώτη θέση της εξοχικής κατοικίας προσφέροντας πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξης του 8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές.
 • Νάξος: Τη Νάξο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική τα τελευταία χρόνια, ενώ οι κυριότεροι αγοραστές από το εξωτερικό είναι Γερμανοί, Αμερικανοί και Καναδοί. Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν 2.500 – 3.000 ευρώ / τμ. 
 • Πάρος: Η αγορά ακινήτων της Πάρου έχει ανακάμψει τα τελευταία 3-4 χρόνια λόγω του νέου αεροδρομίου. Επενδύουν σε ακίνητα κυρίως Έλληνες, Ιταλοί και Γάλλοι. Όσον αφορά τις τιμές, 4 στρέμματα σε μέτρια τοποθεσία χωρίς πανοραμική θέα κοστίζει 80.000-120.000 .Σε περιοχές όπως η Νάουσα και η Παροικιά, οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν τις 500.000-1.000.000 ευρώ.
 • Σαντορίνη: Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα. Η ζήτηση από την Ασία ήταν εκρηκτική με την Σαντορίνη να αποτελεί τη πρώτη επιλογή των Κινέζων που τα τελευταία χρόνια έρχονταν για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα απλά για διακοπές. Ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον να αγοράσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους. Όσον αφορά τις τιμές των σπιτιών, ένα σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.500-4.000 ευρώ / τμ, αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000 – 6.000 ευρώ/τμ. Ενώ ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ / τμ.
 • Σύρος: Τη Σύρο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχουν καταγωγή από το νησί καθώς και Ισραηλινοί και Κινέζοι.  
 • Ίος: Το 70% των αγοραστών στο νησί της Ιου είναι ομογενείς και κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι, ενώ ομογενείς, π.χ. από την Αυστραλία, έχουν αγοράσει μαγαζιά και ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια. 
 • Τήνος: Την Τήνο επιλέγουν κυρίως Ιταλοί και Γάλοι. Τα παραδοσιακά σπίτια σε χωριά με θέα κοστίζουν απο 80.000-150.000 ευρώ αλλά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος ανακαίνισης. Πολλοί επιλέγουν παραδοσιακά σπίτια στην ενδοχώρα αλλά το κόστος ανακαίνισης - αναστήλωσης μπορεί να φτάσει και τις 100.000 ευρώ.
 • Αμοργός: Την Αμοργό επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία και αλλοδαποί από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία αποτελώντας τους κυριότερους αγοραστές ακινήτων στο νησί.Τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεκινήσει να δείχνουν ενδιαφέρον Σουηδοί, Δανοί και Τούρκοι. Το κόστος αγοράς κατοικίας 110 τμ σε οικισμό με κήπο κοστίζει 300.000 ευρώ. 
 • Μήλος:Την Μήλο επιλέγουν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία είναι αγοραστές ακινήτων στο μοναδικό αυτό ηφαιστειογενές νησί, μαζί με τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ελβετούς που είναι οι κυριότεροι αγοραστές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Δωδεκάνησα

 • Κως - Κάλυμνος: Ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου της Κω που ενισχύει τον τουρισμό και εξυπηρετεί γειτονικά νησιά όπως η Κάλυμνος και η Νίσυρος. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα με νέα ξενοδοχεία να χτίζονται και υφιστάμενα να επεκτείνονται. Οι αγοραστές προέρχονται απο διάφορες χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και την Εσθονία.
 • Nίσυρος: Έντονη παρουσία στη Νίσηρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ.
 • Αστυπάλαια: Στην Αστυπάλαια υπάρχει εντονότερη παρουσία Ιταλών και Γάλλων, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες με την Κω.
 • Ρόδος: Στη Ρόδο επενδύουν Αμερικάνοι, Ρώσοι, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί Βέλγοι και Τούρκοι, κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια που επενδύουν κυρίως σε μικρά ξενοδοχεία και μικρές επιχειρήσεις. 
 • Κάρπαθος: Την Κάρπαθο επιλέγουν αρκετοί Ιταλοί, Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί επισκέπτονται το νησί όπου χτίζονται βίλες από Ιταλούς ενώ ομογενείς ενδιαφέρονται για τουριστικά ακίνητα.
 • Πάτμος: Την Πάτμο επιλέγουν Έλληνες, Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και Βέλγοι καθώς και αρκετοί ομογενείς απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και λίγα ακίνητα με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι υψηλές. Παλιό σπίτι 120 τμ. πωλείται περίπου 600.000 ευρώ ενώ μεγάλα αρχοντικά των 300 τμ. πωλούνται πάνω απο 2.000.000 ευρώ. Το κόστος κατασκευής κυμαίνεται μεταξύ 2.500 έως 3.000 ευρώ/τμ.. Εκτός της χώρας, τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου με θέα τη θάλασσα πωλούνται από 50.000 - 60.000 ευρώ.

