ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 από ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Τα στοιχεία των μεταβολών στην ακίνητη περιουσία θα αντλούνται αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες προγραμματίζει να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ.

Τέλος στην ταλαιπωρία για την υποβολή δηλώσεων από τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους σχεδιάζει να βάλει η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση εντός του έτους μίας νέας ψηφιακής υπηρεσίας για την αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 από την εφορία με την άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 αλλά οι μεταβολές θα γίνονται αυτόματα με βάση τις δηλώσεις που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty. Παράλληλα, με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία θα αποφευχθούν τα λάθη ή οι παραλείψεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση της δήλωσης για την περιουσία τους που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως, δεν θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου που δεν περνούν μέσα από την πλατφόρμα myProperty.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Την ίδια ώρα το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη φορολογία ακινήτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Ειδικότερα:

  • Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι το τέλος Ιουνίου.
  • Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.
  • Μετασχηματισμό Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
  • Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων σε λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων, όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Λήξη προθεσμίας για την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ λήγει σήμερα ο χρόνος πληρωμής της πρώτης δόσης του EΝΦΙΑ που θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Εναλλακτικά ο φόρος μπορεί να αποπληρωθεί με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα αν οι δόσεις είναι έως 12, ο τόκος είναι 5,32%, ενώ για 13 έως 24 δόσεις ο τόκος ανέρχεται στο 6,82%.

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για το Ε9 έτους 2022 μέσω της οποία οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους που εντόπισαν στο εκκαθαριστικό του φόρου με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έγιναν πιο πλούσιοι στα... χαρτιά κατά 117 δισ. οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Φούσκωσε» κατά 18,2% η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με τις νέες αντικειμενικές τιμές, αλλά μειώθηκε κατά 12,8% ο ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες στην Αττική και στο Νότιο Αιγαίο πλήρωσαν τα περισσότερα.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέου τύπου διασταυρώσεις για πλασματικές δηλώσεις Ε9

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Θα ελέγχεται η ακρίβεια των δηλώσεων ακινήτων και θα εντοπίζονται όσοι κρύβουν στοιχεία για την περιουσία τους για να αποφεύγουν φόρους.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο σενάρια παράτασης για μεταβίβαση ακινήτων με παλιές αντικειμενικές

Μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δεν έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις χωρίς την αύξηση φόρου που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές τιμές.