ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος λόγω βιομηχανίας και λιανεμπόριου

Ο δείκτης που καταρτίζει το ΙΟΒΕ επέστρεψε κοντά στο επιπεδο που βρίσκονταν τον Μάιο του 2021, ενώ αρνητική ήταν η εικόνα που εμφάνισε ο κλάδος των κατασκευών.

Σημαντική βελτίωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάιο φθάνοντας στις 108 μονάδες, από 105,1 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και διαμορφούμενος σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο του 2021, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, τον οποίο καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα ο δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης που έφθασε στις 105 μονάδες. 

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν κυρίως στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ ο τομέας των Κατασκευών κινήθηκε έντονα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενώ η άνοδος στις Υπηρεσίες είναι ήπια, σημειώνεται ισχυρή βελτίωση των προσδοκιών στον κλάδο των Ξενοδοχείων - Εστιατορίων, με το σχετικό δείκτη στο μέγιστο επίπεδο από το 2012 που καταγράφεται, αποτελώντας μια πρώτη ένδειξη της ισχυρής δυναμικής του κλάδου κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν περιόρισαν περαιτέρω την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ανέκαμψε από το ελάχιστο επίπεδο 4,5 ετών του Απριλίου, παραμένει ωστόσο σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Η ανάκαμψη του Μαΐου θεωρείται πως οφείλεται εν μέρει στις θετικές επιδράσεις των παρεμβάσεων πολιτικής για την ενεργειακή κρίση, οι οποίες εκτείνονται και σε κλάδους που επηρεάζονται σημαντικά από την κατανάλωση των νοικοκυριών και το ενεργειακό κόστος. Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται σύντομα η λήξη του και με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία να κλιμακώνονται.

 

Αναδεικνύεται σταδιακά η σημασία παρεμβάσεων πολιτικής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες όμως χρειάζεται πλέον να έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και στρατηγικό χαρακτήρα, οδηγώντας σε ενδυνάμωση της παραγωγής και της οικονομίας. Μικρότερη επίπτωση στο  οικονομικό κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο έχουν και οι επιδράσεις της πανδημίας, με τη βελτίωση των σχετικών δεδομένων να συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα να  χαλαρώνουν περαιτέρω. Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να αποτυπωθούν στον τουρισμό, η πορεία του οποίου θα είναι κρίσιμη για τις προσδοκίες τους επόμενους μήνες. 

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν αισθητά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται αισθητά. 
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ήπια, εκείνες για τη ζήτηση εξασθένισαν αισθητά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν σημαντικά. 
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους οι οποίες βελτιώθηκαν ήπια. Παράλληλα ενισχύθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και βελτιώνεται σημαντικά η πρόθεση για αποταμίευση. 

Βιομηχανία: Μικρή ενίσχυση των προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε ελαφρά τον Μάιο, στις 111,4 μονάδες, από 108,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο ήπια υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (110,0 μον.). Από τις μεταβλητές του δείκτη, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησε ελαφρά.

Κατασκευές: Ισχυρή υποχώρηση των προσδοκιών

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές εξασθένισε σημαντικά τον Μάιο, στις 103,7 μονάδες (από 132,2 μον. τον Απρίλιο), σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (125,8 μονάδες). Η μεταβολή αυτή ήταν αποτέλεσμα της έντονης υποχώρησης των  προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές αλλά και της ηπιότερης επιδείνωσής τους στα Δημόσια Έργα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντάθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν αισθητά.

Λιανικό Εμπόριο: Ανάκαμψη των προσδοκιών, μετά από τέσσερις μήνες επιδείνωσης

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύθηκε ήπια μετά από τέσσερις μήνες κατά σειρά συνεχών υποχωρήσεων και διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 89,8 (από 85,0) μονάδες. Η ενίσχυση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση τον κλάδο Οχημάτων-Ανταλλακτικών που επιστρέφει σε τιμές κοντά στον μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Υπηρεσίες: Μικρή βελτίωση στις προσδοκίες, αισιοδοξία για την τρέχουσα κατάσταση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ενισχύθηκε ελαφρά τον Μάιο, στις 97,6 μονάδες, από 95,6 τον Απρίλιο. Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση είναι έστω και οριακά θετικές, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, που όμως εξασθένησαν ελαφρώς. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ήταν σαφώς ενισχυμένες. 

Καταναλωτές: Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις –51,3 (από –55,3) μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-21,9 μονάδες). Η ανάκαμψη του Μαΐου θεωρείται πως οφείλεται αφενός στις θετικές επενέργειες στα νοικοκυριά των  παρεμβάσεων πολιτικής για την ενεργειακή κρίση, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται σύντομα η λήξη του.

Αφετέρου, στις λιγότερο αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, καθώς τα σχετικά δεδομένα συνέχισαν να βελτιώνονται και τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν περαιτέρω. Ωστόσο, με τον πόλεμο σε εξέλιξη, οι αρνητικές επενέργειές του στις τιμές μάλλον δεν θα υποχωρήσουν τους προσεχείς μήνες και θα συνεχιστούν οι πιέσεις στο πραγματικό εισόδημα. Από την άλλη πλευρά, εισερχόμαστε στη θερινή περίοδο και οι πρώτες ενδείξεις από τον τουρισμό είναι σαφώς θετικές για την πορεία του τους επόμενους μήνες, σε σχέση με πέρυσι. Εφόσον η διαφαινόμενη ανοδική δυναμική επαληθευτεί από τις εξελίξεις,αναμένονται θετικές επιδράσεις σε πολλά επίπεδα για την ελληνική οικονομία, ξεκινώντας από την απασχόληση και τη δημιουργία εισοδήματος. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia-Anaptyxi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 21 ετών για το οικονομικό κλίμα κόντρα στην υποχώρηση της Ευρώπης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρώπη σημειώθηκε υποχώρηση. Ισχυρή ώθηση από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη βιομηχανία, φοβούνται τον πληθωρισμό οι καταναλωτές.
Economy, Oikonomia, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντέχουν το εμπόριο και η βιομηχανία στην πίεση από τον πληθωρισμό

Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου και η παραγωγή της μεταποίησης κρατούν αντίσταση στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Μεγάλη πτώση, όμως, στους δείκτες εμπιστοσύνης, που δείχνει ότι θα επηρεαστούν αργότερα.
biomixania-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση κλίματος στη βιομηχανία έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούνιο. Πάντως, σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής 2,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Άνοδος 3,2% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.