Τα Ιόνια Νησιά

Το 80% των αγοραστών είναι ξένοι όπως Βρετανοί, Γερμανοί και αρκετοί Ρώσοι πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Οι τιμές έχουν αρχίσει να καταγράφουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζουν τα επίπεδα προ κρίσης.

 • Κέρκυρα: Πολλοί ομογενείς, όπως από τις ΗΠΑ, αναζητούν πανσιόν με στόχο την ανακαίνιση και την ενοικίαση με τον χρόνο. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Κέρκυρα.
 • Κεφαλονιά: Στη Κεφαλονιά, οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές είναι κατά 80% Βρετανοί και ακολουθούν οι Ιταλοί ενώ πρόσφατα εμφανίσθηκαν αγοραστές από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία .
 • Ζάκυνθος: Στη Ζάκυνθο, αγοραστές είναι ‘Άγγλοι, Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ισραηλίτες και ‘Άραβες. Ομογενείς από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αγοράζουν επίσης. 
 • Λευκάδα: Στη Λευκάδα, αγοραστές είναι ‘Έλληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι καθώς και Κινέζοι, Αυστραλοί και Αμερικανοί. Τα παραθαλάσσια ακίνητα έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση ενώ η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Άκτιο βοήθησε σημαντικά την αγορά. Φθηνότερα οικόπεδα εντός οικισμού μπορεί κάποιος να βρει περιμετρικά των Βόρειων χωριών αλλά συνήθως έχουν μεγάλες κλίσεις και δεν έχουν δίκτυα. Νεόδμητα αστικά ακίνητα στην Λευκάδα πωλούνται από 2.000 ευρώ/τμ. ενώ 10ετίας-15ετίας από 1.500 ευρώ / τμ.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

 • Χίος: Τη Χίο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν πέτρινα σπίτια που πωλούνται προς 40.000-50.000 ευρώ έκαστο με το κόστος της ριζικής ανακαίνισης να άγγιζε τα 400-600 ευρώ / τμ πριν τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφηκαν στα οικοδομικά υλικά.
 • Λέσβος: Τη Λέσβο ομογενείς απο τις ΗΠΑ, την Αυστραλία έρχονται στο νησί και ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων. Οι τιμές για τα αρχοντικά στην πόλη κυμαίνονται από 450.000 έως 800.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα σπίτια από 1.200 έως 1.600 ευρώ / τμ. έναντι ενώ τα παλιά σπίτια προς 800 -1.000 ευρώ / τμ.
 • Σάμος: Στη Σάμο ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται αρκετοί Βορειοευρωπαίοι, Γάλλοι, Ιταλοί,  Αυστραλοί, Νοτιοαφρικάνοι, Κινέζοι και  Άραβες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ζήτηση από μεγάλους τουριστικούς ομίλους για την αγορά εκτάσεων στο νησί για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. εκτάσεις 30-50 στρέμματα. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Γάλλοι και Ιταλοί έχουν αγοράσει ακίνητα για να τα εκμεταλλευθούν μ’ αυτό τον τρόπο.
 • Ικαρία: Την Ικαρία επιλέγουν Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί. Η Ικαρία είναι μια απο τις 5 μπλε ζώνες του κόσμου, εκεί δηλαδή που η μέση διάρκεια ζωής είναι 10 χρόνια πάνω απο το κανονικό, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση απο όλο τον κόσμο.

