ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kikilias
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Β. Κικίλιας: Θα αυξηθούν οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ όλο το χρόνο

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού στόχος πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών. Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η Delta θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις.

Στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης που αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, επιστέγασμα της οποίας ήταν -όπως είπε- η καθιέρωση εννέα απευθείας πτήσεων την ημέρα με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αμερικής, ένας αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε 63 πτήσεις την εβδομάδα, στάθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Στο οικονομικό-αναπτυξιακό φόρουμ "Travel Leaders" που διοργανώθηκε στο Λαγονήσι, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων tour operators από όλο τον κόσμο, όπου οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της Αμερικής, αναφέρθηκαν στα θετικά μηνύματα για τον τουρισμού στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «ποτέ δεν είχαμε 500.000 ταξιδιώτες απευθείας από την Αμερική στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» -ερχόμενοι από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Ουάσιγκτον και Φιλαδέλφεια και με τις τρεις αμερικανικές εταιρείες- με την πρώτη μάλιστα πτήση να έχει ξεκινήσει, ήδη από τις 7 Μαρτίου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά. Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Ούτε αποτελούν απλώς στοιχεία και αριθμούς. Είναι η μεγάλη προστιθέμενη αξία του τουριστικού μας προϊόντος -αποτέλεσμα συλλογικής, σκληρής και μεθοδικής δουλειάς- που μεταφράζεται σε έσοδα για την ελληνική οικονομία και τη μέση ελληνική οικογένεια».

Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας η προσπάθεια του υπουργείου Τουρισμού δεν σταματάει εδώ, καθώς στόχος πλέον είναι η αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και η επέκταση του πτητικού τους προγράμματος πέραν των καλοκαιρινών μηνών. «Βασική μας προτεραιότητα, ήδη από τις αρχές της φετινής πολύ επιτυχημένης καλοκαιρινής σεζόν είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Μόνο τον Ιούνιο, οι αφίξεις επισκεπτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν 50% πάνω σε σχέση με το 2019. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς, καθώς πληροφορούμαι ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη επεκτείνει τα δρομολόγια τους και για τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο υπουργός Τουρισμού είχε κατ' ιδίαν επαφές με τους εκπροσώπους των τριών αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών (American Airlines, Delta Airlines και United Airlines), οι οποίοι σημείωσαν ότι, τη φετινή χρονιά, η Ελλάδα -και δη η Αθήνα- αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο επιτυχημένους διεθνείς προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούνται. Για αυτόν τον λόγο, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών στον υπουργό Τουρισμού, έχουν ήδη θέσει επί τάπητος την επέκταση της λειτουργίας τους στη χώρα μας και για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ η Delta, η οποία φέτος άνοιξε για πρώτη φορά με απευθείας πτήση το δρομολόγιο Αθήνα-Βοστώνη έπειτα από 25 χρόνια, έχει ήδη προγραμματίσει πτήσεις για την Ελλάδα έως και τις 10 Ιανουαρίου 2023, στη γραμμή Νέα Υόρκη-Αθήνα, καλύπτοντας έτσι και τις χριστουγεννιάτικες-πρωτοχρονιάτικες διακοπές. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ενώ βάσει του αρχικού προγραμματισμού της εταιρείας τα απευθείας δρομολόγια Νέα Υόρκη-Αθήνα θα εκτείνονταν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, πλέον η Delta ουσιαστικά μετατρέπει τη δραστηριοποίησή της στη χώρα μας σε δεκάμηνη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε την πρόταση για άνοιγμα νέας αεροπορικής απευθείας σύνδεσης από τις ΗΠΑ -εκτός της Αθήνας- και προς τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», το οποίο -όπως ανέφερε- μπορεί να γίνει κόμβος για όλα τα Βαλκάνια. «Η πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Το ίδιο και το λιμάνι της πόλης, το οποίο πλέον συνδέεται με το αεροδρόμιο για τη μεταφορά των αποσκευών των ταξιδιωτών και το check-in. Μόνο τυχαίο, εξάλλου, δεν είναι το γεγονός ότι οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη έχουν δεκαπλασιαστεί, σε σχέση με το 2019, με την τάση να είναι αυξητική και για το 2023. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι και οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο στην πόλη είναι συνεχείς», επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού.

Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της Αμερικής για αύξηση των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA) για την περιοχή της Ελλάδας, αναφορικά με τη μεγάλη ώθηση στο τουριστικό ρεύμα από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα που έδωσε η συμφωνία -που πέτυχε το υπουργείο Τουρισμού- για τις εννέα απευθείας πτήσεις προς τη χώρα μας, την τρέχουσα σεζόν.

Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στοιχεία, πρόκειται για πλήθος επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, με τη μέση δαπάνη κάθε Αμερικανού ταξιδιώτη να αγγίζει τις 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα (από τα οποία το 25% πηγαίνει στη διαμονή και το 15% στην διατροφή).

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως «στοχεύσαμε, από την αρχή, στην τουριστική αγορά της Αμερικής, καθώς τα μεγέθη της Τράπεζας της Ελλάδος προσδίδουν στον Αμερικανό τουρίστα το προφίλ του high spender ταξιδιώτη. Τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν. Και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στο ρεκόρ-αφίξεων από τις ΗΠΑ φέτος, αλλά πρωτίστως στο ταμείο των επαγγελματιών του κλάδου. Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για όλη την Ευρώπη, αυτό μας κάνει διπλά χαρούμενους, καθώς τα υπερκέρδη από τον τουρισμό μάς δίνουν τη δυνατότητα αφενός να ενισχύουμε την ελληνική οικονομία και αφετέρου να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας. Γιατί, αυτό ακριβώς είναι το τουριστικό μας προϊόν. Στηρίζει όλους όσοι εργάζονται στα τουριστικά επαγγέλματα, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στο εμπόριο, στην εστίαση, στον πρωτογενή τομέα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Προσπάθεια αύξησης των απευθείας πτήσεων με ΗΠΑ μέσα στο 2022

Tο οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί συνεχώς προς τα πάνω τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό τόνισε ο Υπουργός παρά την ενεργειακή και οικονομική κρίση και το γεγονός ότι είναι κλειστή λόγω πανδημίας η τεράστια αγορά της Κίνας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς κατάφερε η Αθήνα να αναδειχθεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Το 2022 πολλοί αερομεταφορείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν επενδύσει στην Αθήνα ως προορισμό με τις πτήσεις να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Έχουν εκτοξευτεί τα έσοδα από τους Αμερικανούς τουρίστες.
kikilias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κικίλιας: Σημαντική η σκανδιναβική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, οι tour operators ενημέρωσαν ότι οι πτήσεις προς την Ελλάδα έφτασαν το 97% σε πληρότητα ενώ η Eurowings παρουσίασε αύξηση 30% των πτήσεων από την Β. Ευρώπη προς τη χώρα μας.