ΓΔ: 803.95 1.42% Τζίρος: 6.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. ΑΠΕ

Πλησιάζει η έγκριση του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως» και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εμβληματικές δράσεις.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του νέου ΕΣΠΑ που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ενώ υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα εγκρίνεται πρώτο ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσουν εμβληματικές δράσεις» προσθέτει ο ίδιος. Επίσης αναφέρει: «Οι στόχοι που θέτει το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" είναι οι ελληνικές ΜΜΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, μέσα από ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είμαστε έτοιμοι για την πρώτη δράση που θα αφορά την ψηφιακή μετάβαση αλλά και για τη δράση που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων επαγγελματικών ψυγείων».

Η στρατηγική του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027 οργανώνεται σε 3 βασικές προτεραιότητες:

 1. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας
 2. Βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση
 3. Ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μετασχηματισμού (ΣΠ4) και δύο προτεραιότητες για την Τεχνική Βοήθεια.

Το Πρόγραμμα καλείται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πρωτοβουλίες για:

 • Ανάκαμψη
 • Επανεκκίνηση
 • Αντιμετώπιση χρόνιων ανισορροπιών και απειλών

Κατά συνέπεια, η στρατηγική ανάκαμψης επιχειρήσεων και εργασίας στοχεύει σε περιορισμό της ύφεσης και σε αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» θα αποτελέσει βασικό εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας,  στηρίζοντας και τα 8 οικοσυστήματα - προτεραιότητες που έχει θέσει για το 2021-27:

 • Αγροδιατροφική Αλυσίδα
 • Βιοεπιστήμες - Υγεία - Φάρμακα
 • Ψηφιακές Τεχνολογίες
 • Αειφόρος Ενέργεια
 • Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία
 • Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα
 • Υλικά - Κατασκευές & Βιομηχανία
 • Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 20,9 δισ. ευρώ. είναι η συμμετοχή της ΕΕ και τα 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.
dimas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρίστος Δήμας: Σε 3 μήνες η υποβολή προσφορών για την Πολιτεία Καινοτομίας

Αξίζει να αναφερθεί πως εταιρείες κολοσσοί από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, προκειμένου να συμπράξουν συνέργειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Νέα γενιά επενδυτών μέσα από στοχευμένες ενισχύσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε πως τα κριτήρια ESG οδηγούν το επιχειρείν σε νέες κατευθύνσεις που διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε τις προσπάθειες για ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδήλωση του ΕΣΠΑ για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 στη ΔΕΘ

Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών στην οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιάζεται παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων και του πέλετ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως όσο οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης φέτος το χειμώνα, τόσο θα ανεβαίνει η τιμή του ξύλου. Μέσα στην εβδομάδα σύσκεψη με τους φορείς της αγοράς.