Τα νησιά των Σποράδων

 • Αλόννησος: Στην Αλόννησο, οι αγοραστές είναι υψηλού επιπέδου. Γερμανοί, Ιταλοί, Βρετανοί τα τελευταία χρόνια χτίζουν σπίτια που αξίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ. Παλιά σπίτια 70 - 80 τμ.στη Χώρα πάνω σε λόφο που βλέπει τα πάντα η ζητούμενη τιμή πώλησης ξεκινά από 100.000-150.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν πολλά ελεύθερα παραθαλάσσια οικόπεδα προς πώληση.
 • Σκιάθος: Βρετανοί, Γερμανοί, Σκανδιναβοί και Νοτιοαφρικάνοι είναι οι κυριότεροι ξένοι αγοραστές στο νησί της Σκιάθου. Η επέκταση του αεροδρομίου έχει ενισχύσει τον τουρισμό. Ένα απλό εξοχικό σπίτι πωλείται μεταξύ 120.000- 180.000 ευρώ έκαστο. Όσοι χτίζουν συγκροτήματα ή βίλες καταλήγουν συνήθως να τα νοικιάζουν. Παραδοσιακά παλιά πέτρινα σπίτια που χρήζουν επισκευών πωλούνται απο 75.000-100.000 ευρώ
 • Σκόπελος: Άγγλοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Πολωνοί και τελευταία Νοτιοαφρικανοί είναι οι βασικοί αγοραστές στην κτηματαγορά της Σκοπέλου.
 • Κρήτη:Την Κρήτη επιλέγουν Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί ,Φιλανδοί, Βρετανοί, Πολωνοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Ουκρανοί και Ρώσοι πριν τα σημερινά δεδομένα, επενδύουν κυρίως σε Χανιά και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Ενώ δεν είναι λίγοι οι ομογενείς Αυστραλοί και Αμερικανοί.

Η Περιφέρεια Ηπείρου

 • Ιωάννινα: Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό κυρίως από Γερμανούς, Σουηδούς και Ισραηλινούς καθώς και από ομογενείς από τις ΗΠΑ. Όσον αφορά τα οικόπεδα, 1 στρέμμα οικοδομήσιμο πωλείται προς 80 .000 ευρώ έναντι 200.000 ευρώ πριν από την οικονομική κρίση. Από την άλλη πλευρά, 4 στρέμματα εκτός σχεδίου πωλούνται προς 60.000 -70.000 ευρώ και σε περιοχές εκτός Ιωαννίνων 20.000 ευρώ.
 • Άρτα: Ομογενείς από τον Καναδά, την Γερμανία και την Αγγλία αγοράζουν ακίνητα και αγροτεμάχια στην περιφερειακή ενότητα της Άρτας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν πέτρινες παλιές κατοικίες 70-80 τ.μ. με 300 τ.μ. οικόπεδο σε χωριά στα Τζουμέρκα πωλούνται προς 30.000 – 40.000 ευρώ.
 • Θεσπρωτία: Τη Θεσπρωτία επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Ρωσία και Άραβες για αγορά ακινήτων. Επιλέγουν διαμερίσματα στην Ηγουμενίτσα και τουριστικά ακίνητα σε περιοχές όπως Σύβοτα και Πέρδικα  κυρίως επενδυτές από την Γερμανία και τις ΗΠΑ.
