ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:34:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ
Φωτο: Ιωάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών - ΕΒΕΑ

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και Elevate Greece

Κύριο αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας είναι η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και δικτύωσης προς δέκα εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις της Πρωτοβουλίας ELEVATE GREECE.

Κοινή πρωτοβουλία για την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας ανέλαβαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκο και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα, σήμερα, στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος του ΕΒΕΑ.

Κύριο αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας είναι η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και δικτύωσης προς δέκα εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις της Πρωτοβουλίας ELEVATE GREECE, του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες αυτές, θα υλοποιηθούν δωρεάν μέσω της Θερμοκοιτίδας νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας - Θ.Ε.Α., του Ε.Β.Ε.Α. και περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της ΘΕΑ, την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων, τη συμμετοχή σε δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Επιπλέον, το ΕΒΕΑ θα συμμετέχει στην Απονομή Βραβείων στις εκδηλώσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, της Πρωτοβουλίας “ELEVATE GREECE”.

«Σήμερα ξεκινά επίσημα μια νέα, σημαντική δράση συνεργασίας του ΕΒΕΑ, με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μια δράση που αφορά την υποστήριξη ελπιδοφόρων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Και την ευρύτερη προσπάθεια για την ανάδειξη της καινοτομίας σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τόνισε στην ομιλία του κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Γιάννης Μπρατάκος. «Στόχος μας, μέσα από αυτή την κοινή πρωτοβουλία, είναι να συμβάλουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας μας» είπε ο κ. Μπρατάκος, τονίζοντας ότι «το Επιμελητήριό μας έχει αναδείξει, εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, σε στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση της νεοφυούς, καινοτόμου επιχειρηματικότητας». Σημεία αναφοράς της δραστηριότητας του Επιμελητηρίου είναι η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας ΘΕΑ, μια δομή που δημιουργήθηκε το 2014 για να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει υποσχόμενες επιχειρηματικές ομάδες, η δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων – BANG του ΕΒΕΑ, επίσης το 2014, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών για την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

«Έχουμε κάθε λόγο να αναδείξουμε την καινοτομία σε καταλύτη για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ανθεκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την προσπάθεια, ως ΕΒΕΑ, θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε ενεργά, με ουσία και αποτέλεσμα» ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπρατάκος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας τόνισε ότι «μέσω του Elevate Greece έχουμε καταφέρει, όχι μόνο να καταγράψουμε το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας, αλλά και να θεσπισουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, κίνητρα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options) και δράσεις μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως, μέσα από τις δημόσιες πολιτικές, έχουμε καταφέρει και έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε θεσπίσει πολιτικές που δίνουν πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, υπηρεσίες mentoring, υπηρεσίες business planning, και πολλά άλλα που το οικοσύστημα καινοτομίας έχει ανάγκη.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχουμε δημιουργήσει μέσω του Elevate Greece, είναι και η σημερινή συμφωνία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για την πρωτοβουλία της υπογραφής του Μνημονίου, αλλά και τη διάθεσή του να στηρίξει με κάθε τρόπο τις νεοφυείς επιχειρήσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Πρόκληση η ανάδειξη της καινοτομίας σε πυλώνα ανάπτυξης

«Μόνο η Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ έχει φιλοξενήσει πάνω από 450 αξιόλογες επιχειρηματικές ομάδες, παρέχοντας στέγη, αλλά και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και δικτύωση για την υλοποίηση των σχεδίων τους» είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Υψηλό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«Ως ΕΒΕΑ έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική εμπειρία, υπηρεσίες και διεθνή δικτύωση σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας - που είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε, σε συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Ουκρανίας», είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Εφραίμογλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία ΕΒΕΑ με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών μας δεσμών» ανέφερε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Άνοιξε τον δρόμο για την καινοτομία στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται ένα άλμα στον χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
photovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του ΕΒΕΑ με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι ισχύος 19,8kWp και θα καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών του ΕΒΕΑ, έχοντας ετήσια παραγωγή άνω των 30.000 kWh πράσινης ενέργειας και θα μειώσει αισθητά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη το 2023

Στη διάρκεια του 2023, εγγράφηκαν 8.655 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 2.897, ενώ το 2022 οι εγγραφές είχαν ανέλθει σε 7.465 και οι διαγραφές σε 2.532. Το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών αυξήθηκε σε 5.758 το 2023.