ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
GDP

Crash test για την οικονομία τα στοιχεία για ΑΕΠ, πληθωρισμό, έλλειμμα

Την κατεύθυνση της οικονομίας θα δείξουν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ α' τριμήνου, τον πληθωρισμό για τον Μάιο και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αναζητούνται δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης.

Τρία στοιχεία - βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας και για τα μέτρα ανάχωμα στην πληθωριστική καταιγίδα «τρέχουν» από σήμερα. Πρόκειται για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους που θα δώσει στίγμα για τη δυναμική της οικονομίας το 2022, την ταχύτητα των ανατιμήσεων το Μάιο που αναμένεται να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την οποία θα διαφανεί η «τάση» για τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Ειδικότερα:

  1. Ανάπτυξη. Οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2022 θεωρούνται κρίσιμες καθώς θα δείξουν αν και κατά πόσο συνεχίζεται η δυναμική της ανάπτυξης εν μέσω σοβαρών αναταράξεων από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Παράλληλα ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ταμειακή ευελιξία του Δημοσίου για τη διάρκεια, το είδος και το εύρος του πακέτου των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 4%-5% έναντι ύφεσης 2,3% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στο γεγονός ότι η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα η ζημία στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου να είναι περιορισμένη. Πάντως, ασφαλές δείγμα για τη πορεία του ΑΕΠ το τρέχον έτος θα αποτελέσουν τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς οι κλυδωνισμοί από την πληθωριστική κρίση ήταν ισχυρότεροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξελίξεις αυτές υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας το τρέχον έτος κατεβάζοντας το ρυθμό στο 3,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5%, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραδύνοντας τη ταχύτητα στο 3,5% για το 2022 έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,9%.
  2. Πληθωρισμός. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο που σύμφωνα με πληροφορίες, κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, σπάζοντας το φράγμα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο με «πυροδότες» το κύμα ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε ευρύ φάσμα βασικών ειδών διατροφής. Η ακρίβεια έχει προσλάβει εκρηκτικές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις πλήττοντας με σφοδρότητα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προκαλώντας «ακατάσχετη αιμορραγία» στα εισοδήματα ενώ σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους και τους αναλυτές δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες. Η πληθωριστική φωτιά «έκαψε» το αρχικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για ήπια μεταβολή του δείκτη της τάξης του 1% και οδήγησε σε ισχυρή δυσμενή αναθεώρηση της πρόβλεψης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022. και σε ενσωμάτωση και δεύτερου αρνητικού σεναρίου για ρυθμό 7,6%.
  3. Δημοσιονομικά. Καθοριστικά για την τροχιά του προϋπολογισμού  θεωρούνται τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Μάιο, καθώς θα δείξουν το μέγεθος του πλεονάσματος, που διαμορφώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, καθώς και τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα έσοδα από τους ΕΦΚ και τον ΦΠΑ κυρίως στα καύσιμα. Το τελικό αποτέλεσμα όπως θα αποτυπωθεί σε επίπεδο ελλείμματος θα αποτελέσει πρόδρομο δείκτη για τα δημοσιονομικά περιθώρια με την κυβέρνηση να παραπέμπει στον Ιούλιο για πρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας υπό την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα απελευθερώσουν ταμειακό χώρο.  
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο στόχος για το ΑΕΠ του 2023, «μπόνους» κατά μισή μονάδα

Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κοπάζει η ενεργειακή κρίση. Στο 2,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%, τοποθετείται ο πήχης για τον ρυθμό ανάπτυξης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Κίνδυνοι για την ανάπτυξη το 2023 παρά την ισχυρή άνοδο το 2022

Εκπλήσσει ευχάριστα η φετινή ανάπτυξη, ανεβαίνει η πρόβλεψη στο 6%. Σοβαρή επιβράδυνση το 2023 στο 1,6%. Δυσάρεστες εκπλήξεις από πανδημία, ενεργειακή κρίση ή καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν ακόμη και να μηδενίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,1%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% έως 0,7%

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κρίσιμο στοιχείο για το 2023 είναι να πειστούν οι αγορές ότι η χώρα προφυλάσσει με κάθε κόστος ό,τι με κόπο και θυσίες έχει χτιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.