 • Ηγουμενίτσα: Οι κατοικίες 10 - 15 ετών στην Ηγουμενίτσα πωλούνται προς 1.000 ευρώ / τμ και οι τουριστικές κατοικίες σε δημοφιλείς προορισμούς πωλούνται από 1.500-2.000 ευρώ / τμ . Ενώ το κόστος για αγορά παλαιών πέτρινων κατοικιών από 20.000 -30.000 ευρώ.
 • Πρέβεζα: Τη Πρέβεζα φαίνεται να επιλέγουν οι Κινέζοι με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση, οι κατοικίες 10ετίας στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας πωλούνται προς 1.000-1.500 ευρώ/ τμ. Γάλλοι και Άγγλοι επιλέγουν για αγορά εξοχικού την Πάργα όπου οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή αλλά πολύ οικονομικότερες σε σχέση με 10 χρόνια πριν, τα παραθαλάσσια οικόπεδα 600-700 τ.μ. πωλούνται από 80.000 έως 135.000 ευρώ, ενώ το αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων από την θάλασσα πωλείται προς 50.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 • Δελφοί: Ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων σε περιοχές της περιφέρειας Στερεάς τα τελευταία δυο χρόνια. Οι τιμές στους Δελφούς κυμαίνονται μεταξύ 1.100-1.200 ευρώ / τ.μ. 
 • Αράχωβα: Λίγο πιο ακριβά είναι τα ακίνητα στην Αράχωβα αφού οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 1.200 και 1.500 ευρώ / τ.μ. Όσον αφορά το τίμημα για οικόπεδα εκτός οικισμού στην Αράχοβα ξεκινούν από 50.000 ευρώ. και ανεβαίνουν στις 100.000 ευρώ το στρέμμα.
 • Γαλαξίδι: Στο Γαλαξίδι, κάποιος μπορεί να βρει σπίτι με θέα στη θάλασσα από 1.000 μέχρι 1.200 ευρώ / τμ. και από 700 ευρώ για σπίτι χωρίς θέα. Το τίμημα ανά στρέμμα ξεκινά από τις 4.000 ευρώ και φθάνει τις 15.000 ευρώ.
 • Άμφισσα – Λειβαδιά: Πολύ φθηνότερες είναι οι τιμές στην Άμφισσα και στη Λειβαδιά καθώς υπάρχουν σπίτια άνω των 15 - 20 ετών που πωλούνται προς 700-800 ευρώ/ τμ. .
 • Ευρυτανία: Ομογενείς, όπως συνταξιούχοι από την Αυστραλία, έχουν επιστρέψει στην Ευρυτανία, αγοράζοντας σπίτια ή ανακαινίζοντας παλιά πέτρινα. Διαμέρισμα 100 τμ. με παρκινγκ κοστίζει από 85.000 - 95.000 έως 195.000 ευρώ. Η αγορά οικοπέδου 300 τμ στο Καρπενήσι κοστίζει από 25.000-35.000 ευρώ και ανεβαίνει στις 80.000-90.000 ευρώ ενώ στην επαρχία ξεκινά απο 20.000-25.000 και φθάνει τις 70.000-75.000 ευρώ. Σε οικόπεδα έχουν επενδύσει κυρίως Άραβες και Αμερικανοί.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου

