ΓΔ: 805.55 -0.03% Τζίρος: 39.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tsounis-usa
Φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Τ. Τσούνης: Μαγνήτης επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας η Θεσσαλονίκη

Ο νέος Αμερικανός πρέσβης σημείωσε πως η οικονομία στην Ελλάδα μεγαλώνει και η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο επίκεντρο με μεγάλες επενδύσεις από αμερικανικούς ομίλους όπως η Pfizer και η Cisco να τρέχουν ήδη.

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του πρέσβη, ο Τζορτζ Τσούνης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει μέσα από τις επισκέψεις και επαφές του πως «οι καλύτερες μέρες για τη Θεσσαλονίκη έρχονται» και χαρακτηρίζει την πόλη και τη δυναμική που έχει αναπτύξει ως «μαγνήτη για high-tech επενδύσεις», ενώ δεν παραλείπει ν' αναφερθεί και στην «απίστευτα σημαντική» Αλεξανδρούπολη, την οποία και θέλει να επισκεφθεί άμεσα ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι όλα όσα συμβαίνουν εκεί.

«Είμαι έκπληκτος με όλα όσα συμβαίνουν. Εξελίσσεται σε μια ζωντανή, σύγχρονη πόλη υψηλής τεχνολογίας και ξέρω ότι υπάρχουν εκείνοι που θα ήθελαν να τα κρατήσουν τα πράγματα όπως ήταν πάντα, αλλά δεν είναι έτσι η ζωή. Η ζωή κυλά πολύ γρήγορα», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η οικονομία του 21ου αιώνα (ο βιομηχανικός, εταιρικός και εργασιακός τομέας) είναι διαφορετική απ' ό,τι στο παρελθόν και οι εταιρείες αναζητούν «ζωντανές οικονομίες», κάτι που εκτιμά πως μπορούν να το βρουν στη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη με 150.000 φοιτητές και σπουδαστές εδώ, με έτοιμους αποφοίτους είναι μαγνήτης για επενδύσεις, είναι μαγνήτης για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας», υπογραμμίζει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «οι Έλληνες είναι πανέξυπνοι, έχουν υψηλή μόρφωση, είναι έτοιμοι για δουλειά και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε τον προβολέα στο πόσο ζωντανή πόλη είναι η Θεσσαλονίκη, τι υπέροχο μέρος για να έρθει κάποιος και να επενδύσει καθώς υπάρχει ένα απίστευτα μορφωμένο και ταλαντούχο εργατικό δυναμικό».

Μάλιστα, όπως λέει, αυτό είναι κάτι που θα είναι προτεραιότητα για τον ίδιο στη διάρκεια της θητείας του, ενώ δεν κρύβει τη στεναχώρια του που υπήρξε «διαρροή εγκεφάλων» την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την εκπαίδευσή τους ήθελαν να βρουν θέσεις εργασίας στους τομείς τους και εκείνη την εποχή δεν ήταν διαθέσιμοι εδώ, αλλά αυτό το "πλοίο" αλλάζει ρότα. Η Ελλάδα στέκεται πάνω. Η οικονομία τώρα μεγαλώνει. Γίνεται πολύ πιο ζωντανή και ένα από τα κορυφαία μέρη είναι ακριβώς εδώ, στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί και αναφέρεται στις αμερικανικές επενδύσεις που ήδη «τρέχουν» στην πόλη (Biogen, Pfizer, Deloitte, Cisco κ.ά).

«Η πόρτα είναι ανοιχτή, το "μυστικό" μαθεύτηκε και νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικά περισσότερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που θα επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη. Και η ουσία είναι ότι οι γιοι και οι κόρες, τα εγγόνια των ανθρώπων της πόλης μπορούν να βρουν εξαιρετικές δουλειές εδώ, όπου μεγάλωσαν», σημειώνει.

Προσθέτει, δε, πως «μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία επαναφοράς νέων Ελλήνων που έφυγαν σε αναζήτηση ευκαιριών πριν από χρόνια», λέγοντας πως «αυτό είναι προτεραιότητα και είναι σίγουρα κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να υποστηρίξουν καθώς είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη την Ελλάδα».

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Με αφορμή το ταραχώδες διεθνές σκηνικό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τα ενεργειακά προβλήματα που έχει επιφέρει, ο Αμερικανός πρέσβης ρωτήθηκε αν η ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και αν θα υπήρχε αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη, και εκτίμησε ότι «οι δυτικές επενδύσεις (στην Ελλάδα) θα έρθουν στον ενεργειακό τομέα».

Για την Αλεξανδρούπολη ειδικότερα σχολίασε πως είναι «απίστευτα σημαντική» όχι μόνο ως στρατιωτικό κέντρο logistics αλλά και σε ό,τι αφορά «την περιφερειακή ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών μας, την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια».

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια σήμερα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό κόμβο», τονίζει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αυτό θα έχει πολλά οφέλη για τη χώρα μας. «Ένα από τα πράγματα που έχει γίνει είναι ότι έχουμε τον Διαδριατικό αγωγό (TAP), τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, που θα επεκταθεί προς τη Βόρεια Μακεδονία αλλά θα θέλαμε επίσης να δούμε να επεκτείνεται προς τη Βοσνία και τη Σερβία παρέχοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι ένας πλήρως περιφερειακός κόμβος», σημειώνει και προσθέτει πως αυτό δεν θα συμβάλει μόνο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής των καυσίμων, αλλά θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκομίσει τέλη μεταφοράς, μέσω του ηλεκτρικού της δικτύου.

Λέει, ωστόσο, ότι «υπάρχουν κάποιες προκλήσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την παράλογη εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία», όπως είναι τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε αυξημένες τιμές στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dimas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον η ελληνική καινοτομία

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι υπερεκπτώσεις των δαπανών έρευνας και καινοτομίας που αυξήθηκαν στο 200% από 130% αποτελούν ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για να αναπτυχθεί η ελληνική καινοτομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες

«Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην μετά Covid-19 εποχή, η οπτική της χώρας έχει αλλάξει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάιατ: Συνεχίζουμε την επένδυσή μας στην ελληνική επιχειρηματικότητα

O πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνει εντυπωσιασμένος από την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού και του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας ακόμη και εν μέσω των προκλήσεων της πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία για συνεργασία ομογενών από ΗΠΑ με νέους επαγγελματίες

Ομογενείς και Έλληνες που έφυγαν με το brain drain της χώρας, αναζητούν καινοτόμους επιχειρηματίες από την Ελλάδα για να δικτυωθούν και να μοιραστούν τεχνογνωσία ώστε να αναπτύξουν το οικοσύστημα των startup.
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΟ Greece: Καινοτομία και ανθρώπινο δυναμικό τα «κλειδιά» της ανάκαμψης

Τις επενδύσεις στην καινοτομία, την προσαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου αλλά και την επιλογή των κατάλληλων στελεχών, υπογραμμίζει έρευνα του EO Greece, με σκοπό την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μετά τον κορονοϊό.