ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Adonis-Georgiadis

Αδ. Γεωργιάδης: Μέσα στο 2022 εκταμίευση χρημάτων για το νέο ΕΣΠΑ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως θα αποτελέσει στοίχημα για κάθε περιφέρεια να απορροφηθούν οι αυξημένοι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί στη νέα προγραμματική περίοδο.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα όλα της τα προγράμματα και θα είναι η πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ που θα έχει εκταμίευση χρημάτων από τη νέα προγραμματική περίοδο μέσα στο 2022 σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως θα πρέπει να απορροφηθούν άμεσα από τις περιφέρειες οι αυξημένοι  πόροι που έχουν εξασφαλιστεί.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση στην καινούργια προγραμματική περίοδο 2021-27 και πρόσθεσε ότι η οργανωμένη προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια έφερε την Ελλάδα από την 19η θέση στην 1η θέση στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε: «τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν όλα μας τα προγράμματα, όχι μόνο το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος έχει ήδη εγκριθεί, το πρόγραμμα μεταφορών είναι θέμα ολίγων ωρών να ανακοινωθεί η έγκρισή του, το κοινωνικό ταμείο είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί η έγκρισή του. Το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα 1η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος πρόσθεσε από το βήμα του συνεδρίου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι: «Από εκεί που η Ελλάδα ήταν μονίμως στα δελτία ειδήσεων των ξένων χωρών μόνο γιατί προκαλούσε κάποιου είδους προβλήματα στους υπολοίπους εταίρους και παρουσιαζόταν περίπου ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, και για αυτό σας αξίζουν προσωπικά συγχαρητήρια, κύριε πρωθυπουργέ, για όποιον έχει στοιχειωδώς επαφή με το πως παρουσιάζεται η χώρα μας πλέον στο εξωτερικό, είναι πάντα το καλό παράδειγμα».

Σημείωσε δε, ότι είναι στοίχημα για την κάθε περιφέρεια στη νέα προγραμματική περίοδο οι αυξημένοι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί, να απορροφηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να αποδειχθεί ότι η εμπιστοσύνη που η κεντρική κυβέρνηση δείχνει στις περιφέρειες είχε νόημα, άξιζε τον κόπο και θα μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά πόρων σε επόμενες προγραμματικές περιόδους για να ολοκληρωθεί η αληθινή αποκέντρωση και ισόρροπη ανάπτυξης της χώρας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι από το 2019 οπότε, επίσημα στρέψαμε το βλέμμα στην απολιγνιτοποίηση με χρονοδιάγραμμα για σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, φτάσαμε στη σημερινή έγκριση, ώστε με βασικό χρηματοδοτικό μέσο γι΄ αυτό το στόχο που έχουμε θέσει, τους πόρους των 1,6 δισ. ευρώ από την ΕΕ, αποδεικνύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να σχεδιάζει σύνθετα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και να οργανώνει τους στόχους της για να περάσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

«Η έγκριση του Προγράμματος ΕΣΠΑ-ΔΑΜ επισφραγίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την μετάβαση της Ελλάδας σε μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Το πρώτο Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στην ΕΕ, απόδειξη της ισχυρής μας βούλησης για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» όπως σημείωσε.

«Μόλις εγκρίθηκε το τομεακό πρόγραμμα για τη Δίκαιη Μετάβαση αλλά και το πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και σημείωσε ότι η χώρα μας έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και πλέον αποτελούμε μετρήσιμη δύναμη για την ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, οικονομία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μπορεί να φαίνεται πολύς χρόνος οι 11 μήνες που χρειάστηκε η έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, αλλά αντιθέτως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε: «Δεν κατεβάσαμε τα μολύβια στις δυσκολίες, αλλά συνεχίσαμε το διάλογο με περιφέρεις και όλους τους εμπλεκόμενους για να γίνει η έγκριση ενός πλήρως συνεκτικού και αποτελεσματικού ΕΣΠΑ».

Οι δράσεις του ΕΣΠΑ, όπως είπε, απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας και αποφεύγεται η χρηματοδότηση έργων που δεν εξυπηρετούν ευρωπαϊκούς στόχους. Έγιναν αλλαγές στη στόχευση και στο περιεχόμενο των προηγούμενων στόχων για να ανταποκριθεί η χώρα μας στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και στην δημιουργία εθνικού πλαισίου πολιτικής προστασίας και, αναλογικά, όλες τις περιφέρειες αν αξιοποιήσουν το μέγιστο των κονδυλίων.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας υπογράμμισε ότι με τα νέα προγράμματα και μέσω της έξυπνης εξειδίκευσης θα προετοιμαστούμε για την Ευρώπη του 2030. Σημείωσε πως με τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με τη μεταφορά γραφείων τεχνολογίας, με την ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών με τα κέντρα ικανοτήτων και με τις προσπάθειες για εξωστρέφεια του Ελληνικού συστήματος καινοτομίας σκοπός είναι να τρέχουμε πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας και να εξελιχθεί η Ελλάδα σε κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας για τη ΝΑ Ευρωπη και τα Βαλκάνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Θετική η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022

Το 2022 ήταν μία απόλυτα θετική χρονιά για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο εθνικό σκέλος εκταμιεύτηκε το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού 1,696 δισ., τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόλο στην ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να «ξεκλειδώσουν» πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια να βελτιώνεται σημαντικά.