 • Λουτράκι: Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία αγοράζουν μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια και ξενοδοχεία για ανακαίνιση και ενοικίαση για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον υπάρχει για το Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι. Στο Βραχάτι το κόστος για αγορά γκαρσονιέρας 35 τ.μ. είναι 30.000-35.000 ευρώ .
 • Λακωνία: Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά αγοράζουν ακίνητα στη Λακωνία τα τελευταία 7 χρόνια, επενδύοντας σε γη, παλιά ξενοδοχεία και τον πρωτογενή τομέα, π.χ. ελαιοτριβεία.
 • Μάνη – Ελαφόνησος: Έντονη παρουσία έχουν Γερμανοί και Ιταλοί στη Μάνη και πολλοί Ιταλοί στην Ελαφόνησο. Την Μονεμβασιά επιλέγουν Ελβετοί, Βέλγοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι. Η κατοικία 2 Υ/Δ 100 τμ εντός του κάστρου κοστίζει 2.500 – 3.000 ευρώ / τμ. Οι περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν αγροτεμάχια ορεινά εκτός κάστρου σε τιμές από 1.000 – 2.000 ευρώ / στρέμμα ή εγκαταλειμμένα παλαιά ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα 78 σπίτια αλλοδαπών στη περιοχή, τα 55 έχουν εγγραφεί σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.   
 • Αρκαδία: Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά με καταγωγή από την Αρκαδία επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στη Δημητσάνα και το Λεβίδι καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού. Το κόστος αγοράς 4 στρεμμάτων σε απόσταση 500 - 800 μέτρα από την θάλασσα κοστίζει 15.000 ευρώ ενώ οικόπεδο εντός οικισμού με πανοραμική θέα κοστίζει 35.000-40.000 ευρώ.
 • Αργολίδα: Στην Αργολίδα, οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από την Δυτ. Ευρώπη-Γερμανία, Γαλλία - ενώ έντονη είναι η παρουσία των Ολλανδών στην Επίδαυρο όπου αγοράζουν εκτάσεις και σπίτια σε ελαιώνες. Κατοικία 150 τμ. με3 Υ/Δ σε 4 στρέμματα ελαιώνα χωρίς θέα πωλείται από 150.000 έως 200.000 ευρώ. Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται και στο Ναύπλιο όπου οι τιμές των νεόδμητων (έως 10ετίας) ανέρχονται στα 1.500 ευρώ/ τ.μ, ενώ οι τιμές στην παλιά πόλη με θέα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ / τμ  και ανεβαίνουν. Εκτός θέας και ανάλογα με την κατάσταση του ακινήτου κυμαίνονται μεταξύ 1.850 - 1.950 ευρώ / τμ.
 • Πόρτο Χέλι: Πολύ υψηλές είναι οι τιμές στο Πόρτο Χέλι όπου υπάρχουν αγοραστές από όλο τον κόσμο. Βίλες με 4-5 υπνοδωμάτια τιμώνται μεταξύ 700.000 - 1 εκατ. ευρώ.
 • Μεσσηνία: Στη Μεσσηνία λόγω του Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται με ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά να είναι ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Υπάρχει ζήτηση, κυρίως από την Σουηδία, την Ολλανδία και την Φινλανδία, με το τίμημα να κυμαίνεται μεταξύ 250.000 – 300.000  ευρώ για 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα. Όμως, 4 στρέμματα με ελιές σε απόσταση 3-4 χιλ. από την θάλασσα με θέα κυμαίνονται μεταξύ 30.000- 50.000 ευρώ. Στην Καλαμάτα, διαμέρισμα με φάτσα στην παραλία πωλείται προς 200.000 ευρώ, ενώ τα νεόδμητα πωλούνται μεταξύ 1.800 και 2.000 ευρώ / τμ  και τα σπίτια 20ετίας πωλούνται από 900 μέχρι 1.100 ευρώ/τμ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 • Ν. Ηλείας: Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Ν. Ηλείας και κυρίως στις περιοχές Κουρούτα και Κυλλήνη, οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως Ιταλοί, Γερμανοί και Γάλλοι που επιλέγουν είτε κατοικίες πλησίον ή/ και με θέα τη θάλασσα αλλά και αγροτεμάχια με ελαιόδεντρα που μπορούν να κτίσουν μια κατοικία έως 80-100 τμ. Λόγω των υποδομών τόσο στο αεροδρόμιο του Ακτίου με αυξανόμενες αφίξεις κάθε χρόνο όσο και των νέων οδικών αξόνων που συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Αθήνα και την Ήπειρο, στο στόχαστρο των επενδυτών για αγορά ακινήτων βρίσκονται η Ναύπακτος, η Πάλαιρος και ο Μύτικας .
 • Ναύπακτος: Τη Ναύπακτο και το Μύτικα επιλέγουν κυρίως ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία αλλά και Γερμανοί. Την Πάλαιρο έχουν επιλέξει κυρίως Ολλανδοί που μένουν μόνιμα και πλέον έχουν δημιουργήσει και τη δική τους κοινότητα στη περιοχή. Αναζητούν κατοικίες κυρίως Ιταλοί, Γερμανοί και Γάλλοι με διαθέσιμα κεφάλαια από 120.000 έως 180.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρώην Βασιλικά Κτήματα, Τατόι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Η αξιοποίηση του εργοστασίου της Πυρκάλ, η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι φέρνουν μεγάλες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις υλικών και νέες συνήθειες οι μεγάλες προκλήσεις της αγορά ακινήτων

Η δυσλειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, η ενεργειακή κρίση και οι αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία στο επιχειρείν και τις προτιμήσεις των πολιτών επανακαθορίζουν την επόμενη ημέρα της αγοράς.
Ακίνητα, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεφεύγουν από τη ζώνη... υποτίμησης οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα

Ως το 41% είχε φτάσει η υποτίμηση των ελληνικών κατοικιών στα χρόνια της κρίσης και πλέον το ποσοστό μειώθηκε χαμηλότερα από 25%. Βελτιώνονται τα ποιοτικά στοιχεία της αγοράς, ζήτηση για μεγαλύτερα ακίνητα.