ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς κατάφερε η Αθήνα να αναδειχθεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Το 2022 πολλοί αερομεταφορείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν επενδύσει στην Αθήνα ως προορισμό με τις πτήσεις να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Έχουν εκτοξευτεί τα έσοδα από τους Αμερικανούς τουρίστες.

Η Αθήνα μετά την πανδημία επανασυστήθηκε ως ένας κορυφαίος, βιώσιμος και ασφαλής τουριστικός προορισμός στη νέα εποχή και καρπώνεται τα οφέλη της καλής της φήμης στη διαχείριση του Covid-19, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων Βαγγέλης Βλάχος που επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η Αθήνα μπορεί να φτάσει την επισκεψιμότητα του 2019.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βλάχος αναφέρει πως «η διάθεση τόσο των επισκεπτών, όσο και των Αθηναίων είναι να συναντηθούμε ξανά και να ζήσουμε τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η πόλη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το διάστημα που η πόλη δεν υποδέχονταν σημαντικές τουριστικές ροές λόγω της πανδημίας, η ΕΑΤΑ δρομολογούσε δράσεις που θα λειτουργούσαν τόσο προς όφελος της επισκεψιμότητας. Στο σημείο αυτό ο κ. Βλάχος σημειώνει ότι πλέον οι πόλεις έχουν γίνει κοινός τόπος κατοίκων, εργαζομένων, ψηφιακών νομάδων και επισκεπτών. «Δεν ακολουθούμε πια τον παραδοσιακό διαχωρισμό κατοίκων και επισκεπτών. Πιστεύουμε πως βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δημιουργούμε έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό».

Η Αθήνα, που και φέτος είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις σημαντικές ελεύσεις Αμερικανών, κάτι που έχει επισημάνει και ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος επισημαίνει ότι πριν την πανδημία οι ΗΠΑ ήταν η ισχυρότερη τουριστική αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, καταγράφηκαν 694.362 αφίξεις από τις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά, ακολούθησαν κατά σειρά, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Πέρυσι, παρά τους περιορισμούς για την εξάπλωση της Covid-19, από το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς μέσα στο τρίμηνο, οι αφίξεις ανέβασαν τόσο γρήγορα ρυθμούς που οι Αμερικανοί τερμάτισαν δεύτεροι στην κούρσα για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», κοντά στις 300.000 αφίξεις, όταν οι Γερμανοί προσέγγισαν τις 340.000, πληροφορεί ο κ. Βλάχος. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τουρίστες προερχόμενους από τις ΗΠΑ το 2021 εκτοξεύθηκαν στα 607 εκατ. ευρώ. (οι Αμερικανοί έχουν διπλασιάσει τον μέσο όρο κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ταξίδι περί τα 1.500 δολάρια, χωρίς αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή), σημειώνει.

Είναι, δε, πολύ σημαντικό το γεγονός πως τη φετινή χρονιά πολλοί αερομεταφορείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά επένδυσαν στην Αθήνα ως προορισμό. Πάντα σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά (στις 8 Μαρτίου) αφίχθη η πρώτη απευθείας πτήση της DELTA από τις ΗΠΑ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η DELTA προσφέρει, περισσότερες πτήσεις από ποτέ μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ. Ανάμεσά τους και μια καινούργια προς Βοστώνη, 11 προς Νέα Υόρκη και μία καθημερινά προς Ατλάντα. Παρομοίως, η American Airlines πρόσθεσε περισσότερες ταξιδιωτικές επιλογές μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ με πτήσεις από το Σικάγο και τη Φιλαδέλφεια, αυξάνοντας τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Αθήνα κατά 47% σε σύγκριση με το 2021. Τέλος, η Air Canada ξανάρχισε φέτος τις απευθείας πτήσεις από την πόλη μας για Μοντρεάλ και Τορόντο νωρίτερα από πότε.

Η εξωστρέφεια της Αθήνας το προηγούμενο διάστημα περιελάμβανε και δράσεις προβολής της σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια η ΕΑΤΑ συμμετείχε σε 26 διεθνείς εκθέσεις και προγραμματίζει την παρουσία της πόλης σε 12 ακόμα μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχος η ΕΑΤΑ έχει συμμετάσχει και διοργανώσει περισσότερα από 50 διεθνή σεμινάρια και συνέδρια, ενώ έχει φιλοξενήσει πάνω από 60 εκπροσώπους - διοργανωτές συνεδρίων, δημοσιογράφους και εκπροσώπους του τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος του συνεδριακού τουρισμού που έχει πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας, ο κ. Βλάχος αναφέρει ότι η μεθοδική δουλειά και η αγαστή συνεργασία του δήμου με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δείχνουν πως η ανοδική πορεία της πόλης διακόπηκε μόνο παροδικά κάτι, που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη κατάταξη της Αθήνας για το 2022 ως ο κορυφαίος προορισμός για συνέδρια και συναντήσεις στην Ευρώπη και ως ο πέμπτος παγκοσμίως σε σχετική έρευνα της American Express Meetings & Events.

Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες μέρες η Αθήνα αναδείχθηκε ο κορυφαίος ευρωπαϊκός συνεδριακός προορισμός από τα Business Destinations Travel Awards, όπως αναφέρει ο κ. Βλάχος, ο οποίος εκλέχτηκε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Destination Cities Alliance. Όπως εξηγεί πρόκειται για ένα σημαντικό δίκτυο πόλεων για Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού αλλά και Γραφεία Συνεδρίων σε όλη την Ευρώπη. «Η θέση αυτή ενισχύει τον ρόλο της πόλης στη διαμόρφωση νέων πολιτικών αλλά μας δίνει και την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών», αναφέρει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Θα αυξηθούν οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ όλο το χρόνο

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού στόχος πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η Delta θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Προσπάθεια αύξησης των απευθείας πτήσεων με ΗΠΑ μέσα στο 2022

Tο οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί συνεχώς προς τα πάνω τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό τόνισε ο Υπουργός παρά την ενεργειακή και οικονομική κρίση και το γεγονός ότι είναι κλειστή λόγω πανδημίας η τεράστια αγορά της Κίνας.
europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Αμερικανοί τουρίστες «ψηφίζουν» την Κεντρική Μακεδονία

Σε δηλώσεις η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Όλγα-Χριστίνα Γούλα τόνισε ότι οι Αμερικανοί τουρίστες όταν ταξιδεύουν προτιμούν να συνδυάζουν πολλούς προορισμούς και ποικίλες δραστηριότητες και αυτό είναι και το πλεονέκτημα που διαθέτει η Κεντρική Μακεδονία.